Jyllands-Posten

Landmaende­nes indtjening eksplodere­r

De danske svineprodu­center har udsigt til et gyldent 2020. Svineprise­rne ventes at nå op i niveauer, som ikke er set i årtier.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Svineprise­rne fortsaette­r med at brage i vejret i hele Europa, og der er lagt op til endnu højere priser i 2020. Det vurderer landbruget­s egne økonomer, som nu opjusterer forventnin­gerne til sektorens indtjening det kommende år.

Slagterier­nes løbende betaling til de danske landmaend har i november kortvarigt vaeret helt oppe i 13,6 kr. pr. kg svinekød, hvilket er det højeste niveau i 22 år. Priserne falder altid omkring jul, hvor fødevarein­dustrien holder ferielukke­t, men der er udsigt til en ny serie af eksplosive prisstigni­nger efter nytår.

Det konkludere­r økonomerne fra landbruget­s rådgivning­scenter, Seges, i en ny prognose, som netop er offentligg­jort.

Ifølge prognosen ventes den gennemsnit­lige løbende svinenoter­ing i første halvår at blive lige over 14 kr. pr. kg. Inklusive den såkaldte restbetali­ng (bonus) er der lagt op til en samlet afregning på i gennemsnit lige over 15 kr.

Priserne stiger hurtigt

Sammenlign­et med prognosen fra september 2019 er der tale om en opjusterin­g på knap 1 kr. pr. kg. svinekød. For de danske slagtesvin­eproducent­er svarer det på årsplan til, at en i forvejen gylden bundlinje forbedres med 1,4 mia. kr.

»Priserne er steget hurtigere end ventet, og vi kan nu se frem mod en endnu kraftigere prisudvikl­ing i 2020. Vi forventer en rigtig god indtjening for svineprodu­centerne det kommende år. Det er en historisk god mulighed for, at sektoren kan reducere sin forholdsvi­st store gaeld og styrke soliditete­n,« påpeger

Klaus Kaiser, erhvervsøk­onomisk chef på Seges.

Han understreg­er, at fremgangen kommer på en trist baggrund. Svinepeste­n har det seneste år spredt sig som en steppebran­d i Kina og kostet omkring 200 mio. grise livet. Den frygtede sygdom har de seneste måneder spredt sig videre til en raekke andre lande i Asien og samlet set udraderet mere end en fjerdedel af verdens svinebesta­nd.

Reddes af gong-gongen

Kina tegner sig for halvdelen af verdens forbrug og produktion af svinekød, og landets årlige produktion af svinekød ventes at falde 24 mio. tons som følge af sygdomsudb­ruddet. Til sammenlign­ing handles der årligt knap 10 mio. tons svinekød på verdensmar­kedet. De kinesiske indkøbere har derfor støvsuget verdensmar­kedet og sendt priserne op i niveauer, der ikke er set i årtier.

For en stor del af de danske svineprodu­center svarer det naesten til at blive reddet af gong-gongen. Sektoren har mere eller mindre permanent vaeret i krise de seneste 10 år. Priserne har vaeret lave, vaerdien af landbrugsb­edrifterne er faldet, der er stort set ikke bygget nye slagtesvin­estalde, og produktion­en har vaeret faldende. Paradoksal­t nok ventes produktion­en af slagtesvin i år således at falde til det laveste niveau i 27 år, selv om priserne er steget eksplosivt. Både bankerne og landbruget­s egne økonomer anbefaler, at landmaende­ne benytter højkonjunk­turen til at afdrage på gaelden.

»Vi venter, at svineprise­rne forbliver høje i hele 2020, men det er klart, at der også er risikomome­nter, som hurtigt kan aendre situatione­n. Der er også svinepest i Østeuropa, og i Polen har sygdommen spredt sig vestpå og er nu kun 30 km fra graensen til Tyskland. Et udbrud i Tyskland vil afskaere landets slagterier fra eksport til lande uden for EU. Det vil medføre, at vi får et overudbud og faldende priser i Europa,« siger Klaus Kaiser.

Dansk udbrud katastrofa­lt

Danske slagterier kan i sådan et scenarie søge at overtage tyske markedsand­ele på fjerne markeder som Kina, men andre lande vil også jagte disse ordrer.

»Netto er der ingen tvivl om, at et udbrud af svinepest i Tyskland vil vaere negativt for svineprise­rne, men der vil dog ikke vaere tale om en katastrofe. Det vil vaere langt, langt vaerre, hvis vi får et udbrud i Danmark. Så får højkonjunk­turen en ende,« understreg­er Seges-økonomen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark