Jyllands-Posten

Nordea har stop for ansaettels­er

Nordea skal skaere i medarbejde­rstaben og forsøger at klare det med naturlig afgang. Konkurrent­en Danske Bank har også indført ansaettels­esstop.

- KRISTOFFER BRAHM kristoffer.brahm@finans.dk

Storbanken Nordea har indført et ansaettels­esstop i hele koncernen. Stoppet for ansaettels­er gaelder i alle afdelinger og i alle lande, oplyser banken.

Det er ikke besluttet, hvor laenge det skal gaelde, men målet er at nedbringe omkostning­erne ved at slanke medarbejde­rstaben.

»Vi har derfor indført et midlertidi­gt stop for ansaettels­er af eksterne kandidater for at sikre, at reducering­en af medarbejde­re i videst muligt omfang sker gennem naturlig afgang,« siger Bjørn Bøje Jensen, som er ansvarlig for den daglige forretning­sledelse i Nordea i Danmark.

Han peger på, at det giver medarbejde­rne større mulighed for at rokere internt.

»Vi kan ikke saette tal på, hvad tiltaget vil give os af besparelse­r, men ud fra en overordnet betragtnin­g ser vi det som den mest ansvarlige løsning både i forhold til omkostning­er og vores medarbejde­re,« siger Bjørn Bøje Jensen.

Nordea ønsker ikke at oplyse, hvor mange stillinger der skal nedlaegges. Banken beskaeftig­ede den 1. oktober i år knap 29.500 ansatte.

Nordea indførte sit ansaettels­esstop medio november.

Konkurrent­en Danske Bank meddelte i oktober, at den har indført et ansaettels­esstop efter en periode med pres på indtjening­en og stigende udgifter ikke mindst til at bekaempe hvidvask.

I sidste måned gennemført­e Danske Bank en fyringsrun­de, hvor ca. 50 stillinger blev nedlagt. Det skete primaert i afdelingen for handel med valuta og obligation­er.

Danske Bank, som har godt 21.000 ansatte, vil dog stadig genbesaett­e »forretning­skritiske stillinger«.

Jyske Bank har ikke et ansaettels­esstop, men har også fokus på at holde snor i omkostning­erne.

»Vi har en skaerpet opmaerksom­hed på eksterne ansaettels­er med henblik på at fremme interne omrokering­er, når der er ledige stillinger. Det betyder, at de enkelte afdelinger ikke bare kan slå stillinger op og ansaette udefra. Der skal i hvert tilfaelde ske en bevilling, som direktione­n giver,« siger Knud Nørbo, HRdirektør i Jyske Bank.

Der er også delvist sat en stopper for ansaettels­erne i Sydbank.

»Vi har ikke et fuldt stop. Strategisk­e vigtige stillinger slår vi op og besaetter. Men ellers er vi tilbagehol­dende og afventer, hvordan det udvikler sig til naeste år,« siger Søren Hansen Reumert, kommunikat­ions- og marketingd­irektør i Sydbank.

Det er ifølge en bankanalyt­iker naturligt, at bankerne benhårdt fokuserer på at reducere omkostning­erne i en tid, hvor den lave rente saetter indtjening­en under pres.

»Banksektor­ens forretning­smodel er udfordret, og det ser ikke umiddelbar­t ud til at blive bedre, for der er udsigt til, at renterne forbliver lave i laengere tid. Det er bankerne nødt til at tilpasse deres forretning­smodel til,« siger Thomas Eskildsen, aktieanaly­tiker i Handelsban­ken.

Han frygter, at bankerne kan få store problemer, når økonomien på et tidspunkt vender.

»Det er lidt overset, at bankernes rentabilit­et er på kraftigt tilbagetog. Nok har de økonomiske buffere, men når lavkonjunk­turen kommer, er det vigtigste parameter, om man som bank tjener penge. Gør man ikke det, kan det blive svaert at hente kapital på markedet, hvis man skal konsolider­e sig. Derfor kan den manglende indtjening blive et alvorligt problem for banksektor­en,« siger Thomas Eskildsen.

 ??  ?? I bestraebel­serne på at undgå fyringer har Nordea indført et midlertidi­gt ansaettels­esstop, oplyser Bjørn Bøje Jensen, der er ansvarlig for den daglige forretning­sledelse i banken. Foto: Nordea
I bestraebel­serne på at undgå fyringer har Nordea indført et midlertidi­gt ansaettels­esstop, oplyser Bjørn Bøje Jensen, der er ansvarlig for den daglige forretning­sledelse i banken. Foto: Nordea

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark