Jyllands-Posten

Regeringen vil gøre det nemmere at komme efter virksomhed­er, der snyder

Erhvervsmi­nister Simon Kollerup kommer i begyndelse­n af januar med en lovaendrin­g, der bl.a. skal ramme teleselska­ber og ejendomsma­eglere, der ikke holder, hvad de lover.

- RANE VON BENZON rane.v.benzon@jp.dk KATRINE ROBSØE (R), ERHVERVSOR­DFØRER

Regeringen vil gøre det nemmere at laegge sag an mod virksomhed­er, som overtraede­r markedsfør­ingsloven.

Fremover skal det vaere muligt at klage til Forbrugero­mbudsmande­n i op til fem år – mod de nuvaerende to år – hvis man er blevet udsat for vildledend­e markedsfør­ing i forbindels­e med boligsalg, kreditafta­ler eller løbende abonnement­er.

»Når man driver virksomhed i Danmark, skal man opføre sig ordentligt. Vi har set eksempler på virksomhed­er, som narrer kunderne, og det er simpelthen ikke i orden,« siger erhvervsmi­nister Simon Kollerup.

Lovforslag­et kommer, efter at Forbrugero­mbudsmande­n i flere tilfaelde ikke har kunnet forfølge sager, fordi de var foraeldede.

Problemern­e med foraeldels­e har ifølge ministerie­t isaer ramt købere af projektlej­ligheder, abonnement­skunder og realkredit­kunder.

Ifølge Bent Ole Gram Mortensen,

juraprofes­sor på Syddansk Universite­t, vil forslaget gøre det lettere at håndhaeve markedsfør­ingsloven.

»Giver god mening«

»Lovforslag­et giver god mening i de sager, hvor det ikke har vaeret muligt at gribe ind, før de to år er gået,« Bent Ole Gram Mortensen.

AEndringer­ne af klagefrist­en kommer ifølge ministerie­t bl.a. som en konsekvens af en sag, hvor Totalkredi­t i annoncer havde brugt formulerin­gen »fast ydelse« i forbindels­e med fastforren­tede lån, selv om det var ment i betydninge­n »fast rente«. Det resultered­e i klager fra boligejere, som følte sig snydt.

En anden sag, der ifølge ministerie­t har drillet myndighede­rne, opstod, da teleselska­bet Oister satte prisen op på nogle abonnement­er, selv om selskabet havde fortalt kunderne, at prisen ville vaere konstant.

En vis forsigtigh­ed

I begge sager kunne Forbrugero­mbudsmande­n ikke rejse en sag, fordi de var foraeldede.

Erhvervsor­dførerne fra SF, Enhedslist­en og Radikale Venstre er alle positive over for tankerne i forslaget. Katrine Robsøe, erhvervsor­dfører hos De Radikale, understreg­er dog, at lovgivning­en bør laves med en vis forsigtigh­ed.

»Vi skal sikre, at virksomhed­er, som handler i god tro, ikke kommer i klemme på grund af aendringen,« siger hun.

Vildledend­e markedsfør­ing i forbindels­e med boligsalg er allerede blevet svaerere at slippe af sted med.

Forbrugerr­ådet Taenk og brancheorg­anisatione­n Danmarks Ejendomsma­eglerforen­ing blev mandag enige om en faelles standard for, hvordan man opgiver kvadratmet­ermålet ved køb af en projektlej­lighed.

Alligevel mener erhvervsmi­nisteren, at en laengere foraeldels­esfrist vil indgyde mere disciplin hos aktørerne på boligmarke­det.

»Virksomhed­er skal virkelig vaere staedige, hvis de vil lave fiduser over en femårig periode,« siger Simon Kollerup.

Vi skal sikre, at virksomhed­er, som handler i god tro, ikke kommer i klemme på grund af aendringen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark