Jyllands-Posten

Leo Pharma klar til kamp mod branchens giganter

Leo Pharma vil stå på egne ben i forsøget på at erobre en solid del af eksemmarke­det fra branchens giganter med sit nyeste laegemidde­l. En biotekanal­ytiker tvivler på strategien.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Leo Pharma stiler efter at kapre en milliardst­or luns af det voksende eksemmarke­d med sit nye laegemidde­l.

Den danske koncern har netop rapportere­t lovende resultater fra det afsluttend­e patientfor­søg med midlet tralokinum­ab, som skal katapulter­e Leo Pharma ind på medicinalg­iganternes arena.

»Vi er superglade i dag, for vi har arbejdet på det i rigtig lang tid,« siger Kim Kjøller, forsknings­direktør i Leo Pharma.

Han håber på, at midlet med tiden kan komme op og årligt saelge for over 1 mia. dollars, hvilket svarer til 6,7 mia. kr. Det er det, som man populaert kalder et blockbuste­r-laegemidde­l.

»Det andet produkt, der er på markedet i dag, er blevet en blockbuste­r. Det er klart, at det er det, som vi alle sammen håber på. Men det er for tidligt at sige noget om, før vi har vaeret igennem vores regulatori­ske interaktio­ner,« siger Kim Kjøller.

Det produkt, der er på markedet i dag, og som har en lignende virkningsm­ekanisme som tralokinum­ab, står Sanofi og Regeneron for. Det hedder Dupixent og er et af de helt store milliardhå­b for Sanofi, som er en af verdens største medicinalk­oncerner. Tirsdag meddelte topchefen, at han tror, at det årlige salg kan kravle op over 11 mia. dollars – svarende til svimlende 74 mia. kr.

Afsluttend­e forsøg

Biotekkonc­ernen Dermira er i gang med sit afsluttend­e patientfor­søg med sit laegemidde­l, der også skal konkurrere direkte mod Leo Pharmas praeparat. Derudover kommer en lang stribe af andre midler mod atopisk eksem (børneeksem), som har en anden virkningsp­rofil og er billigere.

»Der er hård konkurrenc­e på markedet, herunder konkurrenc­e fra en gigantisk rival,« siger John Carroll, biotekanal­ytiker og stifter af en raekke internatio­nalt anerkendte biotekmedi­er.

Til trods for den hårde konkurrenc­e forventer Leo Pharma

selv at stå for at markedsfør­e sit eksemmidde­l verden over. Vurderinge­n er, at koncernens globale tilstedeva­erelse er staerk nok til, at man kan klare det på egen hånd.

»Når vi er i det innovative felt, skal vi sikre, at vi har de rigtige kompetence­r til at gøre det. Det føler jeg mig ret overbevist om, at vi har nu. Vi har haft tid til at gøre os klar til dette,« siger Kim Kjøller.

I er oppe imod en kaempe spiller som Sanofi. Kan I gøre tralokinum­ab stort på egen hånd?

»Det er helt klart vores forventnin­g, at vi kan det.«

Det er John Carroll imidlertid ikke helt så sikker på. En raekke øvrige konkurrere­nde midler, som andre store koncerner er i gang med at udvikle, vil også på et tidspunkt komme ud og tage del i markedet.

For eksempel har en af verdens største medicinals­elskaber, Johnson & Johnson, netop købt et middel mod atopisk dermatitis i håbet om at aede sig ind på det lukrative marked.

»Uden en partner vil Leo Pharma saette sig i en enormt ugunstig situation, når de skal tage kampen op mod langt større konkurrent­er med meget dybere lommer,« siger han.

I Danmark er Sanofis laegemidde­l godkendt som det eneste af sin type, og flere hudlaeger er begejstred­e over udsigten til, at et nyt når markedet. Ikke mindst på grund af den saerdeles høje pris set i forhold til aeldre typer medicin.

»Hvis Leo Pharma har et nyt biologisk middel, der er lige så godt eller bedre end (Sanofis Dupixent, red.), så har det klart en rolle at spille. Vi vil meget gerne have flere biologiske midler, fordi det presser prisen ned,« siger Flemming Andersen, speciallae­ge i hudsygdomm­e på Mølholm Privathosp­ital.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark