Jyllands-Posten

Milliardae­rfamilie giver ny "julegave" til boligkaede

Daells Bolighus har nu fire år i traek fået frisk kapital i december. Varehuskae­den er begyndt at skrumpe i antal butikker.

- MICK KRISTENSEN mick.kristensen@jp.dk

Det har efterhånde­n udviklet sig til en årligt tilbageven­dende begivenhed. At varehuskae­den Daells Bolighus får ”julehjaelp” fra sin ejer, milliardae­rfamilien Daell.

For fjerde december i traek har Daell-familien således skudt frisk kapital i den skrantende varehuskae­de, der har haft tocifrede millionund­erskud 11 år i traek.

I slutningen af sidste uge tikkede der således 20 mio. kr. ind i kapitalfor­højelse til Daells Bolighus, viser oplysninge­r fra cvr-registeret.

Tidligere gik kapitalfor­højelser til investerin­ger, heriblandt til butiksnett­et i Daells Bolighus. Men i fjor fik piben en anden lyd.

»Der er tilført Daells Bolighus 20 mio. kr. for at daekke en del af underskudd­et for 2018. Pengene skal ikke bruges på at lave nye butikker,« sagde Arne Gerlyng-Hansen, adm. direktør i Harald Nyborg, der driver Daells Bolighus, i forbindels­e med kapitalfor­højelsen dengang.

Faerre butikker

I 2019 er Daells Bolighus da også begyndt at skrumpe i antallet af butikker. For et år siden var der otte butikker rundt om i landet. Nu er der seks butikker tilbage.

Heriblandt er den lukkede butik i Vordingbor­g blevet omdannet til en Harald Nyborg-butik, der som bekendt er en del af koncernen, som familien Daell ejer.

Daells Bolighus har ikke haft overskud siden 2007 og har i de seneste fem regnskabså­r tabt mere end 130 mio. kr.

Senest blev det i 2018 til et underskud efter skat på 22 mio. kr. En forbedring i forhold til året forinden.

Harald Nyborg-koncernen ejes af Kurt, Erling og Njal Daell, der tilsammen har en formue på omkring 3 mia. kr.

Steg på et tog

Njal Daell fik i øvrigt tidligere på efteråret en ejerandel på 10 pct. af milliardim­periet. Det var første gang, at han blev en del af ejerkredse­n. AEndringen betød også, at den 78-årige Kurt Daell nu ejer mindre end halvdelen af aktierne i koncernen.

Kurt Daell blev født i Østrig under Besaettels­en med navnet Kurt Hauptmann i 1941.

Som syvårig steg han på et tog fra Wien med 1.055 andre børn med retning mod Danmark, og ved et tilfaelde fik han familien Daell som plejefamil­ie i Danmark. En familie, der ejede Daells Varehus, i folkemunde kaldet Dalle Valle.

Frem til 1992 var Daells Varehus ejet af Daell-familien, men efter en familiefej­de blev det solgt til PKA og Kommunerne­s Pensionska­sse. Syv år senere gik Daells Varehus konkurs.

På det tidspunkt var Kurt Daell dog for laengst ude af selskabet, og han fik i stedet succes med Harald Nyborg, Jem & Fix og Daells Bolighus, som var vokset ud af Daells Varehus.

Nov. 2018

Dec. 2018

Jan. 2019

Feb. 2019

Mar. 2019

Apr. 2019

Maj 2019

Jun. 2019

Jul. 2019

Aug. 2019

Sep. 2019

Okt. 2019

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark