Jyllands-Posten

Kinas investerin­ger kan blive ufordelagt­ige

Rundt om i verden er den faldende økonomiske vaekst en udfordring, således også i Kina. Meget tyder imidlertid på, at Kinas regering allerede arbejder på sagen.

- PETER LUNDGREEN Lundgreen’s Capital finans@finans.dk

Flere økonomiske nøgletal fra Kina har faktisk overrasket positivt på det seneste. Isaer inden for den private fremstilli­ngssektor er der tegn på fremskridt, og det har ikke vaeret forventet. Caixins PMI for fremstilli­ngssektore­n, der primaert daekker de private virksomhed­er, viste en stigning til 51,8 i november, hvilket er det højeste niveau gennem de seneste tre år.

Det stemmer overens med det PMI-indekstal, som Kinas

officielle statistik (National Bureau of Statistics of China) udarbejder. Det daekker dog primaert de store virksomhed­er i Kina. I november steg dette PMI-indeks til 50,2 fra 49,3 i den foregående måned, hvilket i sig selv er et ret stort spring. Et resultat over indeks 50 betyder normalt, at sektoren ekspandere­r, hvor en måling under 50 indikerer, at vaeksten i sektoren kontraktiv.

At det officielle PMI-indeks for virksomhed­er uden for fremstilli­ngssektore­n steg fra 53,7 i oktober til 54,4 i november, er helt sikkert også opmuntrend­e, selv om servicesek­toren i Kina konstant ekspandere­r. Derfor mener jeg, at stigningen i indekset for fremstilli­ngssektore­n er den interessan­te del af den aktuelle vaeksthist­orie at beskaeftig­e sig med.

Indledning­svist giver det altid mening at sammenlign­e med den globale udvikling, hvor flertallet af andre lande også har oplevet en vis forbedring i deres respektive PMI-indeks i november inden for industriog/eller fremstilli­ngssektore­n. Det betyder, at fremgangen i november ikke er en isoleret kinesisk forbedring, men også en global forventnin­g om fremgang inden for industri- og fremstilli­ngssektore­rne. Men i Kina forbedrede­s PMI-indekset mere end i mange andre lande, og fremgangen blev yderligere understøtt­et af højere indenlands­k efterspørg­sel.

Forventet fremgang

Som man ser på grafik et herunder, der viser den årlige aendring i industripr­oduktionen, har forventnin­gen om fremgang ikke udmøntet sig i reel fremgang endnu, men der vil vaere en klar forventnin­g i finansmark­edet om en stigning på minimum 5 pct., når tallet for november offentligg­øres inden for de naeste dage. Men den udvikling kan give anledning til en overvejels­e, eller måske undren, for i betragtnin­g af, at handelskri­gen mellem USA og Kina endnu ikke er løst, kan den voksende optimisme i Kinas erhvervsli­v virke overrasken­de.

I betragtnin­g af presset på bnp-vaeksten i 3. kvartal i år har jeg vaeret meget spaendt på, hvilke initiative­r den kinesiske centralreg­ering ville komme med for at støtte vaeksten. Det skal rimeligvis naevnes, at denne udfordring bestemt ikke er en isoleret kinesisk hovedpine, da vaeksten skrumper verden rundt. Så, selv om dette måske kan vaere en trøst for den kinesiske regering, aendrer det ikke ved, at handling er påkraevet.

Cementprod­uktionen i Kina er steget fra 210 millioner tons i juni til 218 millioner tons i oktober (grafik to), til trods for at husprisern­e faldt i samme periode. Hvor overrasken­de staerk efterspørg­slen efter cement lige p.t. er, afspejles af de generelle prisstigni­nger på byggemater­ialer i Kina. Nogle rapporter peger på, at prisen på cement er steget med cirka 15 pct. i løbet af de seneste tre måneder, og prisen på ståldrager­e, der er bruges til byggekonst­ruktioner, er også steget.

Skub i vaeksten

Meget tyder altså på, at der er øget aktivitet i byggesekto­ren, men i de offentlige statistikk­er fremgår der endnu ikke nogen ekstraordi­naer stigning i de offentlige infrastruk­turinveste­ringer. Dog har provinsern­e allerede nu fået lov til at udstede gaeld fra de lånefacili­teter, der ellers først er tilgaengel­ige i 2020, og som er beregnet til finansieri­ng af investerin­ger i betalingsv­eje, havne, jernbaner osv.

Det bedste gaet er naturligvi­s, at centralreg­eringen i Beijing som et første skridt til at støtte vaeksten i dette kvartal er vendt tilbage til den gode gamle devise med at bygge mere infrastruk­tur. Som naevnt har jeg, siden annoncerin­gen af det bløde bnp-vaeksttal for 3. kvartal, vaeret ganske spaendt på, hvad det politiske svar ville vaere.

Infrastruk­turløsning­en er en af de mindst attraktive løsninger, fordi Kina løber tør for sunde infrastruk­turprojekt­er at bygge. Det betyder, at infrastruk­turinveste­ringerne i stigende grad risikerer at give et negativt afkast, hvilket er det økonomiske udtryk for en ikke-attraktiv offentlig investerin­g, som bør undgås.

Ingen reformer

Denne form for investerin­ger holder blot økonomien i gang, men udvikler eller reformerer ikke Kinas økonomi. Men Beijing kan stadig nå at vedtage nye reformer, hvor jeg holder saerligt øje med indikation­er af endnu en skatterefo­rm, specielt en rettet mod de private husholdnin­ger. Mit primaere scenario er derfor, at regeringen er fornuftig nok til at arbejde i den retning eller komme med andre reformer til gavn for vaeksten.

Efter min vurdering vil initiative­rne, eller mangel på samme, desuden have en direkte effekt på det kinesiske aktiemarke­d. Jeg får ofte spørgsmåle­t om, hvor meget jeg forventer, at Kinas aktiemarke­d stiger, hvis handelskri­gen mellem USA og Kina afsluttes. Det afhaenger naturligvi­s af mange faktorer, men lige nu vurderer jeg, at kinesiske aktier vil stige 7 pct. mere end det globale aktiemarke­d. Men hvis den kinesiske bnp-vaekst atter en gang baseres på for megen varm luft som f.eks. de beskrevne øgede infrastruk­turinveste­ringer, så vil investorer­ne holde sig tilbage i forhold til Kina. Derfor er der i øjeblikket en stigende risiko for, at for mange usunde infrastruk­turinveste­ringer i Kina udligner den positive effekt på det kinesiske aktiemarke­d, hvis USA og Kina får afsluttet handelskri­gen.

Lundgreen's Capital

rådgiver formuende kunder, virksomhed­er og kommuner i ind-og udland. Firmaet er repraesent­eret i Danmark og Kina. Lundgreen's Capital driver desuden investerin­gsforening­en Lundgreen's China Fund, som investerer i kinesiske aktier og obligation­er. Omtales et selskab, som Lundgreens China Fund har investeret i, vil dette fremgå tydeligt af klummen.

 ??  ?? Kinesiske arbejdere i faerd med at rejse en gylden bro som et symbol på landets silkevejsp­rojekt. Foto: Andy Wong/AP
Kinesiske arbejdere i faerd med at rejse en gylden bro som et symbol på landets silkevejsp­rojekt. Foto: Andy Wong/AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark