Jyllands-Posten

ECB: Alle venter på

Den nye praesident for Den Europaeisk­e Centralban­k, Christine Lagarde, har overtaget roret på en institutio­n, som nogle mener løber panden mod muren. Markedet spejder febrilsk efter tegn på, hvad hun kan finde på.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Christine Lagardes første pressemøde som praesident for Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) torsdag eftermidda­g vil måske give et fingerpeg om, hvilken retning banken nu er på vej i.

Forhistori­en

Juristen og karrierepo­litikeren Christine Lagarde har overtaget roret fra den italienske økonomipro­fessor Mario Draghi, i hvad nogle analytiker­e har tolket som et vink med en vognstang om, at nye vinde nu blaeser i banken.

Draghi selv overtog banken i november 2011 midt i en eksistenti­el krise for euroen og en europaeisk økonomi, som stadig var ramt af finanskris­en.

Draghi startede med at omgøre sin forgaenger­s to rentestign­inger fra samme år.

Dernaest konfronter­ede han finansmark­ederne, som var godt på vej til at handle renterne på den italienske, graeske, spanske, portugisis­ke og franske statsgaeld op i uholdbare niveauer.

En saetning var nok

På en konference den 26. juli 2012 i London overbevist­e han med en enkelt saetning investorer og pengeforva­ltere om, at de ville tabe deres penge, hvis de udfordrede banken.

For ECB var »parat til at gøre, hvad end der er nødvendigt for at bevare euroen«, sagde han.

Våbnene var bl.a. et potent opkøbsprog­ram i obligation­smarkedet, der sikrede, at der altid var købere til gaelden fra de sydeuropae­iske lande.

Markederne tog hans trussel for gode varer, og renterne begyndte at dale igen.

I takt med at opkøbene i obligation­smarkedet tog til i styrke, og bankens toneangive­nde rente bevaegede sig laengere og laengere ned i negativt territoriu­m, så er modstanden mod Draghis pengepolit­iske drejebog dog steget.

Økonomien

Et vaesentlig­t kritikpunk­t er, at politikken har vaeret med til at drive markedsren­terne ned overalt i eurozonen, selv der hvor det måske ikke var nødvendigt.

Det gør livet surt for mange banker, der bl.a. tjener penge på forskellen mellem indlånsog udlånsrent­er.

Eftersom bankerne formidler omtrent 80 pct. af de europaeisk­e virksomhed­ers lånekapita­l, så vil en presset sektor ifølge flere analytiker­e også holde vaekst og investerin­ger under låg.

Dertil er man nervøs for, at de lave renter kan skabe bobler på både finansmark­eder og boligmarke­der, uden at de giver et naevnevaer­digt bidrag til vaekst og inflation.

ECB’s egen prognose for den økonomiske vaekst på 1,1 pct. i år og 1,2 pct. naeste år er stadig på niveau med tiden under gaeldskris­en.

Det skyldes ikke mindst, at handelskri­gen mellem USA

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark