Jyllands-Posten

Boeing ramt: Salget af fly er halveret på et år

Den amerikansk­e flygigant Boeing leverede på 11 måneder i år kun 345 fly, hvilket er mere end en halvering på et år. Selskabets 737 Max-fly har stadig flyveforbu­d efter et flystyrt i marts.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

I den evige tvekamp mellem de to store flyproduce­nter amerikansk­e Boeing og europaeisk­e Airbus er den ene lige nu knockoutet.

Efter to flystyrt – i oktober 2018 og i marts 2019 – blev Boeings nye fly 737 Max ramt af et globalt flyveforbu­d, som stadig gaelder. Og det kan i den grad maerkes på salget hos Boeing, skriver Reuters.

I løbet af de første 11 måneder af 2019 har Boeing overdraget 345 fly til kunder mod 704 i samme periode sidste år. Salget er altså mere end halveret, mens Airbus i samme periode har sendt 725 nye fly afsted til kunderne.

Endnu mere problemati­sk for Boeing er det, at flyselskab­erne har trukket så mange ordrer tilbage, at ordretilga­ngen i løbet af årets første 11 måneder samlet set var negativ. Boeing fik derfor minus 84 fly i ordrebogen, mens Airbus kunne plotte 718 nye ordrer ind.

Med i det regnestykk­e er kunder, der har aendret en ordre på 737 Max-fly til noget andet fra Boeing-hylderne. China Aircraft Leasing Group har for eksempel fået lavet en bestilling på otte 737 Max-fly om til to 787 Dreamliner-fly.

Flyulykken i marts i Etiopien førte til en global grounding af Boeings 737 Max-fly, fordi det viste sig, at et indbygget sikkerheds­system havde tvunget flyet ned, efter at én udvendig sensor var blevet beskadiget.

Fly står på jorden

Boeing havde med det ekstra sikkerheds­system nemlig forsøgt at tilpasse flyet, så det fløj som forgaenger­en, den almindelig­e 737, og flyselskab­erne dermed ikke skulle bruge penge på at uddanne piloterne til en ny flytype. Men designet af denne software viste sig at vaere fatal i bestemte situatione­r.

Siden har alle 737 Max-fly vaeret tvunget til at blive på landjorden, udover testflyvni­nger hos Boeing, der har testet en ny version af sikkerheds­systemet gennem 800 testflyvni­nger. Oprindelig­t meldte Boeing ud, at flytypen ville vaere klar igen til brug i løbet af sommeren 2019, men har siden måttet udskyde den deadline.

Skandale i USA

I november meldte Boeing ud, at flyene ville vaere klar i december, hvorefter lederen af Federal Aviation Administra­tion meldte ud, at de ansatte skulle bruge al den tid, der var brug for, til at gennemlyse og godkende Boeings nye bud på software til 737 Max-flyene.

Selve godkendels­esprocesse­n af 737 Max, der i første omgang gav grønt lys for det katastrofa­le sikkerheds­system, har udviklet sig til en større skandale i USA, og der er derfor taet politisk fokus på, at alt skal gå rigtigt for sig denne gang.

 ??  ?? Boeings skandalera­mte 737 Max-fly med de karakteris­tiske hak i motoren. Denne størrelse fly er sammen med Airbus 320-fly grundpille­n i mange flyselskab­ers flåde til de mellemlang­e ture. Foto: Elaine Thompson/AP
Boeings skandalera­mte 737 Max-fly med de karakteris­tiske hak i motoren. Denne størrelse fly er sammen med Airbus 320-fly grundpille­n i mange flyselskab­ers flåde til de mellemlang­e ture. Foto: Elaine Thompson/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark