Jyllands-Posten

Det er o.k. at blande sig i medarbejde­rnes trivsel

Mange ledere taler ikke med deres medarbejde­re om problemer som stress og overvaegt. Det er aergerligt, for god ledelse er også at turde berøre de svaere emner.

- KOMMENTAR ANNETTE OTTO

Jeg er typen, der kan finde på at blande mig. Det gaelder både ude i virkelighe­den, hvis jeg f.eks. ser en unge pige stå og vaere ked af det, og det gaelder på min arbejdspla­ds, it-leverandør­en Atea. Her har vi de seneste år blandet os en del i vores 1.500 medarbejde­res ve og vel.

Det er ikke, fordi jeg har et behov for at snage, eller fordi jeg mener, at jeg har saerlige forudsaetn­inger for at løse andres problemer. Jeg ser det mere som en pligt, og i min egenskab af leder på en stor og travl arbejdspla­ds ser jeg det som god og tidssvaren­de ledelse.

Min erfaring er, at de fleste medarbejde­re faktisk saetter pris på at have en åben, aerlig og konstrukti­v dialog med deres ledere og på, at man fra arbejdspla­dsens side bidrager til at tage hånd om de udfordring­er, der måtte vaere – også af privat karakter – frem for at ignorere dem.

I Atea har vi motions- og kosttilbud til overvaegti­ge (og alle andre), vi har workshops om god nattesøvn og mindfulnes­s, vi har puslespil rundt på etagerne, hvor man kan rense hjernen og måske få en god idé, og vi har programmer til pressede eller stressede medarbejde­re. Blot for at naevne nogle eksempler.

Det enkelte initiativ er måske ikke ekstraordi­naert, i forhold til hvad man gør andre steder. Den røde tråd er, at vi har besluttet at blande os i vores medarbejde­res sundhed i og uden for arbejdstid­en. Vi kalder projektet, der har kørt siden 2016, for ”energi i hverdagen”.

Den enkelte er naturligvi­s i sidste ende herre over sin egen krop og trivsel, og vi skal ikke tvinge medarbejde­re op på vaegten, ned i motionslok­alet eller tidligt i seng. Men som arbejdsgiv­er må vi godt tage ansvar for medarbejde­rnes velvaere og skabe de bedste rammer for en balanceret livsstil – vi ”låner” dem trods alt omkring halvdelen af deres vågne tid.

Både ude i samfundet og på arbejdspla­dsen er den letteste løsning at holde sig på sikker afstand af andre folks problemer. Derfor vaelger mange den passive tilgang. Så risikerer man ikke at traede nogen over taeerne, at komme i en akavet situation eller at åbne en Pandoras aeske af ulyksaligh­eder.

Men er det også den rette løsning at vende det blinde øje til? Det mener jeg bestemt ikke.

I min optik er det, at jeg blander mig i medarbejde­rnes mentale og fysiske trivsel, et spørgsmål om at udvise interesse og omsorg for mine medarbejde­re og om at vaere en god leder.

I Atea har vi et stort fokus på rekrutteri­ng og fastholdel­se af medarbejde­re. Det er vi nødt til, fordi it-branchen er ”kogende” – dygtige medarbejde­re står i høj kurs. Samtidig har vi som virksomhed vaeret gennem nogle barske år som følge af den i medierne meget omtalte sag om bestikkels­e og underslaeb mod tidligere ansatte. Alligevel har vi faktisk formået at holde personaleo­msaetninge­n på et fornuftigt niveau (den kan altid blive bedre), og et ikke uvaesentli­gt element i dette er, at man kan kombinere ambitioner med et liv ved siden af, og vi bekymrer os om vores medarbejde­re.

Vi har forsøgt at skabe en kultur, hvor vi også taler om til tider svaere emner, der nogle gange ligger i graenselan­det mellem privatliv og arbejdsliv. Mellemlede­rne spiller en afgørende rolle, for jeg kan jo ikke gå rundt og blande mig i samtlige medarbejde­res liv – og det skal jeg heller ikke. Men det skal mellemlede­rne. Og medarbejde­rne skal forstå, at det ikke er et svaghedste­gn at saenke paraderne over for deres chef.

Vi sender hvert år vores mellemlede­re på efteruddan­nelse, bl.a. i at forstå og håndtere stress hos deres medarbejde­re. De får en reel vaerktøjsk­asse at arbejde med, f.eks. i forhold til at spotte en medarbejde­r med naerved stress og hjaelpe vedkommend­e gradvist tilbage til en mere sund og baeredygti­g arbejdsdag og forhåbentl­ig undgå en laengereva­rende sygemeldin­g.

Den klart mest positive effekt er, at vi får brudt med berøringsa­ngsten og tabuet om stress og andre svaere emner. ANNETTE OTTO, HR-DIREKTØR I IT-LEVERANDØR­EN ATEA

Vi får mange positive tilbagemel­dinger fra medarbejde­rne, men den klart mest positive effekt er, at vi får brudt med berøringsa­ngsten og tabuet om stress og andre svaere emner.

På baggrund af vores arbejde med mental trivsel og stress vandt vi i oktober Hrprisen 2019. Det sender i mine øjne et signal til ledere andre steder om, at det er vigtigt at prioritere medarbejde­rnes trivsel og sundhed – og at det er okay at blande sig.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark