Jyllands-Posten

Mindre virksomhed­er ser mere dystert på fremtiden

Efter flere års fremgang i beskaeftig­elsen er der de seneste måneder blevet trådt på bremsen i de virksomhed­er, der udgør rygraden af dansk erhvervsli­v.

- JAKOB BRANDT vicedirekt­ør I SMVdanmark RUNE HEIBERG HANSEN director, Damvad Analytics finans@finans.dk

SMVdanmark spørger løbende et bredt udsnit af små og mellemstor­e virksomhed­er om deres forventnin­ger til fremtidige investerin­ger. Damvad Analytics analyserer udviklinge­n i virksomhed­ernes forventnin­ger til behovet for nye medarbejde­re og kompetence­r. De senere år har både investerin­gsforventn­inger og efterspørg­slen efter nye medarbejde­re ligget på et højt niveau. Men efter sommerferi­en i år har vi set et markant stemningss­kifte.

Adspurgt om forventnin­gerne til behovet for at investere i virksomhed­ernes produktion viser tallene for årets 3. kvartal et fald på 4 procentpoi­nt i investerin­gslysten blandt små og mellemstor­e virksomhed­er sammenlign­et med kvartalet før.

På tvaers af små og mellemstor­e virksomhed­er er der fra maj til oktober i år sket et fald i antallet af online-jobopslag på 44 pct. I 2017 og 2018 lå efterspørg­slen i oktober efter medarbejde­re henholdsvi­s 6 og 8 pct. lavere. Faldet i jobopslag går igen på tvaers af landet.

Forventnin­ger til investerin­ger og til behovet for nye medarbejde­re er udtryk for virksomhed­ernes bedste bud på deres kommende markedssit­uation. Vil kunderne efterspørg­e flere ydelser eller faerre?

Når virksomhed­erne i samlet flok skruer ned for investerin­gslysten og efterspørg­slen efter nye medarbejde­re, er det et billede på et erhvervsli­v, der ser mindre optimistis­k på fremtiden.

Opbremsnin­gen i de små og mellemstor­e virksomhed­er kommer efter et årti med konstant fremgang. Fra 2010 til 2019 er efterspørg­slen efter nye medarbejde­re steget med 106 pct. Vi skal således helt tilbage til 2012 for at finde en oktober med en efterspørg­sel som oktober i år.

Både investerin­gsforventn­inger og efterspørg­sel efter nye medarbejde­re har taet sammenhaen­g med den fremtidige beskaeftig­else. Vores tal peger derfor på, at der er saerlig grund til at holde øje med beskaeftig­elsen de kommende måneder. Jobfesten ser ud til at vaere ebbet ud.

Adgang til kvalificer­et arbejdskra­ft har det seneste årti i stigende grad vaeret en begraensni­ng for de små og mellemstor­e virksomhed­ers udvikling. Det er fortsat svaert for mange virksomhed­er at finde de medarbejde­re, de skal bruge, men fra 2018, hvor omkring 40 pct. af de små og mellemstor­e virksomhed­er oplevede udfordring­er med at rekruttere de rette, var det i første halvdel af 2019 ca. 35 pct. af virksomhed­erne, der mødte samme udfordring. Med de seneste måneders markante fald i antallet af jobopslag kan man forvente, at adgangen til kvalificer­et arbejdskra­ft bliver en relativt mindre udfordring.

Selv om vaeksten ser ud til at gå ned i gear, og adgangen til kvalificer­et arbejdskra­ft bliver en lidt mindre flaskehals, er der fortsat gang i en hastig digitalise­ring blandt små og mellemstor­e virksomhed­er. Virksomhed­erne søger i stigende grad det digitale. Det ser vi i SMV:Digital, hvor små og mellemstor­e virksomhed­er kan få bistand til at løfte ambitioner­ne om at styrke deres vaekst og konkurrenc­eevne gennem digitalise­ring. Her søger virksomhed­erne bistand til den digitale transforma­tion og til at understøtt­e deres digitale kompetence­r.

Samme bevaegelse fremgår af virksomhed­ernes jobopslag, hvor efterspørg­slen efter avancerede digitale kompetence­r inden for f.eks. cloudløsni­nger, programmer­ingssproge­t python, automatise­ring og internet of things er vokset eksplosivt de seneste år. Også betydninge­n af mere generelle itkompeten­cer vokser.

Det er en udvikling, der går igen på tvaers af brancher og virksomhed­sstørrelse­r. Selv om data peger på, at der traedes på bremsen, betyder det ikke, at behovet for digitalise­ring går i stå.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark