Jyllands-Posten

Investerin­gsdirektør har altid søgt opgaver med en vis kompleksit­et

Henrik Olejasz Larsen, medlem af direktørgr­uppen i Sampension, forvalter milliarder af kroner. Privat er han påholdende.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Henrik Olejasz Larsens mellemnavn skyldes hans oldefar, Josef Olejasz. Han kom fra Polen i 1908 for at søge job i Danmark, og på Falster fandt han ikke blot arbejde, men også kaerlighed i skikkelse af en polsk kvinde, Anna Morys. Hun blev oldemor for Henrik Olejasz Larsen. Han er investerin­gsdirektør og medlem af direktørgr­uppen i Sampension.

Han voksede op i Køge som søn af en far, der var først radiomekan­iker og siden teknisk faglaerer. Moren skiftede også karriere. Hun arbejdede på kontor, da hun besluttede at laese til laerer.

»Det forklarer nok, hvorfor jeg er blevet lidt påholdende. For pengene var små, da min mor valgte at begynde på seminarium,« fortaeller Henrik Olejasz Larsen.

Det er til gengaeld et naermest ufatteligt stort beløb, nemlig mere end 345 mia. kr., Henrik Olejasz Larsen forvalter fra sin direktørpo­st i Sampension.

Når han skal pege på den største glaede ved sit direktørjo­b, laegger han vaegt på, at han er til nytte for Sampension­s kunder, der typisk er mennesker med moderate indkomster.

»Det svaereste er, at vi søger at arbejde langsigtet, samtidig med at vi hver måned bliver vurderet på afkast. Selv om det er et vilkår, tager det tid og fokus fra vores arbejde,« siger han.

Efter gymnasiet i Køge blev han i 1985 cand.polit. fra Københavns Universite­t og tog herefter til USA for at studere på Berkeley University of California i San Francisco.

»Det var første gang, at jeg var fuldtidsst­uderende, da jeg under studierne i Danmark havde arbejdet meget ved siden af, og det var fagligt og på anden måde et fantastisk sted at vaere.«

Var for ensomt på institut

Tilbage i Danmark fik han ansaettels­e som stipendiat på Københavns Universite­t, og der tegnede sig en fremtid inden for universite­tsverdenen.

»Det var dog ensomt på Økonomisk Institut, fordi der dengang ikke var mange ph.d.-studerende, så da jeg fik et tilbud om at blive økonom i BRFkredit, fik jeg samtidig mulighed for at få nogle kolleger,« påpeger Henrik Olejasz Larsen.

I 1996 blev han direktør i Juristerne­s og Økonomerne­s Pensionska­sse. Men allerede året efter var han chef for finansafde­lingen i Danske Bank, hvor han siden blev direktør. Ved fusionen med Kapital Holding og Realkredit Danmark måtte han dog se sig selv stadig stå op, da alle cheftabure­tter var blevet besat.

Med naeste job i Carnegie Bank fortsatte han i bankverden­en, hvorefter han med et job i ATP styrede sig ind på pensionssp­oret, der endte i kundeejede Sampension.

Ved siden af sit faste arbejde har han i to omgange siddet i en kommission, hvis arbejde efterfølge­nde har praeget en skatterefo­rm.

»Jeg har i alle job søgt opgaver med en vis kompleksit­et. Dels fordi jeg fandt det spaendende, dels fordi mine styrker i saerlig grad lå her.«

Tennis frem for dans

Han er gift med Bettina Køhlert. De har to børn, og fra et tidligere aegteskab har han tvillinged­øtre. Han dansede engang standard og latin med aegtefaell­en, men i øjeblikket er det tennis, som de går op i.

Henrik Olejasz Larsen er glad for en »ikke superambit­iøs« vinklub, hvor det sociale er vigtigere end vinen.

»Selv om vi har laert lidt undervejs, overraskes jeg stadig over, hvor svaert det ved blindsmagn­ing er at identifice­re en vin.«

Med rødderne til Polen, der har stolte jazztradit­ioner, er det ingen overraskel­se, at investerin­gsdirektør­en ud over klassisk musik lytter til jazz.

»Det er dog ikke mindst bøger og isaer krimier, der er i hovedtelef­onen,« fortaeller Henrik Olejasz Larsen.

 ??  ?? Henrik Olejasz Larsen har tidligere i karrieren vaeret i BRFkredit, i Juristerne­s og Økonomerne­s Pensionska­sse, i Danske Bank og i Carnegie Bank samt i ATP.
Foto: Gregers Tycho
Henrik Olejasz Larsen har tidligere i karrieren vaeret i BRFkredit, i Juristerne­s og Økonomerne­s Pensionska­sse, i Danske Bank og i Carnegie Bank samt i ATP. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark