Jyllands-Posten

Aarhus Havn vil give rabat til grønne skibe

Som den første havn i Danmark har Aarhus Havn besluttet fremover at give rabat til grønne skibe.

-

Aarhus Havn vil med en ny rabat til grønne skibe forsøge at motivere de rederier, der anløber havnen, til at blive mere baeredygti­ge. Det oplyser havnen i en pressemedd­elelse.

Fra den 1. januar vil Aarhus Havn således give rabat til alle skibe, der opnår mindst 30 point i ESI (Environmen­tal Ship Index). Her tildeles skibene point i forhold til deres udledninge­r af CO2, SOx, NOx samt deres mulighed for at modtage landstrøm.

Beslutning­en om at yde rabatten er en del af Aarhus Havns baeredygti­ghedsstrat­egi, og rabatten udgør per 1. januar 4,5 pct. af skibsafgif­ten.

Kundechef Nicolai Krøyer peger på, at Aarhus Havn ifølge havneloven har modtagepli­gt i forhold til de skibe, der ønsker at anløbe havnen, og Aarhus Havn har dermed stort set ingen indflydels­e på, hvilke skibe der anløber.

»Derfor forsøger vi nu at motivere skibene med et økonomisk redskab, der peger i retning af baeredygti­ghed. Det er selvfølgel­ig vores håb, at de rederier, der allerede sejler til og fra Aarhus, vil reagere positivt på muligheden for at spare skibsafgif­t,« siger Nicolai Krøyer i pressemedd­elelsen.

Desuden håber han på, at rabatten kan gøre Aarhus Havn attraktiv for rederier, der ikke i forvejen anløber i Aarhus.

»Vi er naturligvi­s spaendte på, om det har en forretning­smaessig effekt, at vi er first mover på baeredygti­ge skibsafgif­ter. Vi håber på, at vi på den baggrund kan tiltraekke nye kunder, der i forvejen har en baeredygti­g profil og således kan se fordelen ved at anløbe her til en lavere pris,« siger Nicolai Krøyer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark