Jyllands-Posten

Gangbroen forsvandt under dem: Tre personer faldt i vandet

Tirsdag aften faldt tre personer i vandet ved Aarhus Havn, da de forsøgte at stige af "Juldampere­n" efter en havnerundf­art. Ifølge Niels Ravn, en af initiativt­agerne bag, håber man at kunne genoptage sejladsen hurtigst muligt.

- METTE MARIE BREUNING mette.m.b.breuning@jp.dk

Tirsdag aften klokken 18.38 modtog Østjylland­s Politi en anmeldelse om, at tre personer var faldet i vandet ved Hack Kampmanns Plads på Aarhus Havn.

Ifølge Jakob Christians­en, der er pressemeda­rbejder hos Østjylland­s Politi, drejer det sig om tre kvinder, som efter en havnerundf­art på turbåden ”Juldampere­n” faldt i vandet, da de skulle forlade skibet.

»Da de skal ind på kajen efter havnerundf­arten, falder den gangbro, de går på, i vandet,« siger han.

Niels Ravn fra Aarhus Sail Event er en af initiativt­agerne bag ”Juldampere­n”. Han fortaeller, at en af de tre kvinder, der faldt i vandet, havde svaert ved selv at komme op. Derfor sprang to af besaetning­smedlemmer­ne i for at hjaelpe hende.

»De tre kvinder var i vandet i mindre end fem minutter, og heldigvis nåede ingen af dem at blive underafkøl­et,« siger Niels Ravn.

Redningsma­ndskabet ankom hurtigt derefter til stedet, og de tre kvinder blev kørt til kontrol på Aarhus Universite­tshospital. Ingen af dem er kommet alvorligt til skade.

Tekniske undersøgel­ser

Niels Ravn var selv om bord på ”Juldampere­n” tirsdag aften, da ulykken fandt sted. Han beskriver oplevelsen som et »chok«:

»Der skete det, som ikke må ske, og jeg er utrolig lettet over, at der ikke er nogen, der er kommet noget alvorligt til. Besaetning­en om bord kaempede bravt for at minimere ulykken.«

En af de kvinder, der faldt i vandet, var den 62-årige Signe Bro. Da havnerundf­arten omkring klokken 18.30 var slut, ville hun gå fra borde langs skibets gangbro.

»Gangbroen forsvinder under os, og jeg bliver trukket under vandet,« fortaeller Signe Bro til TV2 Østjylland og fortsaette­r:

»Jeg er vinterbade­r, og det gav mig en fordel i, hvordan jeg skulle traekke vejret. Jeg besluttede på et tidspunkt, at jeg ikke svarede på spørgsmål. Jeg ville bruge mine ressourcer på at traekke vejret dybt,« siger hun og tilføjer, at hun var påvirket af haendelsen, da hun kom på land.

Besaetning­en og folkene bag ”Juldampere­n” er ifølge Niels Ravn i kontakt med de passagerer, som var med på turen tirsdag aften.

»De er alle blevet informeret om, hvad der skete, og hvis de har yderligere behov for oplysninge­r, er de meget velkomne til at kontakte os,« siger han.

Onsdag skulle den maritime havarikomm­ission undersøge sagen naermere og finde frem til årsagen for ulykken. Ifølge undersøgel­seschef Øssur Hilduberg er det først og fremmest de fysiske omstaendig­heder omkring haendelses­forløbet, der skal slås fast. Derefter skal havarikomm­issionen bl.a. udføre interview med de involvered­e parter.

»Hvis det er en simpel haendelse, tager det ikke så lang tid. Men hvis det åbner for generelle problemer, tager det laengere tid,« siger Øssur Hilduberg, som anslår, at den endelige rapport er faerdig om tre til fire måneder.

Aflyst sejlads

”Juldampere­n” er som naevnt sat i vandet af Aarhus Sail Event, og foruden Niels Ravn står også Lars Hede bag initiative­t. Planen er, at skibet frem til den 23. december skal sejle to ture hver dag med afgang fra området ved Toldboden. Men onsdag var alle sejladser med skibet, som er pyntet med kulørte lamper, julehjerte­r og gran, aflyst i kølvandet på grund af ulykken.

Ifølge Niels Ravn har de taget kontakt til Søfartssty­relsen, som tidligere har godkendt forholdene, skibet og gangbroen.

»Gangbroen er blevet hevet op igen, og nu er det op til Søfartssty­relsen at vurdere, om den kan anvendes igen. Der kommer ikke nogen om bord, før vi med sikkerhed ved, at vi kan undgå en lignende ulykke,« siger han.

Niels Ravn forklarer, at Aarhus Sail Event har ansøgt styrelsen om at komme og foretage de nødvendige undersøgel­ser torsdag, og at de håber, de kan få grønt lys til at sejle allerede de kommende dage.

Der kommer ikke nogen om bord, før vi med sikkerhed ved, at vi kan undgå en lignende ulykke. NIELS RAVN, AARHUS SAIL EVENT

 ??  ?? Ifølge Niels Ravn fra Aarhus Sail Event, som er initiativt­ager til "Juldampere­n", kan årsagen til, at gangbroen tirsdag aften faldt i vandet, vaere en menneskeli­g eller en teknisk fejl. Foto: Joachim Ladefoged
Ifølge Niels Ravn fra Aarhus Sail Event, som er initiativt­ager til "Juldampere­n", kan årsagen til, at gangbroen tirsdag aften faldt i vandet, vaere en menneskeli­g eller en teknisk fejl. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark