Jyllands-Posten

Efter 18.000 år på samme sted er stenen nu flyttet

Hvad istiden efterlod, skal nu vaere velkomstst­en for National Mols Bjerge.

- UFFE NORMAND uffe.normand@jp.dk

Graesset omkring den gik ud om sommeren. Og sneen på og ved den smeltede om vinteren.

I en parcelhush­ave på Solsorteve­j 11 i Rønde stak toppen af en granitsten op af jorden. Det var til at leve med.

Men nu skal grunden bruges til andet formål, Rema 1000 vil bygge nyt, så stenen skulle vaek.

Så man begyndte at grave. Men stenen blev bare ved og ved …

Og en ekspert i sten Jens Reddersen fra Nationalpa­rk Mols Bjerge blev tilkaldt.

»Det er granitsten. Dannet 8 km under Sverige for millioner af år siden. Jeg anslog, at den målte ca. 3,25 m x 2,5 m x 2 m. Som en skaev kugle giver det et rumfang på 8,5 kubikmeter. Granit vejer 2,6 tons pr. kubikmeter. Så vaegten måtte derfor vaere omkring 22 tons. Det samme som 22 paene personbile­r eller 295 voksne mennesker«, fortaeller Jens Reddersen.

Jens Reddersen ved også, at stentypen er en mellemkorn­et granit og indeholder rødlig feldspat, grå kvarts og sort glimmer. Granit er svaer at stedfaeste til et bestemt oprindelse­ssted, så man kan ikke sige, hvor stenen helt praecist er blevet samlet op af isen.

Først af mange sten

Stenens overside har mange parallelle slidstribe­r. De kaldes skurestrib­er og viser, at stenen, fastfrosse­t i bunden af en gletsjer, er blevet mast mod den frosne jords sten og grus. Striberne angiver isens bevaegelse­sretning.

»Stenen kom til Røndeområd­et for – i geologisam­menhaeng – latterlige 18.000 år siden med en gletsjer, der samtidig skabte det smukke landskab og selve den store bakke, Rønde ligger på,« siger Jens Reddersen.

Hans vaegtgaet var ikke helt skaevt. Den store BMS-kran viste en vaegt på 20,8 tons.

»De havde kranen helt ude i yderste position for at løfte stenen over et hus. Og her må kranen løfte 25 tons. Så det var da heldigt, at stenen ikke vejede mere, end jeg havde skønnet,« siger Jens Reddersen.

I går blev den enorme sten fra Solsorteve­j nemlig løftet den op fra mudderet og transporte­ret til Røndes centrum, hvor den har fået en vaerdig plads ved Egegård på Birkevej.

»Her kan byens beboere og gaester så nyde den. For Rønde By ønsker at markere Rønde som ”porten til Nationalpa­rk Mols Bjerge”, blandt andet med kampesten på byens små torve. Dette var bare den første. Vi håber flere kommer til,« siger René Povlsen, formand for Rønde Handel.

 ??  ?? Røndestene­n kom til Rønde for 18.000 år siden. Men det var først i går, at den kom helt op fra jorden. Privatfoto.
Røndestene­n kom til Rønde for 18.000 år siden. Men det var først i går, at den kom helt op fra jorden. Privatfoto.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark