Jyllands-Posten

Andelen af aarhusians­ke privatskol­eelever stiger

Organisati­onen Foraeldres­temmen for foraeldre til aarhusians­ke skolebørn mener, at lokalpolit­ikere og landspolit­ikere skal tage udviklinge­n alvorligt.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Andelen af aarhusians­ke elever, som går i privatskol­e, bevaeger sig igen opad. Det viser en ny opgørelse over fordelinge­n af elever i aarhusians­ke skoler.

Fra skoleåret 2016/17 til 2018/19 faldt andelen ellers 0,7 procentpoi­nt – fra 15,4 pct. til 14,7 pct. – efter at have vaeret støt stigende de foregående år. Men i den nye opgørelse lyder andelen af elever i privatskol­erne på 14,9 pct.

Børne- og ungerådman­d Thomas Medom (SF), som ønsker flest mulige børn i folkeskole­n, erkender, at udviklinge­n går den forkerte vej.

»Der er stadig en paen opbakning til den lokale folkeskole i Aarhus, og vi ligger over landsgenne­msnittet,« siger Thomas Medom.

Han mener, Aarhus Kommune skal vaere bedre til at fortaelle, hvor man gør det godt.

»Vi har mange succeser, som vi skal have ud, men der ligger også en opgave i at fortaelle, hvor skolerne skal gøre det bedre. Integratio­n er et af de steder, hvor vi slår os. Der har vi truffet nogle beslutning­er, som forhåbentl­ig gør, at der stadig er opbakning i de områder med flest tosprogede. Inklusion er også en af de opgaver, vi skal blive dygtigere til,« erkender Thomas Medom.

Går efter vaerdier

Indskrivni­ngen til privatskol­en Kochs Skole i Aarhus har vist, at der fra naeste skoleår vil vaere fyldt op i to nye 0. klasser, mens venteliste­n er på 15 elever.

»Venteliste­n er ikke nødvendigv­is udtryk for, at 15 elever i øjeblikket venter på en plads her, for nogle kan på nuvaerende tidspunkt have fundet andre løsninger,« forklarer skoleleder Jens Degn.

Han oplever, at interessen saerligt skyldes skolens vaerdier.

»Det handler om det gode børneliv, at bevare lyset i øjnene ved at vaere mere undersøgen­de og rodende frem for at vaere fuldstaend­ig underlagt et mere stringent undervisni­ngssystem,« fortaeller skoleleder­en.

Et problem

Organisati­onen Foraeldres­temmen for foraeldre til aarhusians­ke skolebørn mener, at lokalpolit­ikere og landspolit­ikere skal tage udviklinge­n alvorligt.

»På 10 år er andelen af børn i privatskol­er steget fra 13,5 pct. til nu 14,9 pct. Lad os sige det, som det er. Det er et problem,« siger formand Janus Boye.

»Vi ender med at have privatskol­er for dem, der kan, og distriktss­koler for dem, som ikke kan vaelge noget andet.«

Ifølge Janus Boye står folkeskole­n med nogle udfordring­er, der langsomt, men sikkert, vil få flere foraeldre til at vaelge private skoler. Politikern­e burde efter hans mening lytte mere til den personaleg­ruppe, som har mest med børnene at gøre, nemlig laererne.

Tromler videre

»De har i det forgangne år sagt, at vi skulle stoppe med nationale tests, og at vi skulle vente med Aula, men der bliver tromlet videre. De advarer også mod negative virkninger af inklusione­n, stigende sygefravae­r og mange vikartimer, men ingen lytter. Man kunne ikke forestille sig, at laegerne blev underløbet på den måde i vores sundhedsse­ktor,« mener Janus Boye.

Opgørelsen viser desuden, at andelen af elever, der går i skole i det lokale distrikt, er steget fra 62,7 til 63,2 pct. – svarende til ca. 150 flere elever. Og det glaeder børne- og ungerådman­den.

»Det er godt for vores lokalsamfu­nd, familierne og beboerne, hvis der er en god, velfungere­nde folkeskole. Og det er godt, hvis der er øget opbakning til den lokale skole, hvor mange mennesker møder hinanden på kryds og tvaers, og som også ofte er grundlag for et rigt foreningsl­iv,« siger Thomas Medom.

 ??  ?? Andelen af aarhusians­ke elever, som går i privatskol­e, bevaeger sig igen opad. I dette skoleår lyder andelen af elever i privatskol­erne på 14,9 pct., viser en ny opgørelse over fordelinge­n af elever i aarhusians­ke skoler. Arkivfoto: Charlotte de la Fuente
Andelen af aarhusians­ke elever, som går i privatskol­e, bevaeger sig igen opad. I dette skoleår lyder andelen af elever i privatskol­erne på 14,9 pct., viser en ny opgørelse over fordelinge­n af elever i aarhusians­ke skoler. Arkivfoto: Charlotte de la Fuente

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark