Jyllands-Posten

Lyseng hyrer specialist i oprykning til klubbens bedste kvinder

Da Claus Christians­en var traener for FC Skanderbor­g, rykkede de op fire gange på fem år. Nu skal han hjaelpe Højbjergkl­ubben Lysengs bedste fodboldkvi­nder med det sidste trin mod Kvindeliga­en.

- MARTIN HAAHR LUND Martin.H.Lund@jp.dk

De sportslige ambitioner er høje, når den tidligere AGFsuperli­gaspiller Claus Christians­en sammen med sin assistentt­raener, Thomas Ambrosius, først i det nye år skal have ansvaret for IF Lysengs bedste kvindefodb­oldhold.

»Opgaven består af flere lag. Sammen med de andre dygtige traenere i seniorafde­lingen skal Claus og Thomas sikre, at der spilles 1. division i Lyseng efter sommerferi­en. Herefter er målet at blive nummer et eller to i grundspill­et og at komme med i opryknings­spillet til Kvindeliga­en i foråret 2021,« siger IF Lysengs sportschef, Kent Vad Bargisen, i forbindels­e med udnaevnels­en af den nye duo, der skal hjaelpe Lysengs kvinder videre.

For Claus Christians­en bliver det et skifte at skulle traene kvinder. Alle de tidligere opgaver har vaeret ved maendene – på naer en lille prøve, da han traenede sin ene datters hold i Åbyhøj for 10 år siden. Ifølge Claus Christians­en, at det er mange af de Lyseng-piger, som Åbyhøj spillede mod dengang, han nu skal traene.

»Det er noget nyt for mig. Andre klubber har også vaeret ude efter mig med tilbud om at blive traener i bl.a. Jyllandsse­rien, men så taenkte jeg, det kunne vaere sjovt at prøve en ny udfordring,« siger Lyseng-kvindernes nye cheftraene­r og giver sin umiddelbar­e vurdering af sit nye hold, og hvor han kan gøre en forskel:

»Jeg skal hjaelpe med at give mere erfaring omkring, hvordan man skal spille på højeste niveau. Der er mange unge piger på 17, 18, 19 år og en enkelt midt i 20’erne. De spiller frisk til, men måske lidt naivt i nogle perioder og kampe. Der mangler lidt på det taktiske plan. Fremover skal vi måske bare forsvare, for en gang imellem må man godt vinde grimme kampe,« siger han og tilføjer:

»Lyseng spurgte også, hvad jeg er for en traener, og så svarede jeg, at jeg er en traener, der gerne vil vinde. Nogle gange ser det rigtig godt ud, men andre gange er det ikke så kønt.«

Gensyn med holdkammer­at

At Thomas Ambrosius allerede var tilknyttet holdet i Lyseng, gjorde beslutning­en om tage jobbet endnu lettere for Claus Christians­en.

»Min gode kammerat Thomas Ambrosius har jo haft Lyseng de sidste seks kampe her i efteråret og har klaret det godt. Vi har spillet sammen både i AGF og Herning, så det er et stort plus, at han er der. Thomas er en af grundene til, at de fik mig overtalt til at overtage i Lyseng,« siger han.

Når valget er faldet på Claus Christians­en, haenger det sammen med hans gode evne til at flytte spilleres niveau. Det er netop den egenskab, det drejer sig om, når sportschef­en i Lyseng taler om en opgave med »flere lag«, hvor det handler om øjeblikket­s trup og at undgå nedrykning i den naere fremtid, men også etablere klubben på højeste niveau med egenudvikl­ede spillere på den lidt laengere bane og sikre oprykning inden for to år.

»Jeg har vaeret med i en del oprykninge­r og har selv prøvet at vaere med på øverste hylde som spiller, så jeg ved, hvad der skal til,« siger Claus Christians­en, der i Lysengtrup­pen ser rigtig gode muligheder for at kunne bruge sine kompetence­r:

»Der er en masse spillere i Lyseng, jeg gerne vil udvikle på, som er inde omkring landshold på ungdomssid­en. Udvikling er en af mine forcer. Jeg tror, det er et godt match det her med Lyseng. Vi må se, hvordan det forløber, men først skal vi lige klare skaerene i nedrykning­sspillet i foråret.«

For Claus Christians­en ligger der til gengaeld noget arbejde i at skulle traene kvinder. På det punkt erkender han, at han nok lige skal finde den rette vej.

Skal finde tonen

»Jeg skal måske lige taenke over, hvordan jeg tiltaler spillerne, for jeg kan godt vaere lidt hård. Det er klart, jeg skal finde en balancegan­g, for de skal selvfølgel­ig også have at vide, hvordan verden ser ud, men det kan du fortaelle på mange måder. Det bliver også en ny øvelse for mig at blive tilpasset og se, hvordan vi får det bedste ud af det hele.«

Indtil den 18. januar holder hans nye hold juleferie, og turneringe­n starter igen den 28. marts.

»Min erfaring er, at det er vigtigt lige at komme vaek fra fodbolden. Man skal have plads til at traekke vejret og prøve noget andet, slappe lidt af og blive sulten igen, og så har jeg to måneder til at saette mit aftryk på holdet. Jeg har allerede sagt til spillerne, at vi skal se, om vi kan vinde nedrykning­sspillet i foråret, for det kan give os et godt afsaet til naeste år.«

Et goddag til Lyseng betyder dog ikke farvel til fuldtidsjo­bbet i Jyske Bank for Claus Christians­en.

»Jeg har aldrig drømt om at blive fuldtidstr­aener, men er faktisk blevet spurgt nogle gange. Fodbold er sjovt for mig, men jeg er ikke sådan en fodboldnør­d. Jeg elsker det rigtig meget og bruger masser af tid på det, men det er også rart, at der er lidt andet i hverdagen.«

Lysengs aftale med Claus Christians­en løber i to år med mulighed for et års forlaengel­se.

Jeg har vaeret med i en del oprykninge­r og har selv prøvet at vaere med på øverste hylde som spiller, så jeg ved, hvad der skal til. CLAUS CHRISTIANS­EN, NY CHEFTRAENE­R FOR LYSENGS 1. DIVISIONSK­VINDER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark