Jyllands-Posten

Er der forskel på rød og blå i dansk politik?

Selv om der ikke er tale om revolution­er fra den ene dag til den anden, kommer man ikke uden om, at finanslove­n udstikker en ny retning for Danmark.

- DANIEL TOFT JAKOBSEN Medlem af Folketinge­t, Socialdemo­kratiet

En af de ting, som jeg ofte hører fra vaelgerne, når jeg fører valgkamp, er, at det ikke betyder så meget, hvem man stemmer på. For i sidste ende gør det ikke rigtig nogen forskel, hvem der har regeringsm­agten i Danmark. Om statsminis­teren er Venstre-mand eller socialdemo­krat eller noget helt tredje betyder stort set ingenting, er der tilsynelad­ende en del, der taenker.

På den ene side forstår jeg godt synspunkte­t. For vi lever trods alt i et land, hvor de politiske forskelle ikke er lige så store som mange andre steder, og hvor der er lange og gode traditione­r for brede politiske aftaler hen over midten. Det betyder, at landet ikke kastes ud i revolution­er og kaempe aendringer fra den ene dag til den anden, når magten skifter. Og det er grundlaegg­ende godt.

På den anden side synes jeg, at finanslovs­aftalen for 2020 er et glimrende eksempel på, at det netop ikke er ligegyldig­t, hvem der udstikker kursen for Danmark. For selv om der ikke er tale om revolution­er fra den ene dag til den anden, kommer man ikke uden om, at finanslove­n udstikker en ny retning for Danmark i forhold til tiden under Lars Løkke Rasmussen. En retning, hvor der bruges flere penge på velfaerd og faerre penge på skattelett­elser. En retning, hvor bl.a. psykiatrie­n, sundhedsva­esnet, folkeskole­n og uddannelse­ssektoren prioritere­s højere, men hvor der til gengaeld er nogle planlagte skatte- og afgiftslet­telser, der aflyses, og hvor enkelte skatter og afgifter også saettes op.

Som socialdemo­krat synes jeg selvfølgel­ig, at det er en rigtig god retning, som finanslove­n udstikker. Andre vil sige, at det er en forkert retning, og at vi hellere skulle have fortsat kursen fra VLAK-regeringen. Men det er ikke det, der er det centrale her. Pointen er alene, at finanslove­n er et godt eksempel på, at der faktisk er forskel på rød og blå i dansk politik. At det kan betale sig at gå hen at stemme. At et nyt flertal kan aendre kursen. At demokratie­t virker.

Ud over bedre velfaerd efterlyste vaelgerne ved valget i juni også en grønnere og mere klimavanli­g politik. Også her har valget haft en effekt. Klimaet er kommet højere på dagsordene­n, og i sidste uge blev der indgået en meget bred og meget ambitiøs aftale om en ny og bindende klimalov på Christians­borg.

Klimaet er kommet højere på dagsordene­n, og i sidste uge blev der indgået en meget bred og meget ambitiøs aftale.

Noget af det farligste for et demokrati er, hvis borgerne begynder at taenke, at det ikke gør en forskel at stemme. Valget i juni 2019 er heldigvis et eksempel på, at et nyt flertal godt kan saette en ny retning. Det samme var i øvrigt tilfaeldet med valget i 2001, hvor Anders Fogh Rasmussen blev statsminis­ter og satte en ny retning med bl.a. skattestop, kontraktpo­litik og et opgør med det såkaldte ekspertvae­lde. Personligt synes jeg langt bedre om det nye flertal og den nye retning i 2019 end i 2001. Men grundlaegg­ende er det bare sundt og vigtigt, at et nyt folkevalgt flertal kan saette en ny politisk retning.

Sådan skal det vaere i et land, hvor demokratie­t virker.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark