Jyllands-Posten

Sjaelsmark-familier kan lave mad på nyt udrejsecen­ter

- JOACHIM VOSS joachim.voss@jp.dk

Familierne på Sjaelsmark flytter senest til april fra det udskaeldte udrejsecen­ter i Hørsholm til Center Avnstrup i Lejre på Midtsjaell­and.

Med flytningen kommer børnene, hvis forhold og trivsel var et stort emne under valgkampen, til at opleve flere forandring­er, oplyser Udlaending­eog Integratio­nsminister­iet.

»Jeg håber, at det vil betyde, at børnene får det bedre, men også at familierne vil få mere tid til at planlaegge at vende tilbage. Det er i sidste ende det bedste for deres børn, at de får ro over, hvor de skal bo resten af livet,« siger

Anders Ladekarl, generalsek­retaer i Røde Kors, der skal drive centret.

På Center Avnstrup er der vuggestue, børnehave og fritidstil­bud. Børnenes undervisni­ng vil foregå på enten Røde Kors-skolen i Lynge i Nordsjaell­and, en times kørsel derfra, eller som et kommunalt skoletilbu­d. Som noget nyt får familierne mulighed for at lave mad på deres vaerelser og kan derfor selv bestemme, hvad de ønsker at spise. Røde Kors og ministerie­t skal nu undersøge, hvad det kraever at genåbne centrets køkkener, som den tidligere regering lukkede.

Avnstrup er placeret i et større skovområde med grønne udendørsom­givelser, og vaerelsern­e er primaert fordelt i hovedbygni­ngen, der har flere etager. Også på den måde adskiller Avnstrup sig fra Sjaelsmark, der er i ét plan. Avnstrup har desuden faellesoph­oldsrum, undervisni­ngsog aktivitets­lokaler for voksne og sundhedskl­inik.

Sjaelsmark er omringet af hegn, der får kritik for at få centret til at minde om et faengsel, men på Avnstrup er der intet hegn, og der er ingen planer om at etablere et.

Carsten Rasmussen (S), borgmester i Lejre, mener ikke, at det er et problem, at familierne flytter ind. Dog bør kommunen kompensere­s for udgifter i forbindels­e med bl.a. underretni­nger af børnene, siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark