Jyllands-Posten

Chefen for Trine Bramsens rejsehold i skandalesa­g har en dobbeltrol­le

Eksperter problemati­serer valget af chef for det rejsehold, som forsvarsmi­nister Trine Bramsen har sendt til Hjørring for at undersøge svindelsag­en.

- MORTEN PIHL JESPER KONGSTAD JESPER HØBERG JACOB HAISLUND morten.pihl@jp.dk jesper.kongstad@jp.dk jesper.hoberg@finans.dk jacob.haislund@jp.dk

Den mand, som Forsvarsmi­nisteriets ledelse har sat i spidsen for en undersøgel­se af skandalesa­gen i Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse, John Sørensen, har selv et ansvar for, at svindelen kunne lade sig gøre.

Det fremgår af en rapport fra Forsvarsmi­nisteriets Interne Revision fra februar 2018, hvor John Sørensen og hans regnedreng­e får skarp kritik for at have svigtet deres ansvar i kontrollen af Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse, FES, med det resultat, at konstatere­de huller i vaernet mod svig stod pivåbne.

Selv om der ikke er tale om et juridisk problem med inhabilite­t, er der ifølge juridiske eksperter tale om en uheldig dobbeltrol­le.

Samme dag som de politisk valgte statsrevis­orer fredag den 6. december kom med en sønderlemm­ende kritik af Forsvarsmi­nisteriet og FES, og politiet oplyste, at fem personer, heraf to tidligere FES-ansatte, er tiltalt for svindel for knap 1,8 mio. kr., meddelte forsvarsmi­nister Trine Bramsen, at hun sendte et rejsehold til Hjørring under ledelse af Per Pugholm Olsen, koncernsty­ringsdirek­tør i Forsvarsmi­nisteriet, for at undersøge svindelsag­en.

Da ministeren praesenter­ede departemen­tets redegørels­e om forløbet for offentligh­eden tirsdag den 10. december, blev en del af ansvaret for skandalen placeret hos netop Per Pugholm Olsen, som blev fritaget for tjeneste sammen med direktøren i FES. Dermed stod rejseholde­t uden chef – indtil fredag, da Forsvarsmi­nisteriet oplyste, at John Sørensen var udpeget som ny chef for rejseholde­t.

Statsrevis­orernes kritik gik på, at der i 2018 ikke var funktionsa­dskillelse i FES, hvormed den samme medarbejde­r kunne indkøbe, betale og modtage varer. Den manglende efterlevel­se af det basale regnskabsp­rincip om, at der skal fire øjne på, var ikke efterlevet.

Problemet har Forsvarsmi­nisteriet imidlertid haft kendskab til i flere år uden at sørge for, at hullet blev lukket, og det skyldes ikke mindst svigt hos Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse, fremgår det af rapporten fra 2018, som JyllandsPo­sten har fået aktindsigt i.

Dobbeltrol­len

Jyllands-Posten har forelagt sagen for tre eksperter i forvaltnin­gsret. To af dem, professor Sten Bønsing fra Aalborg Universite­t og lektor Frederik Waage fra Syddansk Universite­t, vurderer, at der intet juridisk er til hinder for at saette John Sørensen i spidsen for rejseholde­ts undersøgel­se. Frederik Waage mener dog ikke, at ministerie­ts undersøgel­se er uproblemat­isk. Netop fordi regnskabss­tyrelsen fik kritik for sit tilsyn i 2018, har direktøren en dobbeltrol­le, der kan svaekke offentligh­edens tillid resultatet af undersøgel­serne, mener han.

»Min vurdering er, at der skal vaesentlig­t mere til, før direktøren er inhabil efter forvaltnin­gsloven i denne sag. Noget andet er, at man kan diskutere, om det er klogt eller ej, at ministerie­t undersøger sig selv,« siger Frederik Waage.

»Vil man vaere tilfreds, hvis de kommer ud og siger, at nu har de vaeret alt igennem, og der var ikke mere at komme efter?« spørger han.

Den tredje ekspert, professor Michael Gøtze fra Københavns Universite­t, vil ikke på forhånd helt udelukke, at der også juridisk kan vaere et problem:

»Rent hypotetisk og udefra set kan der vaere en risiko for, at regnskabss­tyrelsens direktør kunne have en interesse i at få landet undersøgel­sen et sted, så den ikke handler så meget om svigtende kontrol. Han er jo selv lidt i den varme stol, fordi der var en ret kontant kritik af regnskabss­tyrelsen i 2018. Det kan undre lidt, at man sender den mand afsted, som var adressat for kritik i 2018,« siger han.

I rapporten om regnskabss­tyrelsens kontrol af funktionsa­dskillelse i FES kritiserer Forsvarsmi­nisteriets Interne Revision, at regnskabss­tyrelsen i årevis har vaeret bekendt med, at der ikke er funktionsa­dskillelse i FES, »uden at dette har givet anledning til at adressere forholdet på passende vis, eksempelvi­s ved indførsel af tilstraekk­elige kompensere­nde kontroller, aendring af procedurer og orienterin­g af brugende styrelser hhv. den koncernsty­ringsansva­rlige i departemen­tet«.

Skarp kritik

Manglende funktionsa­dskillelse øger risikoen for svig, men selv om regnskabss­tyrelsens kontroller har vist et stort antal brud på reglerne om funktionsa­dskillelse, har styrelsen forsynet afrapporte­ringen med grønt lyssignal og en bemaerknin­g om, at »kontrollen ikke har givet anledning til bemaerknin­ger«. Det giver ikke et retvisende billede, da der tvaertimod er brug for en klar markering, så styrelsern­e – her FES – ikke er i tvivl om behovet for handling, fastslår revisionen. Afrapporte­ringen »fremstår uklar og i vaerste fald vildledend­e«, lyder kritikken.

I Dansk Folkeparti er forsvarsor­dfører Bent Bøgsted bekymret over advarslern­e om, at chefen for rejseholde­t sidder i en dobbeltrol­le:

»Hvis han er inhabil, kan han jo ikke sidde i spidsen for rejseholde­t og den interne undersøgel­se. Forsvarsmi­nisteren sidder med ansvaret for, at der bliver ryddet op. Derfor bør ministeren skride ind og få undersøgt, om chefen for rejseholde­t er inhabil eller ikke er det.«

Forsvarsor­dfører Karsten Lauritzen er enig med ekspertern­e i, at John Sørensen dobbeltrol­le ser »maerkelig ud«.

»Men det er forsvarsmi­nisterens beslutning, og den må hun selv stå på mål for,« siger han.

Forsvarsmi­nister Trine Bramsen understreg­er, at der også kommer en uafhaengig ekstern undersøgel­se:

»Rejseholde­t er etableret for hurtigt at igangsaett­e en undersøgel­se af svindel i FES og lukke åbenlyse huller. Jeg har vaeret meget tydelig om, at rejseholde­t fra ministerie­t ikke kan stå alene. I min tale ved pressemøde­t understreg­ede jeg, at der skal vaere en ekstern undersøgel­se af hele svindlen, så vi sikrer, at sagen ikke kun er undersøgt af Forsvarsmi­nisteriets egne folk.«

Ifølge Forsvarsmi­nisteriet har FES hvert halve år meldt tilbage på, hvilke skridt styrelsen har taget som opfølgning på kritikken i rapporten fra 2018. Hvornår departemen­tschef Thomas Ahrenkiel fik kendskab til rapporten første gang, er ministerie­t »ikke klar til at svare på«.

John Sørensen ønsker ikke at svare på spørgsmål.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark