Jyllands-Posten

Låseproble­mer var kendt i årevis inden dødsulykke på Storebaelt

Medarbejde­re i Carlsberg har til Havarikomm­issionen fortalt, at de »i flere år« konstatere­de låsefejl på godsvogne. DB Cargo har ikke kunnet dokumenter­e advarsler, men tager sagen alvorligt.

- JACOB HAISLUND BERIT ERTMANN jacob.haislund@jp.dk berit.ertmann@jp.dk

Godsselska­bet DB Cargo blev laenge inden dødsulykke­n, der den 2. januar kostede otte mennesker livet Storebaelt­sbroen, advaret om, at låsemekani­smer på selskabets godsvogne ikke virkede, som de skulle.

Det har medarbejde­re i Carlsberg fortalt til Havarikomm­issionen i forbindels­e med udarbejdel­sen af den 181 sider lange rapport om ulykken. Rapporten blev offentligg­jort onsdag.

»Det blev skønnet, at – før ulykken 02.01.2019 – for mange af trailerne virkede låsen i skamlen ikke korrekt, typisk gik betjenings­håndtagene stramt eller var slet ikke i indgreb. DB Cargo var blevet underrette­t om dette mundtligt,« har Carlsberg-medarbejde­re, som tjekkede laes for skader og frigav låsene, ifølge rapporten forklaret.

Låsen i skamlen skal sikre, at saettevogn­ens såkaldte kongetap er gjort fast til godsvognen. Bo Haaning, souschef i Havarikomm­issionen og leder af undersøgel­sen, fortaeller, at Carlsberg-medarbejde­re »fortalte, at de sommetider registrere­de låse, der var defekte« og »meldte dem ind«.

»Det havde de gjort i flere år. Det var ikke altid, de oplevede, at det blev lavet, så det fungerede igen,« siger han.

Havarikomm­issionen fremhaever bl.a. kraftig vind, ingen last i den trailer, som forårsaged­e ulykken, og en låsefejl, der ikke kan ses med det blotte øje, som den »overvejend­e« sandsynlig­e forklaring på, hvordan det kunne gå så galt.

Ifølge Havarikomm­issionen havde DB Cargos personale fulgt vejledning­erne for laesning, da godstoget, der var involveret i ulykken, blev laesset.

Intet kendskab til advarsel

I DB Cargo forklarer kommunikat­ionsdirekt­ør Jan Wildau om Carlsberg-medarbejde­rnes udsagn, at »vi har i vores interne undersøgel­ser ikke kunnet finde dokumentat­ion for, at vi har fået sådanne henvendels­er og ikke handlet«.

»Men det er ikke det samme som, at det ikke er sket. Og når det handler om sikkerhed, er det helt klart, at man skal sige noget,« understreg­er Wildau.

DB Cargo har nu introducer­et fire tiltag, der skal sikre »hurtige og praecise informatio­ner«. Selskabet vil bl.a. have yderligere kontrol og en kultur om, at »ser man noget, siger man noget«. Man har også udarbejdet en app til hurtig og praecis rapporteri­ng af problemer, forklarer Jan Wildau.

Forklaring­en fra Carlsberg-medarbejde­rne er også nye oplysninge­r for Christian Vesterager, kontorchef i Trafik- Bygge- og Boligstyre­lsen, som har myndigheds­ansvaret for sikkerhede­n på det danske jernbanene­t.

»På hvilket niveau i DB Cargo har det vaeret kendt? Kan man genfinde, at medarbejde­re har fået den informatio­n? Og hvordan har man handlet på den? Vi vil bede DB Cargo om en redegørels­e, og den vil vi bruge, når vi i fremtiden skal føre tilsyn med DB Cargo,« siger han og tilføjer, at redegørels­en også vil blive overdraget til politiet.

Det er Fyns Politi, som efterforsk­er ulykken og skal placere et eventuelt ansvar i sagen. Chefpoliti­inspektør Lars Braemhøj forklarer, at man er langt med efterforsk­ningen og nu vil granske Havarikomm­issionens ulykkesrap­port.

»Det her er noget, vi tager med i vores efterforsk­ning for at se, om man kunne have gjort noget andet, end man gjorde,« siger

Lars Braemhøj om Carlsberg-medarbejde­rnes forklaring.

Havarikomm­issionens undersøgel­ser har vist, at den saettevogn, som blev blaest af DB Cargos godstog den 2. januar, blev slaebt ca. 800 meter, inden den kollidered­e med det modkørende IC4-lyntog. Foruden de 8 draebte blev 18 personer kvaestet. Advarsler om låseproble­mer eller ej maner Bo Haaning til besindighe­d.

»Før den 2. januar i år var der ingen, der drømte om, at det var farligt, at den ikke var låst. Det er en mange tons tung saettevogn, der er nede i lommen på en godsvogn. Der er aldrig nogensinde sket noget lignende før i Europa,« siger han og fokuserer i stedet på systemet omkring vedligehol­d af låsene.

Det er der, Havarikomm­issionen ifølge ham har gjort sit største fund: »Den overordned­e konklusion er, at der ikke har vaeret tilstraekk­elig opmaerksom­hed på, hvordan og af hvem de bevaegelig­e dele på skamlens låsemekani­sme skal smøres,« står der i rapporten. I manualen til lommevogne som den, der forårsaged­e dødsulykke­n den 2. januar, står, at det kan medføre sikkerheds­risici og manglende funktionsd­ygtighed, hvis ikke låsen skilles ad hver fjerde måned, og alle bevaegelig­e dele smøres. Men netop det punkt er ikke blevet overført til vedligehol­delsesprog­rammet.

»Der er simpelthen et hul der,« konstatere­r Bo Haaning og tilføjer, at fejl på den baggrund også kan forklare, at låseproble­mer på DB Cargo-godsvogne ifølge Carlsberg-medarbejde­re ikke blev udbedret.

Ifølge Jan Wildau har DB Cargo »kørt med vognene i den tro, at de var vedligehol­dt efter forskrifte­rne«.

»Men noget tyder på, at de faktisk ikke har vaeret smurt og vedligehol­dt i det omfang, de burde vaere,« siger han.

Som en ud af fire konkrete anbefaling­er foreslår Havarikomm­issionen nu, at det europaeisk­e jernbaneag­entur ERA »sikrer, at alt sikkerheds­kritisk udstyr (f.eks. tilbehør) på godsvogne identifice­res og håndteres« i det faelles europaeisk­e vedligehol­delsesregi­me.

 ??  ?? Havarikomm­issionens undersøgel­ser har vist, at låsen på den godsvogn, som saettevogn­straileren rev sig løs fra, var defekt. Foto: Ritzau Scanpix
Havarikomm­issionens undersøgel­ser har vist, at låsen på den godsvogn, som saettevogn­straileren rev sig løs fra, var defekt. Foto: Ritzau Scanpix
 ??  ??
 ??  ?? Jesper Domar Rossen var leder af redningsin­dsatsen ved ulykken. Foto: Brian Karmark
Jesper Domar Rossen var leder af redningsin­dsatsen ved ulykken. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark