Jyllands-Posten

Handlende laegger julehjaelp i indkøbsvog­nen

En kvinde fra Skive har sat indkøbsvog­ne op i diverse supermarke­der for at hjaelpe udsatte familier i lokalområd­et.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Rundt om i supermarke­der og hos lokale købmand er der i disse dage stillet indkøbsvog­ne frem med et helt andet formål end normalt.

Kunderne skal nemlig ikke køre vognene til kassen for at betale for de varer, der er i den. I stedet fyldes vognene af de handlende, der donerer alt fra and og grødris til vin og julegodter, som bliver delt ud til traengte familier i lokalområd­et.

Et af de steder, hvor de tomme indkøbsvog­ne har spredt sig og i løbet af julemånede­n er blevet fyldt op, er i Skive Kommune. Her har Nina Vestergaar­d sammen med tre andre privatpers­oner sørget for, at 25 udsatte familier får privat julehjaelp. Hun er en initiativt­agerne til Facebook-gruppen Familiestø­tte/

Julehjaelp Skive, som også resten af året hjaelper udsatte i lokalområd­et.

»Det er vigtigt for os, at familierne maerker den direkte støtte uden indbladnin­g fra diverse fonde og organisati­oner. På den måde får familier med mere overskud mulighed for at hjaelpe mere traengte familier. Samtidig kan de, mens de handler, tage en snak med deres børn om, at ikke alle har det ligesom dem selv. Det er meget konkret at donere f.eks. en pakke grødris i en indkøbsvog­n og på den måde hjaelpe andre. Det kan alle forholde sig til,« siger Nina Vestergaar­d.

Rekordmang­e ansøgninge­r

Allerede tidligere på året stod det klart, at danskerne igen i år i stor stil søger julehjaelp for at få julen til at haenge sammen. Dansk Folkehjael­p meldte i november om rekordmang­e ansøgninge­r, ligesom antallet af ansøgere til Blå Kors’ julehjaelp er steget.

Forrige år udbetalte Dansk Folkehjael­p julehjaelp for 14,5 mio. kr., hvilket er en fordobling i forhold til 2014, mens Blå Kors ifølge TV 2 Østjylland i år har fået 1.000 flere ansøgninge­r end forrige år.

Ifølge Morten Ejrnaes, forsker og sociolog ved Aalborg Universite­t, der bl.a. har forsket i fattigdom og sociale problemer, har politiske tiltag som bl.a. 225 timersregl­en, kontanthja­elpsloftet og integratio­nsydelsen øget opmaerksom­heden på udsatte blandt befolkning­en.

»Det virker overvaelde­nde for de fleste af i befolkning­en, at saerligt børn er ramt af fattigdom. De er haegtet af mange ting, som er forbundet med julen. Derfor har flere private også meldt sig på banen og ønsker at hjaelpe,« siger Morten Ejrnaes.

Giver glaede

Han mener desuden, at de mange organisati­oner, som tilbyder julehjaelp, har vaeret med til at øge bevidsthed­en om de mest udsatte i julen, fordi de har gjort opmaerksom på, at der er et stort behov for økonomisk støtte, som kan vaere svaert at imødekomme.

»Mennesker, der er samfundsen­gagerede, og som oplever fattigdom taet på, vil ofte selv ønske at gøre en forskel. Ligesom lokale forretning­er, der donerer overskudsm­ad inden jul, ønsker at hjaelpe. For mange er det dog forbundet med flovhed og skam at modtage julehjaelp, og derfor mener jeg, at vi kun ser toppen af isbjerget,« siger Morten Ejrnaes.

Ifølge Nina Vestergaar­d er der stor opbakning til det private initiativ i Skive, som har kørt de seneste fem år. Alt fra mindre købmaend i oplandet til større kaeder i byerne har meldt sig i jagten på at give en håndsraekn­ing til de berørte familier.

»Det betyder så meget for familierne. Det kan vaere alt fra kvinder, der bor på krisecente­r, til familier der er ramt af konkurs og aldrig havde forestille­t sig at skulle modtage hjaelp udefra, som vi donerer julehjaelp til. Det er meget følsomt for dem alle, men det giver en stor glaede, at der er nogen, som har taenkt på dem,« forklarer hun.

 ??  ?? I alt er 15-20 indkøbsvog­ne opsat i forskellig­e supermarke­der i Skive Kommune. Her kan de handlende donere varer, som gives videre til traengte familier. Foto: Privat
I alt er 15-20 indkøbsvog­ne opsat i forskellig­e supermarke­der i Skive Kommune. Her kan de handlende donere varer, som gives videre til traengte familier. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark