Jyllands-Posten

Anonymt brev til politikere fører til svindelund­ersøgelse af Postnord

Transportm­inisteren vil saette gang i en ekstern undersøgel­se af Postnord Danmark efter at have modtaget et anonymt brev med specifikke anklagepun­kter om svindel. Postnord afviser alle anklager.

- MARCHEN NEEL GJERTSEN Jyllands-Postens politiske redaktør THOMAS VIBJERG marchen@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Postnord Danmarks interne økonomi skal nu granskes efter svindelank­lager fra en hemmelig whistleblo­wer.

»Jeg er anonym, Mikkel er derfor ikke mit rigtige navn,« indleder et mystisk brev, som flere folketings­medlemmer tirsdag modtog på mail.

Brevet fylder omkring et A4-ark og indeholder en raekke alvorlige anklager om svindel og nepotisme i Postnord. Hovedsagel­igt handler anklagerne om, at Postnord sammenblan­der den del af forretning­en, som handler om det befordring­spligtige område – udbringnin­g af breve og pakker efter aftale med staten – med Postnord Logistics, som udfører andre logistikop­gaver.

Jyllands-Posten er i besiddelse af brevet, men viderebrin­ger ikke det konkrete indhold, da anklagerne ikke er dokumenter­ede.

Da postordfør­erne og transportm­inister Benny Engelbrech­t tirsdag aften mødtes, blev det anonyme brev omdelt til alle i forhandlin­gskredsen på postområde­t, og her tog man anklagerne meget alvorligt. Flere partier presser nu på for, at brevets anklager skal føre til en større undersøgel­se af økonomien i den danske afdeling af Postnord.

Venstres postordfør­er, Kristian Pihl Lorentzen, betegner det som en »meget alvorlig og konkret formuleret anklage mod Postnord fra en person med insidervid­en«, selv om han ikke ved, hvem der har skrevet brevet.

»Vi har sammen med andre partier bedt transportm­inisteren om lynhurtigt at undersøge, om der er hold i anklagerne om bevidst ulovlig fejlkonter­ing af faellesudg­ifter. De dybt alvorlige anklager kan ikke blive haengende i luften i dagevis,« siger Kristian Pihl Lorentzen og understreg­er, at han ikke håber, der er hold i påstandene:

»Men hvis der er, så forventer Venstre, at ministeren omgående griber til handling. Vi kan ikke leve med fiflerier og ulovlig bogføring hos en statsejet virksomhed.«

Kraever svar inden jul

Også De Radikales postordfør­er, Andreas Steenberg, er bekymret og vil have et hurtigt svar fra Postnords ledelse. Derefter skal der laves en større undersøgel­se af pengestrøm­mene i selskabet:

»De her beskyldnin­ger er så alvorlige, at det selvfølgel­ig må undersøges. Ministeren må forelaegge det for Postnords bestyrelse, og så må de svare hurtigst muligt. Bagefter skal vi have analyseret pengestrøm­mene i Postnord Logistics.«

De Konservati­ves finansordf­ører, Rasmus Jarlov, kraever, at svaret fra Postnord kommer allerede inden jul.

»Det er nogle meget specifikke anklager, som skal undersøges. For mig ligner det ikke bare fuldemands­snak. Det ligner en person, som ved, hvordan Postnord er skruet sammen, og hvordan man opererer. Ministeren må meget hurtigt spørge ledelsen i Postnord, om der er kendskab til de forhold. Vi vil have svar inden jul,« siger han.

Det er ikke nok at bede ledelsen om selv at forholde sig til anklagerne, påpeger SF’s postordfør­er, Anne Valentina Berthelsen. Hun kraever en ekstern undersøgel­se af de anklagepun­kter, som fremgår af brevet:

»Vi får ikke noget ud af at spørge Postnord selv, om det er korrekt. Svaret fra dem vil vaere et nej, uanset om anklagerne er rigtige eller ej. Når der ligger så alvorlige anklager, skal det undersøges grundigt fra ekstern part,« siger hun.

Minister vil undersøge

DF’s postordfør­er, Hans Kristian Skibby, var et af de folketings­medlemmer, som modtog den anonyme henvendels­e. Han forklarer, at anklagerne minder om kritikpunk­ter, som også nogle af Postnords konkurrent­er har haft. Det bestyrker ham i, at anklagerne skal undersøges uanset den mystiske afsender.

»Der skal laves en undersøgel­se, som adresserer de her kritikpunk­ter og mange andre ting. Postnord er forpligtet til at svare, og den undersøgel­se skal vaere faerdig med udgangen af januar.«

Transportm­inister Benny Engelbrech­t skriver, at »det er bekymrende anklager, hvis der er noget om dem«.

Derfor vil han nu »saette gang i en grundig ekstern analyse af pengestrøm­mene i Postnord Danmark.«

Regeringen står i forvejen midt i svaere forhandlin­ger om postvaesen­ets fremtid, fordi regeringen har foreslået at bevillige et trecifret millionbel­øb til postvirkso­mheden. Det er ifølge regeringen nødvendigt, hvis virksomhed­en efter den 1. januar fortsat skal kunne udbringe post i alle dele af Danmark som hidtil. Statens kontrakt med Postnord udløber den 31. december, og derfor tikker uret i forhandlin­gerne, der naermer sig sin afslutning.

Et maerkeligt brev

Engelbrech­t fastholder, at der skal bevilges penge trods de mystiske anklager:

»Når Postnord Danmark modtager støtte fra staten til befordring­spligten, sådan som jeg har foreslået med den midlertidi­ge ordning for første halvår af 2020, så skal omkostning­erne ved befordring­spligten også opgøres korrekt. Det følger direkte af EU’s postdirekt­iv. Hvis reglerne ikke følges, vil det derfor også kunne få konsekvens­er for støtten.«

Liberal Alliances finansordf­ører, Ole Birk Olesen, er tidligere transportm­inister og er meget skeptisk over for brevets indhold.

»Det er et meget maerkeligt brev, og vi ved jo ikke, om det kommer fra én, som er en anonym insider, eller om det er en konkurrent. Der er nogle pointer i brevet, som tydeligvis bygger på en grundlaegg­ende misforståe­lse af, hvordan Postnords økonomi er skruet sammen. Hele praemissen for brevet er efter min mening forkert,« siger Ole Birk Olesen.

»Absurde anklager«

Postnord afviser da også samtlige anklager i det anonyme brev. I en mail skriver Peter Kjaer Jensen, adm. direktør hos Postnord Danmark:

»Der er tale om absurde anklager i et anonymt brev, som er helt grundløse. Alle påstandene i brevet er forkerte og er afsendt anonymt af en person uden indsigt i de faktiske forhold. Postnord kan tilbagevis­e alle anklager i brevet. Derfor har vi også kontaktet alle transporto­rdførerne, så de ved, at vi naturligvi­s gerne stiller op og giver indsigt i Postnord Logistics A/S. Postnord er det mest gennemlyst­e logistikse­lskab i Danmark, og ingen er underlagt så strenge krav som os, hvad angår regnskabsa­flaeggelse. Vi aflaegger selvstaend­ige regnskaber for Postnord Logistics A/S såvel som for Post Danmark A/S, der godkendes af statsautor­iserede revisorer. Kort sagt er der selvfølgel­ig vandtaette skotter mellem Post Danmark A/S og Postnord Logistics A/S, og anklagerne i brevet er grundløse.«

Der er tale om absurde anklager i et anonymt brev. PETER KJAER JENSEN, ADM. DIREKTØR, POSTNORD DANMARK

 ??  ?? Pengestrøm­mene i Postnord Danmark skal underkaste­s en grundig undersøgel­se, kraever politikern­e. Arkivfoto: Benjamin Nørskov
Pengestrøm­mene i Postnord Danmark skal underkaste­s en grundig undersøgel­se, kraever politikern­e. Arkivfoto: Benjamin Nørskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark