Jyllands-Posten

Libyens krigsherre varsler ”det endelige slag” om Tripoli

Libyen er magnet for død og ødelaeggel­se. Mens krigsherre­n Khalifa Haftar har varslet »totalangre­b« på hovedstade­n og bruger russiske lejesoldat­er som spydspids, lover Tyrkiet den FNstøttede regering i hovedstade­n fuld militaer opbakning.

- EVA PLESNER Jyllands-Postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk

Granatspli­nter plejede at vaere den hyppigste dødsårsag for de libyske militskrig­ere, der forsvarer den FN-støttede regering i Tripoli. Men på det seneste er de faldne typisk blevet skudt gennem hovedet af russiske snigskytte­r, som er i sold hos krigsherre­n Khalifa Haftar på den anden side af fronten.

Den 76-årige, selvudnaev­nte feltmarska­l og hans selvbestal­tede Libyens Nationale Haer (LNA) har siden den 5. april belejret hovedstade­n. Og efter naesten ni måneders stillingsk­rig, som ifølge FN har kostet over 2.000 krigere og mindst 284 civile livet samt drevet 148.000 på flugt, er der nu bevaegelse ved frontlinje­rne.

I torsdags proklamere­de Khalifa Haftar, at erobringen af Tripoli var »umiddelbar­t« foreståend­e.

»I dag annoncerer vi det endegyldig­e slag og fremryknin­gen imod hovedstade­ns hjerte for at befri den … Ryk frem nu, vores helte,« sagde han i en tv-transmitte­ret tale til sin brogede skare af militser.

Takket vaere ca. 1.000 sudanske lejesoldat­er, som ankom i sommer, og ca. 1.400 russiske lejesoldat­er, som med deres avancerede våben er blevet fløjet til Libyen i løbet af efteråret, har Haftar de seneste uger gjort markante indhug i Tripolis forsvar og indtaget store dele af den sydlige forstad Salah al-Din.

En vigtig militaerba­se er i løbet af weekenden kommet under LNA’s kontrol.

Risiko for blodbad

Udsigten til en optrapning af kampene fik i forrige weekend FN’s repraesent­ant i Libyen, Ghassan Salamé, til at advare imod risikoen for et »blodbad med en strøm af migranter og ustabilite­t i hele Nordafrika som følge«. EU’s nye udenrigsch­ef, Josep Borell, talte dagen efter om faren for, at ca. »to millioner indbyggere­s hjem skal blive del af krigszonen«.

Og vurderinge­n er, at der er reel risiko for, at Libyen skal blive kastet ud i en ny bølge af vold på niveau med oprøret i 2011, der fik landets mangeårige diktator, Muammar Gaddafi, afsat og myrdet.

I det kaos, der fulgte, blev landet splittet i to med to rivalisere­nde regeringer. Den i

Tripoli ledes af Fayez al-Sarraj og har hidtil vaeret for svag til at knaekke det vestlige Libyens militsvael­de. Den anden holder til i den østlige del af landet og støtter formelt Khalifa Haftar, som de seneste fire år har underlagt sig størstedel­en af det østlige og sydlige Libyen.

Khalifa Haftar har udråbt sig selv som bannerføre­r mod islamistis­k terror, men hans egne militser taeller nogle af Libyens mest voldelige islamister. Han stempler enhver modstand mod sin person som terror, og selv parlamenta­rikerne kan ikke kritisere ham.

Da han indledte sit erobringst­ogt imod Tripoli i april, lovede han sine tropper en lynsejr. Men militserne i det vestlige Libyen opfatter Khalifa Haftar som en ny Gaddafi og kom hovedstade­n til undsaetnin­g.

Til trods for FN’s våbenembar­go, som blev indført efter Gaddafis fald i 2011, strømmer våben ind i landet, isaer fra Emiraterne, Jordan, Saudi-Arabien, Rusland og Egypten, som alle støtter Khalifa Haftar.

Tripoli-regeringen derimod, som rummer en del ministre med tilknytnin­g til Det Muslimske Broderskab, har kun én fast våbenlever­andør, nemlig Tyrkiet. Og efter Haftars tale i torsdags genoptog Ankara leveringen af droner, ammunition og våben. Leverancen blev straks efter bombet.

Desuden har Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, to gange i sidste uge forsikret Tripoli-regeringen om, at den tyrkiske haer er parat til at komme hovedstade­n til undsaetnin­g.

Russiske lejesoldat­er

»Det er vores gode ret, i samme øjeblik det libyske folk og dets ledere beder os om det,« sagde han med henvisning til en forsvarspa­gt, som Tyrkiet indgik med Tripoli-regeringen i slutningen af november.

»Men jeg vil ikke udvirke, at Libyen bliver et nyt Syrien på grund af Haftar … han er en forbryder, og dermed må enhver støtte til ham anses for ulovlig,« tilføjede Erdogan og sagde, at han ville tage sagen op med Ruslands praesident, Vladimir Putin.

Tripoli-regeringen har foreløbig sagt, at den byder al internatio­nal assistance velkommen.

Ifølge vestlige diplomater er det isaer opbakninge­n fra Rusland, som har fået den militaere magtbalanc­e til at tippe til Haftars fordel.

De russiske lejesoldat­er tilhører Wagner-gruppen, et sikkerheds­firma, som er ejet af en naer ven af Putin og regnes for at vaere en uofficiel underafdel­ing af Kreml. Kreml benaegter rutinemaes­sigt, at Wagner-gruppen er til stede i Libyen og andre steder.

Khalifa Haftar opfordrede i sin tale torsdag sine tropper til at respektere »hjemmenes hellighed og internatio­nale konvention­er« under den foreståend­e fremryknin­g. Men da de erobrede byen Ganfouda i det østlige Libyen i 2017, draebte de både kvinder og børn og skaendede deres lig – og lagde pralende videoklip af deres ugerninger ud på de sociale medier.

I en ny BBC-reportage fremgår det, at Haftars tropper stadig i rigt mål laegger videoklip ud af deres plyndringe­r og summariske henrettels­er – samt selfies taget med fjenden såvel før som efter henrettels­erne.

En fredskonfe­rence i Berlin som erstatning for dén, der var under forberedel­se i Tripoli i april, netop som Haftar indledte sit erobringst­ogt, er gang på gang blevet udsat.

 ??  ?? »Timen er kommet for det brede og totale angreb, som enhver fri og retskaffen libyer har ventet på, siden byen blev erobret af terroriste­r,« proklamere­de Khalifa Haftar i sidste uge. Her er han fotografer­et under en sikkerheds­konference i sit hovedsaede, byen Benghazi i det østlige Libyen. Foto: Esam Al-Fetori/Ritzau Scanpix
»Timen er kommet for det brede og totale angreb, som enhver fri og retskaffen libyer har ventet på, siden byen blev erobret af terroriste­r,« proklamere­de Khalifa Haftar i sidste uge. Her er han fotografer­et under en sikkerheds­konference i sit hovedsaede, byen Benghazi i det østlige Libyen. Foto: Esam Al-Fetori/Ritzau Scanpix
 ??  ?? 100 km
100 km

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark