Jyllands-Posten

Vanviddet i Waco kaster stadig mørke skygger i USA

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Belejringe­n i Waco er en af de mest maerkelige og triste begivenhed­er i USA’s religiøse historie, og 26 år efter traekker tragedien stadig dybe spor.

26år efter en kugle til hovedet endte hans korte karriere som Gud, plager mindet om David Koresh stadig Waco.

Denne bibel-elskende by i det centrale Texas blev verdensken­dt, da en 51 dage lang konfrontat­ion mellem FBI og Koreshs disciple i dommedagss­ekten Branch Davidian endte i et flammehav med 76 døde.

I dag er der kun fundamente­t tilbage efter sektens hovedkvart­er Mount Carmel, hvor turister indimellem stadig dukker op og tager billeder.

Men tragedien kaster stadig lange skygger i den større debat om Gud og våben, men også lokalt.

»Fordi Waco ikke var berømt for andet, blev det stort set, hvad folk kendte os for,« fortaeller borgmester Kyle Deaver, en høj mand med et firskårent ansigt og stålgråt hår.

Det var en indikation af det dårlige omdømme, da tidligere praesident George Bush brugte en naerliggen­de landsby, Crawford, som stedbetegn­else for sin ranch lidt uden for Waco.

»Jeg er ret sikker på, at det var en bevist beslutning,« siger borgmester­en, mens han styrer sin store, hvide GMC-pickup med automatisk­e foldetrin fra parkerings­pladsen foran rådhuset ud mod arnestedet.

Det er en tur på godt 20 km ud ad små landeveje mellem hestefenne­r og køer på graes, og det giver en god fornemmels­e af, hvor lang ventetiden måtte have vaeret for de kampklaedt­e agenter, der sad skjult i to kreaturvog­ne den dag, det hele begyndte.

USA’s tobaks-, våben- og alkoholpol­iti (AFT) mistaenkte sekten for at have et ulovligt våbenlager og håbede at overmande dens medlemmer i et overraskel­sesangreb.

45 minutter senere var fire agenter døde eller døende. 16 andre var sårede.

Deaver husker svaermen af helikopter­e over det lokale hospital den morgen.

»Det var det første tegn på, at noget var helt galt,« siger han.

Måske var det gået anderledes, hvis det ikke havde vaeret for en kameramand, som var faret vild.

En ugudelig styrke

Han kom fra en lokal tv-station, som havde fået nys om, at noget var i gaere. Undervejs talte han med et postbud og opfordrede ham til at blive vaek fra sektens hovedkvart­er den dag. Uheldigvis var postbuddet en af Branch Davidians medlemmer, som skyndte sig hjem og advarede de andre. David Koresh,

som laenge havde praediket om en foreståend­e bibelsk konfrontat­ion med en ugudelig styrke, delte våben ud, og da agenterne ankom, udviklede det sig til en skudduel.

Deaver svinger bilen til højre op ad Double EE Ranch Road, og efter et par kilometer dukker grunden op på venstre hånd.

Der er stort set ikke andet at se end en flad, grøn mark. Tomten kan ikke ses fra vejen. Her er ingen skilte med en forklaring. Blot en stor sten et stykke fra indkørslen med teksten ”The Branch”, som nogle af de overlevend­e har sat op. Bag den er der mindesten med navnene på alle dem, som døde i branden.

For mange amerikaner­e er det et øjeblik, som de husker på samme måde som mordet på praesident John F. Kennedy i Dallas blot halvanden times kørsel herfra. Ikke mindst fordi de så den blodige finale udfolde sig på tv.

Alle de store tv-kanaler havde transmitte­ret live fra stedet siden den fejlslagne razzia. Horder af journalist­er havde slået lejr på den anden side af vejen ved siden af et hus, der i dag ser ubeboet ud. Deaver peger på det og fortaeller, at det var derfra, at FBI’s folk havde holdt øje med sekten.

Den dag havde forbundspo­litiet forsøgt at bryde dødvandet. Ved morgengry blev panservogn­e kørt ind i bygningen som rambukke. Der blev sprøjtet tåregas ind, men ingen kom ud. Ved middagstid begyndte flammer at slikke ud ad vinduerne flere steder, og inden brandvaese­net nåede frem, var 76 sektmedlem­mer, herunder mindst 17 børn, døde i et inferno af ild eller som følge af skud- eller stiksår. Den 33-årige Davic Koresh var en af dem.

Masseselvm­ord

»Det var utroligt tragisk. Så mange uskyldige mennesker døde. Koresh skulle selvfølgel­ig stoppes, men i dag kan man godt spekulere på, hvorfor de ikke forsøgte at samle ham op, mens han var alene. Han var tit i Waco for at handle og blev ofte set på løbeture på vejene rundt i området,« siger borgmester­en, som nu har startet motoren igen og sat kursen tilbage ind mod Waco.

Der var også andre, som undrede sig. I dagene efter var der ganske vist udbredt konsensus om, at det var trist, men at sekten havde begået masseselvm­ord på Koreshs ordre. En CNN-måling viste, at 73 pct. af amerikaner­e mente, at FBI havde handlet ansvarligt.

Men blandt våbenforta­lere på den religiøse højrefløj fortsatte debatten. Her blev det set som et bevis for, at staten var villig til at myrde kvinder og børn for at undertrykk­e anderledes­taenkende, kristne mindretal. En af dem var soldaterve­teranen Timothy McVeigh, som på toårsdagen for tragedien i Waco draebte 168 mennesker, da han parkerede en lastbil med to tons spraengsto­ffer under en føderal kontorbygn­ing i Oklahoma City. Han forklarede senere selv, at det til dels var på grund af sektmedlem­mernes død.

Alt dette kastede et nyt kritisk lys på belejringe­n i Waco, og et par uger efter terrorangr­ebet var der kun 45 pct. af amerikaner­ne, som mente, at FBI havde

Waco var med til at styrke den radikale højrefløj, hvilket vi stadig maerker konsekvens­erne af i dag. MARK POTOK, TIDLIGERE FELLOW VED SOUTHERN POVERTY LAW CENTER, SOM FØLGER HADGRUPPER I USA

handlet rigtigt. I juni 1995 ivaerksatt­e Kongressen en høring, hvor Republikan­erne beskyldte Clinton-regeringen for at have fejet noget ind under gulvtaeppe­t.

Den opfattelse blev styrket, da en tv-dokumentar afslørede, at FBI trods gentagne benaegtels­er havde brugt et mindre antal tåregasgra­nater. Og selv om endnu en undersøgel­se i år 2000 konkludere­de, at den eksplosion­sagtige brand skyldtes, at David Koresh og hans disciple selv havde overhaeldt bygningen med benzin, puster blodbadet i dag stadig til mistillide­n til statens motiver for at regulere salget af våben.

»Waco var med til at styrke den radikale højrefløj, hvilket vi stadig maerker konsekvens­erne af i dag. Der er mange kristne, som er glade for våben i dette land,« siger Mark Potok, en tidligere fellow ved taenketank­en Southern Poverty Law Center, der følger amerikansk­e hadgrupper.

Waco – som udtales way-ko og har omkring 140.000 indbyggere – har før oplevet tragedier. 30 år før belejringe­n forvandled­e en af de vaerste orkaner i USA’s historie store dele af byen til murbrokker og draebte mindst 114 mennesker.

Men i de seneste 5-10 år er heldet endelig begyndt at vende. Et lokalt par, Joanna og Chip, skabte et tv-show om indretning kaldet ”Fixer Upper”, som er blevet et hit i hele USA, hvilket nu traekker millioner af turister til parrets restaurant­er og butikker i Waco.

Folk kommer også for at se Texas’ svar på Haervejen og fossilerne efter 24 mammutter, som i 2015 blev gjort til et nationalt monument. Fodboldhol­det fra byens kristne universite­t, Baylor, ligger nr. 13 i ligaen, og priserne i Austin en halv times kørsel mod syd er begyndt at gøre Waco til et populaert alternativ for familier og virksomhed­er. Bl.a. tester Elon Musk sine raketmotor­er i udkanten af byen.

En ny begyndelse

»Hvis du siger, at du kommer fra Waco, spørger folk i dag til Chip og Joanna. De spørger ikke laengere til belejringe­n, som de fleste her helst vil glemme,« siger borgmester Deaver og påpeger det uretfaerdi­ge i, at intet af det faktisk skete i Waco.

»Men vi var den naermeste større by, så derfor var det Waco, som journalist­erne refererede til i deres live-rapporteri­nger fra belejringe­n,« fortsaette­r borgmester­en, som nu er nået tilbage til rådhuset, hvor han siger farvel.

Et besøg i det berømte tv-pars butikker bekraefter, hvad Kyle Deaver har fortalt. Det vrimler med turister. En pensionere­t laerer, Doug Cumley, er kommet hele vejen fra Kansas med sin hustru, der elsker showet, men han husker udmaerket de voldsomme scener fra 1993 og siger, at han frygter, at der vil ske noget lignende igen.

»Vi er så splittede som nation, og nogle siger, at de vil gribe til våben, hvis praesident Trump ikke bliver genvalgt.«

 ??  ?? Belejringe­n og dens tragiske slutning var i mange år med til at give byen Waco i Texas' bibelbaelt­e et dårligt omdømme, fortaeller borgmester Kyle Deaver. Bag ham ses vejen ned til sektens hovedkvart­er, som braendte ned til grunden. Foto: Heidi Plougsgaar­d
Belejringe­n og dens tragiske slutning var i mange år med til at give byen Waco i Texas' bibelbaelt­e et dårligt omdømme, fortaeller borgmester Kyle Deaver. Bag ham ses vejen ned til sektens hovedkvart­er, som braendte ned til grunden. Foto: Heidi Plougsgaar­d
 ??  ?? Mount Carmel Center braendte ned på rekordtid, og naesten 80 mennesker omkom i flammerne i det omfattende bygningsko­mpleks. Arkivfoto: AP
Mount Carmel Center braendte ned på rekordtid, og naesten 80 mennesker omkom i flammerne i det omfattende bygningsko­mpleks. Arkivfoto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark