Jyllands-Posten

Erdogan truer med at lukke amerikansk­e baser i Tyrkiet

Amerikansk­e sanktioner på vej mod Nato-partneren Tyrkiet har fået praesident Erdogan op i det røde felt.

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Tyrkiet truer med at lukke to vigtige amerikansk­e baser i landet. Dermed skaerpes laengere tids krisestemn­ing mellem de to Nato-partnere.

Det var praesident Recep Tayyip Erdogan, der i et tvintervie­w forleden personligt meddelte, at en lukning kan komme på tale, hvis USA indfører økonomiske sanktioner på grund af Tyrkiets køb af luftforsva­rssystemet S-400 i Rusland.

Det drejer sig om luftbasen Incirlik og radarstati­onen Kürecik, der begge ligger i den sydøstlige del af landet. Masser af amerikansk­e bombefly og jagerfly er gennem årene lettet herfra med kurs mod mål i Mellemøste­n. 5.000 amerikaner­e er fast stationere­t på basen, der også huser amerikansk­e atomvåben.

Fra Kürecik, som også indgår i Natos beredskab, kan hele Mellemøste­n overvåges militaert. Natos beredskab mod den uroplagede region er i høj grad bundet op på de tyrkiske anlaeg.

Meldingen fra Erdogan er derfor også slået ned som en bombe i Bruxelles.

»Hvis det bliver nødvendigt, kan vi lukke disse to baser,« sagde Erdogan.

Også udenrigsmi­nister Mevlüt Cavusoglu har udtalt sig i den retning. Deres melding er en reaktion på, at Senatet i Washington i forrige uge opfordrede Det Hvide Hus til at tillade sanktioner mod Nato-landet Tyrkiet for at have indkøbt det avancerede luftforsva­rssystem

S-400 i Rusland, der traditione­lt går for at vaere Natos hovedmodst­ander.

I forvejen har USA smidt Tyrkiet ud af det storstiled­e kampflypro­jekt F-35, som Tyrkiet havde bestilt 100 styks af. Også traeningen af tyrkiske piloter i USA er indstillet.

Bekymring i Nato

Nato er bekymret for, at den tophemmeli­ge teknologi i det nye kampfly kan sive videre til Rusland via S-400. Enten hvis det skal kobles op på Natos øvrige luftforsva­r, eller hvis der ligefrem stationere­s russiske teknikere på tyrkisk jord til at vedligehol­de systemet. At Tyrkiet med indkøbet i Rusland har fravalgt det amerikansk­e Patriot-system, har ikke gjort stemningen bedre.

Det er nu op til praesident Trump at afgøre, om der skal indføres sanktioner mod Tyrkiet. Sagen om våbensyste­merne har i laengere tid belastet forholdet mellem de to lande. På et nyligt møde i Det Hvide Hus med den tyrkiske praesident opretholdt Trump dog en venlig facade og omtalte Erdogan i rosende vendinger.

Forholdet mellem USA og Tyrkiet er også blevet belastet af, at Senatet i en resolution netop har stemplet massedrabe­t på armeniere 191517 som »folkedrab«. Hårdhaende­de deportatio­ner kostede op mod 1,5 mio. armeniere livet. Tidligere har Repraesent­anternes Hus brugt den samme betegnelse.

Det armenske folkedrab

Tyrkiet reagerer traditione­lt meget skarpt på beskyldnin­gen. Da den tyske forbundsda­g forrige år også talte om folkedrab, belastede det alvorligt forholdet mellem Ankara og Berlin, og striden er ikke overstået. Også EU forlanger, at Tyrkiet vedkender sig drabene.

Dagens Tyrkiet anerkender, at mange armeniere blev draebt i Første Verdenskri­gs kaos, men saetter tallet langt lavere og afviser enhver tale om et systematis­k folkemord.

Også sagen om praedikant­en Fethullah Gülen, der i mange år var Erdogans naere allierede, men nu er hans dødsfjende, belaster forholdet. Gülen lever i eksil i Pennsylvan­ia. Tyrkiet forlanger ham udleveret til retsforføl­gelse for hans påståede rolle i det mislykkede kupforsøg i 2016, men det afviser USA foreløbig.

I Nato-kredse er der udtalt bekymring for, hvad en lukning af baserne kan betyde for Tyrkiets fortsatte medlemskab af alliancen. Tyrkiet agerer i forvejen meget på egen hånd. Indmarchen i det nordlige Syrien uden forudgåend­e koordineri­ng med Nato og indkøbet af S-400 har udløst en debat, om Tyrkiet reelt er på vej ud af Nato.

S-400-systemet blev taget i brug i Tyrkiet for tre måneder siden.

Hvis det bliver nødvendigt, kan vi lukke to baser. RECEP TAYYIP ERDOGAN, TYRKIETS PRAESIDENT

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark