Jyllands-Posten

Trump sikrede sig det sidste ord inden historisk beslutning

Repraesent­anternes Hus ventedes natten til torsdag at rejse en rigsretssa­g mod praesident­en.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Donald Trump sikrede sig det sidste ord, inden de 345 medlemmer af Repraesent­anternes Hus tog hul på debatten, som natten til torsdag dansk tid ventedes at kulminere med en rigsretssa­g mod praesident­en.

Muligheden for et drama om resultatet var stort set forsvundet, efter at hovedparte­n af de 31 demokratis­ke medlemmer fra svingkreds­e stillede sig bag dette historiske skridt. Dermed havde demokrater­ne på papiret stemmer nok til at rejse en rigsretssa­g uden støtte fra en eneste republikan­er.

Drama leverede Trump til gengaeld masser af.

I et seks sider vredt brev til lederen af Repraesent­anternes Hus, Nancy Pelosi, portraette­rede praesident­en sig selv som et uskyldigt offer og beskyldte forløbet for at have vaeret mere uretfaerdi­gt end hekseproce­sserne i 1692 i Salem, hvor naesten 20 maend og kvinder haengt for trolddom.

»Dette er intet mindre end et ulovligt, partipolit­isk kupforsøg,« skrev Trump.

Dette satte tonen. Toprepubli­kanere sagde, at anklagerne for bl.a. magtmisbru­g er baseret på forlydende­r og antagelser og beskyldte Demokrater­ne for kun at have taget beviser med, som »passer ind i deres fortaellin­g«.

Demokrater­ne sagde, at der ikke var tvivl om, at praesident­en forsøgte at fremme sig selv politisk ved at tilbagehol­de militaerst­øtte til Ukraine for at presse landets myndighede­r til at efterforsk­e sin mulige rival, Joe Biden, ved det foreståend­e praesident­valg naeste år.

Følg Jyllands-Postens daekning af afstemning­en om rigsretssa­gen mod Trump på jyllands-posten.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark