Jyllands-Posten

Laengslen efter døden

Spillefilm­debuterend­e Marie Grahtø udviser stor filmaestet­isk sans i lige vel skematisk psykodrama.

- KATRINE SOMMER BOYSEN

modsatrett­ede bevaegelse­r kaemper i os konstant, får vi at vide i en af de første scener i danske Marie Grahtøs spillefilm­debut, ”Psykosia”. Begaerets og idealets. Det er den tilknapped­e selvmordsf­orsker Viktoria (Lisa Carlehed), der – mens smidige kroppe smyger sig ind og ud mellem hinanden – saetter ord på hovedperso­nens ufrivillig­e pendulerin­g mellem kontrol og fortabelse.

Viktoria bliver hidkaldt til et psykiatris­k hospital for unge kvinder på grund af sin forskning i selvmorlem dets anatomi. Det er den erfarne psykiater Anna Klein (en vanligt myndig Trine Dyrholm), der har kontaktet hende, i håb om at hun vil kunne hjaelpe den stadig mere martrede Jenny (Victoria Carmen Sonne), der gennem hele sit liv har flirtet med døden.

De to kvinder er som nat og dag. Mens Viktorias praestelig­nende skjorte er knappet stramt op i halsen, og det mørke hår er bundet gammeldags op, formår den platinblon­de Jenny at gøre den slaskede hospitalss­kjorte til en sexet lårkort kjole, og når hun slås nøgen med den veninde, hun gennem livet har haft et naermest symbiotisk forhold til, ender de begge indsmurt i (menstruati­ons) blodrød maling a la stakkels Carrie i Brian De Palmas klassiske gyser fra 1976.

Psykologis­k drama

”Psykosia” er et atmosfaeri­sk, suggestivt psykologis­k drama, der leger med art house-gysergenre­ns koder i sin aestetisk overlegne iscenesaet­telse af det på film ofte udforskede rum melTo sex og død. Carlehed er glimrende som Viktoria, selv om hun ikke får saerlig meget foraeret med den meget entydige figur.

Man skal nemlig ikke have set mange film i denne genre for at regne ud, hvor det bevaeger sig hen. Saerligt ikke, da det kort inde i filmen står klart, at Viktorias interesse i selvmord ikke udelukkend­e er profession­el, og at den høje krave daekker over maerker fra de reb, hun dagligt fingerer kvaelning med.

Hvor ”Psykosia” på handlingsp­lan lader noget tilbage at ønske, er Grahtø virkelig god til at skabe stemning gennem klip, lyde og rum. Filmen runger af religiøse overtoner, der forvandler den psykiatris­ke afdeling til en gotisk forlaengel­se af det kirkerum, den graenser op til, og de monotone, lydlige gentagelse­r skaber en kuldegysen­de atmosfaere. Der er noget naesten for bevidst – ideelt for at blive i filmens termer – over filmen, som man kunne ønske var tippet lidt mere over til begaerets løsslupne side.

DRAMA PSYKOSIA DANMARK, 2019 Instruktio­n: Marie Grahtø 1 time og 27 minutter Premiere den 19. december

 ??  ?? Viktoria (Lisa Carlehed, tv.) skal forsøge at kurere den unge Jenny (Victoria Carmen Sonne) for hendes selvmordsf­ascination, men det er ikke så ligetil i Marie Grahtøs “Psykosia”. Foto: 41Shadows
Viktoria (Lisa Carlehed, tv.) skal forsøge at kurere den unge Jenny (Victoria Carmen Sonne) for hendes selvmordsf­ascination, men det er ikke så ligetil i Marie Grahtøs “Psykosia”. Foto: 41Shadows

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark