Jyllands-Posten

Alt for lang, men stadig fuld af charme

Med den noir-inspirered­e ”Motherless Brooklyn” er Edward Norton instruktør­aktuel med sin anden spillefilm.

- MOTHERLESS BROOKLYN kultur@jp.dk

Edward Norton, der tidligere har instrueret den sympatiske kaerlighed­s- og venskabsko­medie ”Mellem venner” (2000), har med sin anden spillefilm, Jonathan Lethem-filmatiser­ingen ”Motherless Brooklyn”, snuset kraftigt til klassiske, dunkle film noir-skildringe­r af storbyen uden nåde.

Rygterne vil, at Norton har arbejdet på filmen, lige siden bogen udkom i 1999, og det forklarer måske, at den er blevet så lang og alt for detaljerig.

Resultatet er dog haederligt og køres hjem på charmen, en elegant locationfo­rnemmelse og et fantastisk cast.

Vi befinder os i New York i 1950’erne. Lionel (Norton selv) arbejder som privatdete­ktiv for den mystiske Frank (Bruce Willis), som han vil gøre alt for. Så da Frank under mystiske omstaendig­heder bliver skudt, begynder Lionel, som altid bliver kaldt Brooklyn, at grave i det og finder ud af, at salig Frank var filtret ind i et lyssky foretagend­e, der nu truer andre omkring ham.

Brooklyn er loyal som få, men lider af ustyrligt Tourettes

syndrom og ansigtstic­s. Til gengaeld har han fotografis­k hukommelse, der gør ham i stand til at huske selv de mindste detaljer i dialoger og steder, og det kommer ham til gode på hans beskidte faerd mod retfaerdig­heden. Sagen er, at den højtståend­e politiker Moses Randolph (Alec Baldwin) er ude på at udrydde slummen og saerligt de sorte, der følger med den, og efter mødet med den konspirato­riske Paul (Willem Dafoe) og boligaktiv­isten Laura (Gugu Mbatha-Raw) begynder Brooklyn at stykke puslespill­et sammen.

For lang tid

DRAMA

Det tager ham alt for lang tid, og undervejs mister Norton kontrollen over plottet. Men man tilgiver ham, fordi han åbenlyst vil sin film så hjerteligt. Desuden er både Baldwin, Dafoe og Mbahta-Raw fantastisk­e, ligesom Bobby Cannavale.

USA, 2019 Instruktio­n: Edward Norton 2 timer og 24 minutter Premiere den 19. december

KATRINE SOMMER BOYSEN

 ??  ?? Edward Norton spiller selv hovedrolle­n i “Motherless Brooklyn” som den Tourettesr­amte privatdete­ktiv Brooklyn. Foto: Glen Wilson/Warner Bros. Pictures
Edward Norton spiller selv hovedrolle­n i “Motherless Brooklyn” som den Tourettesr­amte privatdete­ktiv Brooklyn. Foto: Glen Wilson/Warner Bros. Pictures

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark