Jyllands-Posten

Jeg er småforelsk­et i indfødsret­sprøven

- DAVID HOLT OLSEN museumsins­pektør på Danmarks Industrimu­seum

Det lyder forkert at sige det: Jeg er småforelsk­et i indfødsret­sprøven. Men den fornemmels­e boblede frem i mig, da jeg som mange andre tog prøven.

Prøven er nemlig fyldt med spørgsmål, der betinger en humanistis­k viden om litteratur, kultur, historie og politik. Naesten som forudsatte prøven en viden, der skulle gøre én i stand til at traede ind i et åndeligt faellesska­b og ikke bare ind på et arbejdsmar­ked.

Prøven var således klinisk renset for arbejdsmar­kedsrettet kompetence­taenkning. Der var ingen STEM-begejstrin­g. Der var ikke smurt et tyndt lag af entreprene­urship ud over det hele, som vi ellers ser det i uddannelse­ssystemet.

Taenk sig, at noget så ophøjet som adgang til vores land gennem tildeling af statsborge­rskab beror på klassisk humanistis­k viden om samfund, litteratur, historie og kultur. Godt nok i en lidt gammeldags spørgsmål- og svar-aftapning. Men alligevel.

Ellers må vi nok sige, at det halter med begejstrin­gen for humanistis­k dannelse. Senest demonstrer­ede de studerende på humaniora på Københavns Universite­t mod planerne om at skaere yderligere på de humanistis­ke fag ved at laegge fag sammen til nye diffuse tvaerfagli­ge, intetsigen­de uddannelse­r. Givetvis med et tyndt lag af entreprene­urship smurt ud over det hele for at gøre det lidt laekkert arbejdsmar­kedsrettet.

Det er godt, de studerende protestere­r for højere kvalitet i uddannelse­rne, for der er udfordring­er. Personligt er mange af de allerskarp­este mennesker, jeg har mødt, humanister eller har en eller anden humaniorab­aggrund, hvorfra de så senere har bygget andet på. De kan se ting fra flere perspektiv­er, og de originale kan levere kritiske analyser, der viser nye veje fremad eller vender aktuelle diskussion­er på hovedet.

De vil altid kunne finde et job i både det private og det offentlige, så der er ikke behov for at tale om kassemedar­bejdertjan­ser i Netto for dem.

Indenfor gruppen af akademiker­e er det dog også blandt humanister, at jeg har mødt de fagligt svagest funderede, der staver dårligt, aldrig laeser bøger, hvor der ingen glød eller passion er, og man kan undre sig over, hvordan de slap igennem uddannelse­ssystemet.

Så der er et problem med kvaliteten og bundniveau­et. Bag diskussion­en om humanioras nytte ligger imidlertid også et bestemt samfundssy­n. Historiker Michael Böss skrev i ugens løb på Facebook om Daniel Rigneys “The Metaphoric­al Society”, der handler om, hvordan de metaforer, vi anvender gennem historien om samfundet, afspejler et bestemt samfundssy­n. Böss skrev:

»For ca. 40 år siden begyndte en bestemt type liberale at omtale Danmark som ”forretning­en Danmark.«

Jeg tror, at mange af dem havde forlaest sig på nogle teorier, de havde laert på handelshøj­skolerne. Men i takt med at forretning­smetaforen bredte sig, var den samtidig med at fremme en ny ideologi: økonomisme­n.

Denne ideologi har i de sidste 20 år udviklet hegemonisk­e traek på den måde, at den reducerer alting til et spørgsmål om økonomi. Herunder f.eks. hvilke aktivitete­r og mennesker det er bedst at ”investere i”.

Humaniorak­andidater kan bestemt bidrage til “forretning­en Danmark”. Men spørgsmåle­t er, om ikke nogle humanistis­ke uddannelse­r har lagt sig lidt for fladt ned for økonomisme­n og udvandet det faglige niveau.

Spørgsmåle­t må med andre ord vaere: Hvordan får vi indfødsret­sprøvens klassiske dannelsesi­deal forbundet til det øvrige uddannelse­ssystem, så vi andre også kommer i kontakt med det?

Hvordan får vi indfødsret­sprøvens klassiske dannelsesi­deal forbundet til det øvrige uddannelse­ssystem, så vi andre også kommer i kontakt med det?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark