Jyllands-Posten

Her er en pensionist, der ikke rejser

-

Jyllands-Posten bragte en udmaerket artikel om en pensionist, der tog på jordomrejs­e. Der blev også peget på, at når mennesker lever laengere og bliver mere velhavende, øges forbruget af ressourcer. Uomtvistel­igt. Det var mere professor Jørgen E. Olesens kommentare­r, der fik mit blaek i kog, for Olesen foreslog, at man skulle beskatte pensionsfo­rmuerne hårdere for at bremse pensionist­ernes overforbru­g.

Eftersom politikern­e i de sidste 30 år har tilskyndet til opsparing og større indbetalin­ger til arbejdsmar­kedspensio­ner, der fremover kunne mindske behovet for sociale pensioner, er denne anbefaling lidt uventet. Faktisk er afkastet af pensionern­e blevet dobbeltbes­kattet i de sidste mere end 35 år: først hos pensionska­sserne, der forventes at hoste op med 60 milliarder til statskasse­n i år, og dernaest hos pensionist­erne. Desuden har selskabern­e det svaert med indtjening­en: For mit vedkommend­e får jeg 1.000 kr. mindre udbetalt pr. måned, end jeg gjorde for 12 år siden, selv om min indkomstsk­at er reduceret med 500 kr. pr. md.

Beskatning­en af indtaegten er hård: 50 pct. af min indkomst bliver taget til offentligt forbrug i form af indkomstsk­at, ejendomssk­at, afgifter og moms. Jeg har ikke siddet i et fly i de sidste 12 år, fordi jeg prioritere­r anderledes, men jeg gad nok vide, hvor mange folkepensi­onister der rejser langt. Mange har andre interesser eller nødvendige behov.

Jeg ville gerne beholde flere af mine penge, så jeg kunne gøre mere for velgørende organisati­oner, have flere teaterbesø­g, vaere mere for børn og børnebørn, og holde mine småprojekt­er i gang, men jeg skal vaere påpasselig for at holde balancen. Det er også helt i orden, men jeg beder: Gør det ikke svaerere for min pensionska­sse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark