Jyllands-Posten

Sure feminister og en skør rapport

-

En stribe af sure feminister har stået i kø for at skaelde ud over, at Danmark er gledet ned fra en 13. plads til en 14. plads på World Economic Forums indeks over kønsligest­illing. Den radikale ligestilli­ngsordføre­r Samira Nawa kalder det flovt for Danmark, De Radikales Europaparl­amentarike­r, Karen Melchior skaelder ud på det tidligere borgerlige flertal, og den konservati­ve Pernille Weiss meddeler, at hun nu får nok at gøre i EU’s ligestilli­ngsudvalg.

Men mon de tre vrede furier egentlig, når det kommer til stykket, vil bytte forholdene i Danmark med Nicaragua og Rwanda? Når jeg spørger, er det, fordi Nicaragua efter sigende skulle vaere verdens femte mest ligestille­de land og Rwanda det niende mest ligestille­de. Disse pudsige tal fik mig til at kigge naermere på World Economic Forums indeks. Og sådan et naerstudiu­m viser flere pudsighede­r. Således skulle Benin efter sigende vaere det mest ligestille­de land, når det gaelder kvinders økonomiske muligheder og jobdeltage­lse. 26 pct. af piger i Benin giftes bort, inden de fylder 18 år. Nummer tre på listen er i øvrigt det forbenede kommunisti­ske diktatur Laos.

Når det drejer sig om helbred og overlevels­e føres listen an af Angola. Ret skal vaere ret: Angola deler førsteplad­sen med 38 andre lande, hvoraf nul befinder sig i den vestlige verden. Danmark ligger til gengaeld nr. 101 efter lande som Den Demokratis­ke Republik

Congo, Trinidad-Tobago og Øst-Timor. Igen ved jeg ikke, om de sure feminister vil bytte forhold med kvinder i Øst-Timor?

Dybest set må man nok erkende, at World Economic Forums indeks ikke kan bruges til noget som helst andet end at undre sig over, hvordan global statistik tilvejebri­nges og anvendes.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark