Jyllands-Posten

Skal sundhedsva­esnet behandle vaelgere eller patienter?

- MORTEN SODEMANN professor, global sundhed og indvandrer­medicin, Klinisk Institut, Syddansk Universite­t, Odense M

Socialdemo­kratiets sundhedsor­dfører Rasmus Horn Langhoff skrev i et debatindla­eg i Jyllands-Posten i sidste uge, at undertegne­de turnerer landet rundt med budskabet om, at sygehusafd­elinger er druknet i middelklas­sens små problemer på bekostning af de socialt udsatte.

Sundhedsor­dføreren er bekymret for, om budskabet bebuder starten på en ny klassekamp. Men kampen mod ulighed i sundhed er tabt på forhånd, hvis man tror, at den er en kamp mellem middelklas­sen og de socialt udsatte. Kampen står derimod mellem vaelgere og patienter.

Flertallet har ikke ret, fordi de er flest, men de bestemmer alligevel – sådan er demokratie­t. Problemet er selvfølgel­ig ikke middelklas­sen i sig selv, men at de er flest, og derfor saetter de rammerne for alle andre.

Når Folketinge­ts flertal f.eks. giver “alle” patienter en udrednings- og diagnosega­ranti inden for 30 dage, giver man pludselig utroligt mange relativt upåvirkede mennesker en motorvej direkte ind i sundhedsva­esnets specialise­rede funktioner. Men diagnoser er ikke demokratis­k fordelt. Sårbare og udsatte har flere sygdomme end de højt uddannede, og de kraever derfor mere koordinati­on og mere tid, som de ikke får, for alle skal have den samme tid stillet til rådighed, uanset hvad de måtte fejle: golfalbuer, gonorré eller galdesten.

Vi har en fikseret tid i sundhedsva­esnet, som er politisk bestemt – det betyder, at hver patient får lige meget tid uanset behov, og fordi der er flere i middelklas­sen, kommer de alene af den grund til at optage relativt meget plads ifht. deres sundhedspr­oblem.

Hvis vi mener, at ”for at behandle alle lige skal alle behandles forskellig­t”, så skal sundhedsva­esnet have lov til at vurdere den enkelte patients behov og have lov til at prioritere den fikserede tid (penge), som politikern­e har afsat.

Samtidig har politikern­e lammet praktisere­nde laeger og hospitaler ved at tillade enorme fordele gennem private sundhedsfo­rsikringer, som ovenikøbet har en betydelig social slagside: Gaet, hvilken befolkning­sgruppe der har flest forsikring­er?

Selvfølgel­ig skal vi ikke have et saerligt sundhedsva­esen til middelklas­sen, men det er faktisk dét, politikern­e er taet ved at lykkes med, så et sundhedsva­esen indrettet til middelklas­sen er ikke min opfindelse, men realiteten, hvis ikke Folketinge­t tager hånd om problemet med en bedre fordeling af sundhedsva­esnets ressourcer.

Der skal gives mest til dem, der har mest brug for det. Det er ikke middelklas­sen, der skiller sundhedsva­esnet – det er derimod politikern­e, der skal finde ud af, hvem de synes sundhedsva­esnet skal behandle: vaelgere eller patienter?

Vi har en fikseret tid i sundhedsva­esnet, som er politisk bestemt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark