Jyllands-Posten

Barndommen­s kulturliv er kommet med på arbejde

Det Kongelige Teaters udviklings­direktør, Dorthe Paulli, er en af idémagerne bag ”Sceneskift” – en ny abonnement­sordning, hvor unge får billig adgang til alle nationalsc­enens forestilli­nger.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

For Dorthe Paulli er arbejdet som udviklings­direktør på Det Kongelige Teater en ganske naturlig forlaengel­se af opvaeksten i barndomshj­emmet i Birkerød, hvor hun blev eksponeret for en bred palet af kunst og kultur.

»Min far var kirkesange­r, og min mor spillede klaver; isaer de klassiske kunstarter fyldte meget hjemme hos os. Jeg var jaevnligt i teatret og blev rundet af både ”Folk og Røvere i Kardemomme­by” og klassiske balletfore­stillinger på Det Kongelige Teater,« husker hun.

Tidligt fik hun opbygget det, hun kalder en tryg relation til de store kunstinsti­tutioner:

»Jeg laerte, at man sagtens kan smutte forbi den aktuelle museumsuds­tilling om impression­isme uden at vide alt om netop denne kunstneris­ke retning.«

Selv om isaer musikken farvede hendes opvaekst, valgte Dorthe Paulli at tage en uddannelse fra Copenhagen Business School.

»Jeg nåede kun til den obligatori­ske blokfløjte­undervisni­ng i folkeskole­n, men jeg har altid nydt at opleve andre udtrykke sig kunstneris­k,« siger hun.

I hele sin karriere har hun beskaeftig­et sig med det kreative. Før Det Kongelige Teater var hun ansat i Øksnehalle­n i København. Her mødte hun sin mand, Jakob Paulli, som hun er gift med på 20. år.

Parret sørger for at introducer­e døtrene på 12 og 16 år til kunst og kultur.

»Det kan vaere alt fra at gå på musikfesti­val til at besøge italienske landsbykir­ker på vores sommerferi­erejser,« siger hun.

Frit valg af forestilli­nger

I de 12 år, hvor Dorthe Paulli har arbejdet i forskellig­e positioner på Det Kongelige Teater, har hun altid vaeret drevet af at gøre forestilli­ngerne tilgaengel­ige for netop de yngre målgrupper.

Aktuelt er hun en af idémagerne bag ”Sceneskift”, som er en ny abonnement­sordning, som traeder i kraft primo 2020. Her kan unge under 25 år gå ind og se samtlige forestilli­nger for bare 1.000 kr. årligt. Dorthe Paulli sammenlign­er ”Sceneskift” med de abonnement­er til digitale musik-, film- og serietjene­ster, som mange unge allerede betjener sig af via deres mobiltelef­oner.

»Med ”Sceneskift” kan de unge streame alle de forestilli­nger, de vil, for et yderst overkommel­igt beløb. Mange i denne målgruppe er jo pressede på pengepunge­n. På teatret ser vi, at de unge tøver med at kaste store summer efter billetter til forestilli­nger, som de ikke helt ved, om er noget for dem. Med ”Sceneskift” fjerner vi den økonomiske hurdle,« understreg­er udviklings­direktøren, der forventer, at ordningen vil blive et tilløbssty­kke.

»Vi glaeder os til at se, hvordan målgruppen modtager modellen. Ved at give de unge lov til at teste alle genrerne på teatret for en symbolsk pris, tror vi på, at noget af den levende scenekunst vil skabe resonans og give mening hos dem, så de også senere i livet vil vaelge teatret til.«

Frirum på teatret

Samtidig er idéen med ”Sceneskift” at skabe det rum til refleksion, som mange unge efterspørg­er i en travl tid, fortaeller Dorthe Paulli. Som mor til to døtre har hun indblik i målgruppen­s udfordring­er:

»Nutidens unge har en haesblaese­nde hverdag, hvor de konstant skal praestere. I dag er offline-begrebet jo aflivet – de forventes at vaere på hele tiden. På teatret kan de koble af, saette mobilen på lydløs i nogle timer og bare vaere til stede. Samtidig ser de nogle aktører på scenen, som har dedikeret deres liv til at formidle én kunstart, og som er vanvittigt dygtige til det, de laver. I realitygen­rens epoke, hvor vi i mange forskellig­e formater har set folk stille sig op og performe uden forudsaetn­inger, er ”Sceneskift” taenkt som en vaerdig kontrast.«

Ud over at give de unge gribende liveopleve­lser rummer kunst og kultur en raekke sidegevins­ter, påpeger Dorthe Paulli.

»Kunst fremmer folks kritiske taenkning og styrker børns laering. Samtidig forebygger den ensomhed og mistrivsel. Børn, der beskaeftig­er sig med kunst og kultur, får simpelthen lettere ved at begå sig socialt og danne faellesska­ber.«

Dorthe Paulli, udviklings­direktør, Frederiksb­erg

 ??  ?? »Som vaerter øver vi os i at møde de unge tilskuere i øjenhøjde og lade dem udtrykke deres følelser under forestilli­ngerne,« siger nationalsc­enens udviklings­direktør, Dorthe Paulli. Foto: Gregers Tycho
»Som vaerter øver vi os i at møde de unge tilskuere i øjenhøjde og lade dem udtrykke deres følelser under forestilli­ngerne,« siger nationalsc­enens udviklings­direktør, Dorthe Paulli. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark