Jyllands-Posten

Fra åbenhed om sin kaerlighed til tavshed om terrorplan­er

Den 59-årige Flemming Drejer efterlod posten som chefpoliti­inspektør i Nordsjaell­ands Politi, da han i 2015 blev indsat som operativ chef i PET efter en skandale i efterretni­ngstjenest­en.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

»Vi skal ikke lade os kue af terror. Vi skal leve vores liv normalt,« lød det på et pressemøde onsdag i forrige uge fra den operative chef i Politiets Efterretni­ngstjenest­e, PET, Flemming Drejer.

Meget andet kunne han dog ikke sige om de terroranho­ldelser, som var blevet gennemført samme dag.

Den 59-årige Drejer har ellers ikke vaeret synderligt tilbagehol­dende med at fortaelle om sit eget liv.

Da den davaerende chefpoliti­inspektør i Nordsjaell­ands Politi i 2012 var blevet gift, berettede han om mødet med sin brud i Frederiksb­org Amtsavis.

Hun havde haft et hus til salg, og selv om Drejer havde brug for en bolig i det nordsjaell­andske, måtte han efter at have besigtiget det og ejeren konstatere, at han var mere interesser­et i sidstnaevn­te.

»Jeg ringede til hende og sagde, at jeg gerne ville se huset igen. Men det gik ikke i første omgang, der blev jeg bare henvist til at ringe til hendes ejendomsma­egler, men han var ikke lige så attraktiv. I virkelighe­den var det jo, fordi jeg ville se hende igen,« lød det fra den nygifte mand.

Flyvefaerd­ige børn

Flemming Drejer kom til Nordsjaell­ands Politi i 2009 efter blot to år i samme stilling hos Bornholms Politi.

Til TV 2 Bornholm fortalte han i forbindels­e med sin tiltraedel­se i 2007, at børnene var »flyvefaerd­ige«, og at det derfor var et godt tidspunkt at flytte til øen efter mange år i København.

»Jeg glaeder mig rigtig meget, og det er ikke noget, jeg siger, bare fordi jeg skal,« lød det fra Drejer, som altså blev forflyttet vaek fra øen to år senere.

I 2015 blev han hentet til PET fra sin stilling som chefpoliti­inspektør. Flemming Drejer overtog posten efter Magnus Andresen, som stoppede i forbindels­e med en større skandalesa­g om dårlig ledelse i efterretni­ngstjenest­en, som betød, at flere chefer måtte gå af.

Anmeldt for racisme

Året efter syntes fortiden dog at indhente Flemming Drejer, som sammen med den davaerende øvrige ledelse i Nordsjaell­ands Politi blev anmeldt for racisme af en gruppe anonyme betjente.

Anmeldelse­n kom i forbindels­e med udgivelsen af bogen ”Den 9. Kreds”, hvor Andreas Hogsted beskriver sine oplevelser som betjent i Nordsjaell­ands Politi og omtaler et internt ugebrev fra 2011.

Her stod bl.a.:

»Alle østeuropae­ere hovedsagel­igt fra Rumaenien, Bulgarien og Ungarn, som udgangspun­kt skal antages for at vaere platugler og svindlere, og langt hovedparte­n af dem, der traeffes i DK, er her med kriminalit­et for øje. Lavpraktis­k betyder det, at vi i antraeffel­sestilfael­de skal vaere meget mere mistroiske og som udgangspun­kt anholde dem, således at vi kan få deres trovaerdig­hed afprøvet.«

Af samme ugebrev fremgik det, at Flemming Drejer var »villig til at undskylde og udbetale erstatning til de få«, hvis der skulle ske uberettige­de anholdelse­r.

Davaerende justitsmin­ister Søren Pind (V) oplyste i et svar til Enhedslist­ens Pernille Skipper med henvisning til Rigspoliti­et, at ugebrevet er en »uformel kommunikat­ionsform, hvilket afspejles i en tilsvarend­e uformel tone«.

»Nordsjaell­ands Politi har beklaget ordvalget om østeuropae­ere i ugebrevet. Rigspoliti­et har over for politikred­sen tilkendegi­vet, at man finder ordvalget uacceptabe­lt,« lød det.

Den Uafhaengig­e Politiklag­emyndighed

afviste anmeldelse­n med den begrundels­e, at sagen var foraeldet. Flemming Drejer har ikke tidligere ønsket at kommentere sagen, og heller ikke i dag har det vaeret muligt at få en kommentar.

Faerre indbrud

De uformelle formulerin­ger til trods havde chefpoliti­inspektøre­n held til at nedbringe antallet af indbrud i sin kreds. Allerede i 2009 kaldte den davaerende justitsmin­ister, Brian Mikkelsen (K), Nordsjaell­ands Politi for et af landets bedste, og indbrudden­e blev stadigt faerre på Flemming Drejers vagt.

Nu er han så havnet i en tjeneste, hvor tavshed er guld, men hvor kritik af PET’s manglende åbenhed sidste år afstedkom noget så usaedvanli­gt som en pressemedd­elelse, hvor PET-chef Finn Borch Andersen svarede på kritikken.

»Hvis vi offentligt fortaeller, hvilken konkret viden vi ligger inde med, risikerer det at afsløre det efterretni­ngsarbejde, som er grundlaget for hele vores virke,« lød det.

Flemming Drejer, operative chef i PET, København

 ??  ?? Den 59-årige operative chef i PET Flemming Drejer har siddet på posten siden 2015. Foto: Philip Davali
Den 59-årige operative chef i PET Flemming Drejer har siddet på posten siden 2015. Foto: Philip Davali

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark