Jyllands-Posten

Finansmini­steriet: 14.000 bliver ramt af nye regler om foraeldrek­øb

Knap 14.000 foraeldrek­øb bliver ramt af de nye regler for brug af virksomhed­sordningen ved foraeldrek­øb.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

14.000 foraeldrek­øb vil blive ramt af de nye regler på området. Det fremgår af et svar fra Finansmini­steriet med Nicolai Wammen som afsender i et svar til Troels Lund Poulsen (V).

»Afskaffels­en af muligheden for at anvende virksomhed­sordningen eller kapitalafk­astordning­en til foraeldrek­øb skønnes at omfatte knap 14.000 foraeldrek­øb,« fremgår det af svaret.

Tallet svarer nogenlunde til, hvad man kunne forvente, lyder det fra Mira Lie Nielsen, der er boligøkono­m i Nykredit. Ifølge hende indeholder svaret et klart signal, der formentlig vil skuffe nogen.

Ingen overgangso­rdning

»Nogen har haft en forventnin­g om, at der vil komme en overgangso­rdning. Det har der ikke stået noget om i aftalen, og med de 14.000 er det ret tydeligt, at det kommer til at gaelde alle nuvaerende med et foraeldrek­øb,« siger hun.

Med finanslove­n, som regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslist­en og Alternativ­et indgik i begyndelse­n af december, vil der fra 2021 blive sat en stopper for, at virksomhed­sskatteord­ningen kan bruges til udlejning til naertståen­de. Det samme bliver tilfaeldet med kapitalafk­astordning­en.

AEndringen kommer til at betyde, at renteudgif­ter i forbindels­e med foraeldrek­øb får samme fradragsva­erdi som private renteudgif­ter i forbindels­e med køb af ejerbolig, dvs. normalt 25,6-33,6 pct. i en gennemsnit­skommune mod ca. 55,9 pct. for en topskattey­der i forbindels­e med virksomhed­sordningen.

Almindelig­e danskere

Overordnet vurderer Mira Lie Nielsen, at aendringen ikke får den store effekt for ejerlejlig­hedsmarked­et.

»Der kan vaere nogen, der kommer i klemme med de nye regler. De kan få svaert ved at betale det mere, og de kan derfor vaere nødsaget til at saelge eller saette lejen op for deres børn,« siger Mira Lie Nielsen.

I svaret fra Finansmini­steriet

lyder det, at »foraeldrek­øb gennem virksomhed­sordningen eller kapitalafk­astordning­en er koncentrer­et øverst i indkomstfo­rdelingen«, da det skønnes, at ca. 70 pct. af disse foraeldrek­øb er »foretaget af personer i 10. indkomstde­cil.«

Dette tal kan man umiddelbar­t ikke genkende hos Nykredit. Da man for ca. to år siden undersøgte, hvilke kunder der havde foretaget foraeldrek­øb, var billedet et noget andet.

»Den største klump var helt almindelig­e danskere,« siger Mira Lie Nielsen.

Der kan vaere nogen, der kommer i klemme med de nye regler. De kan få svaert ved at betale det mere, og de kan derfor vaere nødsaget til at saelge eller saette lejen op for deres børn. MIRA LIE NIELSEN, BOLIGØKONO­M I NYKREDIT

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark