Jyllands-Posten

48-årig professor udnaevnt til ny overvisman­d

Økonomipro­fessor Carl-Johan Dalgaard afløser Michael Svarer som formand for De Økonomiske Råd. Han afviger ifølge kolleger fra mange andre tidligere vismaend både i sin fremtoning og i måden hans hjerne fungerer.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Carl-Johan Dalgaard, den nyudnaevnt­e formand for Det Økonomiske Råd – også kaldet overvisman­den – er måske det taetteste Danmark har vaeret på en reel ”overvisman­d” i mange år.

For C.J., som han venskabeli­gt kaldes blandt kolleger i forsknings­verdenen, er meget taenksom.

I sin forskning som professor på Økonomisk Institut på Københavns Universite­t tackler han de helt store og fundamenta­le spørgsmål, som f.eks. hvorfor økonomien opstod, hvorfor den udvikler sig, som den gør, og hvad der vil ske, når f.eks. den kunstige intelligen­s overtager store dele af arbejdsmar­kedet.

Han taenker med andre ord dybt over tingene.

Den 48-årige økonom afviger ifølge kolleger fra mange andre tidligere vismaend og overvismae­nd både i sin fremtoning – lad os kalde hans stil afslappet – og i måden, hans hjerne fungerer.

Da han i et papir i Nationaløk­onomisk Tidsskrift fra 2010 skulle komme med et bud på, hvad der skal holde Danmark på listen over verdens rigeste og mest produktive lande, så startede han med at se bagud. Langt bagud.

Hvorfor?

»For ganske som det er svaert at forstå nutiden, hvis man ikke forstår fortiden, forekommer det at vaere vanskeligt at gisne om den fremtidige danske vaekstproc­es uden en vis fornemmels­e for den proces, der gik forud,« skrev han dengang.

Det er naermest filosofisk, men i en økonomisk artikel. Han taler i øvrigt lidt på samme måde, som han skriver.

Hans hypotese var, at vores lange kystlinje – den naestlaeng­ste i verden pr. areal – drev vores forhistori­ske medborgere til at forstå, hvordan man sejler.

Med disse kundskaber kom evnen til langtursse­jlads og dermed forståelse­n for andre kulturer og dermed evnen til at spinde guld på teknologis­ke fremskridt lavet uden for landets graenser.

I sidste ende var det grundstene­n til, at vi kom først ud af starthulle­rne i det økonomiske mirakel i 1800- og 1900-tallet, der igen skabte det mentale overskud, der blev til velfaerdss­taten og dermed evnen til at uddanne og beskaeftig­e en meget stor del af befolkning­en.

Tab af nøglemedar­bejdere

Med ganske få pennestrøg havde C.J. måske ramt plet på Danmarks økonomiske dna: Vi låner fra udlandet.

Hans konklusion var derfor, at det skulle vi blive ved med.

Det betyder bl.a., at vi skal holde vores økonomi så åben som muligt og orientere os mod de dele af verden, hvorfra mange af de fremtidige teknologis­ke fremskridt kommer.

Det var bl.a. evnen til at taenke stort for at løse et naert problem – hvor skal vaeksten komme fra – der landede ham en fremtraede­nde rolle i Produktivi­tetskommis­sionen fra 2012 til 2014.

Nu skal han tage roret i formandska­bet for Det Økonomiske Råd, som er med til at tegne den økonomiske debat herhjemme.

Det lover ifølge økonomer godt for institutio­nen, der indtil for nylig har vaeret meget fokuseret på at analysere helbredet i den offentlige økonomi.

De seneste år, efter at talrige reformer af arbejdsmar­kedet har sikret et bedre fundament under finanserne, er institutio­nen i højere grad begyndt at tackle problemern­e med den fremtidige vaekst og klimaomsti­lling.

Men på den helt korte bane – han tiltraeder officielt den 1. februar – står C.J. over for et mere jordnaert problem.

Rådet er nemlig under pres, da det som led i den tidligere regerings udflytning af offentlige arbejdspla­dser røg fra København til Horsens. Det har ført til tabet af mange nøglemedar­bejdere, og bl.a. at Det Økonomiske Råd har måttet udskyde møder i 2019 og har måttet aflyse en af to planlagte rapporter i 2020.

 ??  ?? Carl-Johan Dalgaard har vaeret med i Det Økonomiske Råd siden 2014 og har tidligere vaeret medlem af Produktivi­tetskommis­sionen. Den 1. februar overtager han officielt posten som overvisman­d efter professor Michael Svarer. Foto: Stine Bidstrup
Carl-Johan Dalgaard har vaeret med i Det Økonomiske Råd siden 2014 og har tidligere vaeret medlem af Produktivi­tetskommis­sionen. Den 1. februar overtager han officielt posten som overvisman­d efter professor Michael Svarer. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark