Jyllands-Posten

B&O’s korthus falder sammen

Alt er kaos i Struer. Redningen af det danske erhvervskl­enodie kraever et mirakel.

- SØREN LINDING erhvervsko­mmentator soli@finans.dk

Der er et gammelt indiansk ordsprog, der lyder, ”hvis hesten er død, hop af”. Det er vitterligt trist at vaere vidne til et truende kollaps i en af Danmarks mest ikoniske virksomhed­er. Der er ingen tvivl om, at en større redningsak­tion – gerne i form af en ny ejer med dybe lommer – er påkraevet, hvis audio- og videokonce­rnen Bang & Olufsen skal have en chance for at overleve.

Den fjerde nedjusteri­ng på ét år afslører en virksomhed i indre opløsning efter mange års umenneskel­ig overlevels­eskamp. De er ved at dratte døde om i hovedsaede­t i Struer.

Lille fisk i stort akvarium

Gode råd har altid vaeret dyre, når det drejede sig om at fremtidssi­kre Bang &

Olufsen. B&O er en alt for lille fisk i et alt for stort akvarium, og det er svaert at finde sin helt rigtige plads.

Det hjaelper heller ikke, at en virksomhed med en omsaetning i størrelses­ordenen 3 mia. kr. om året på samme tid skal spille med i massemarke­det for de mobile, modefølsom­me lydprodukt­er, transporta­ble højttalere og trådløse hovedtelef­oner og luksusmark­edet for eksklusive stationaer­e audio- og videosyste­mer. Samtidig skal Hr. og Fru Danmark midt i mellem også gerne ind i butikken.

Det giver aldeles ingen mening at prøve at gøre alting.

Intet saelger sig selv

Alt bliver hurtigt intet. Det er også taet på en katastrofe, at Bang & Olufsen nye ledelse nu vil taettere på kunderne og partnere for at rette op på en »kommerciel krise«.

Det kan lyde som om, at prioritete­rne ikke har vaeret på plads.

Der er stort set intet, der saelger sig selv i nutidens, globale supermarke­d. Det er

ikke nok at udvikle, producere og sende verdens smarteste produkter på markedet – og endda til overpris, hvis ingen ved, hvad der skal til for at saelge dem.

Det er på ingen måde betryggend­e, når den nye topchef, Kristian Teär – efter at have banket både den økonomiske prognose for året og dermed også aktiekurse­n helt i bund – holder fast i den forrige ledelses strategi. Den nye viden om kunderne og brandets vaerdi bør få topledelse­n til at revurdere hele produktpor­teføljen, alle salgskanal­erne, brandstrat­egien

Den fjerde nedjusteri­ng på ét år afslører en virksomhed i indre opløsning efter mange års umenneskel­ig overlevels­eskamp. De er ved at dratte døde om i hovedsaede­t i Struer.

og de baerende vaerdier i virksomhed­en. En baeredygti­g revitalise­ring vil vaere omfattende og saerdeles kostbar.

Det kan ikke undgås at kraeve, at de nuvaerende aktionaere­r med blandt andet ATP og tobaksfond­ene Faerch og Augustinus må til lommerne, når den mest oplagte løsning, en ny ejer, tilsynelad­ende er umulig.

Der skal meget til for at genoplive en døende krikke.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark