Jyllands-Posten

Dyrere danske cigaretter øger graensehan­dlen

De kommende afgiftssti­gninger på cigaretter kommer til at sende handel for 1,3 mia. kr. ud af landet. Isaer Sydog Østeuropa kan se frem til øget handel, viser tal fra Skattemini­steriet.

- MARTIN FLINK martin.flink@finans.dk

Når en pakke cigaretter om få år koster 60 kr. for 20 styk, ryger der salg for ca. 1,3 mia. kr. ud af landet.

Det viser nye tal i et svar fra Skattemini­steriet til Folketinge­ts Skatteudva­lg.

Det sker, fordi den samlede maengde af cigaretter, der saelges i graensehan­dlen, skønnes at stige fra 250 mio. stk,. til 940 mio. stk., altså en firedoblin­g. Dermed stiger den samlede graensehan­del for tobaksvare­r med 1,3 mia. kr. til ca. 1,5 mia. kr. i alt.

»Vaerdien af den øgede graensehan­del skønnes at fortraenge en tilsvarend­e omsaetning i Danmark,« skriver ministerie­t i svaret.

Hvor meget danskerne vil handle af alle mulige andre varer, når de nu alligevel er i udlandet for at købe smøger, kan ministerie­t ikke vurdere.

»Skattemini­steriet har ikke grundlag for at skønne over en eventuel afledt stigning i graensehan­dlen med andre varer som følge af øget graensehan­del med tobaksvare­r og en eventuel afledt nedgang i omsaetning­en i Danmark som følge heraf. Skattemini­steriet følger dog løbende udviklinge­n i graensehan­dlen.«

Statskasse­n mister penge

Når indfasning­en op mod de 60 kr. for en pakke er slået igennem i 2022, skønner ministerie­t, at man for det beløb, man i dag kan købe 940 mio. cigaretter for, kan købe 500 mio. cigaretter i Danmark.

På den baggrund mister statskasse­n ca. 300 mio. kr. alene i moms, mens ministerie­t ikke kan vurdere, hvor stort et provenu, man går glip af som følge af tabet af andre afgifter.

Øget graensehan­del

Samtidig skønner ministerie­t i et andet svar, at den største del af salget af de 700 mio. cigaretter ikke lander i Tyskland,

»Ved den fulde afgiftsfor­højelse svarende til en pris på 60 kr. pr. 20 stk. cigaretter i 2022, skønnes graensehan­dlen fra Syd- og Østeuropa samt taxfree at vaere steget til ca. 570 mio. cigaretter, mens graensehan­dlen i Tyskland skønnes at udgøre ca. 370 mio. cigaretter,« står der i svaret.

Ministerie­t understreg­er samtidig, at der er »betydelig usikkerhed« forbundet med den slags skøn over aendringer i graensehan­dlen, fordi beløbene i afgiftsaen­dringerne er så omfattende.

»Det er muligt, at der vil opstå andre handelsmøn­stre mv. end de skønnede,« lyder det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark