Jyllands-Posten

Bedste aktieår siden 2013

Aktiemarke­det slutter 2019 med rekordstig­ninger. Naesten alle regioner og sektorer ser nu ud til at lukke året med tocifrede afkast, og det havde de faerreste analytiker­e regnet med ved årets begyndelse.

- HEIDI JOY MADSEN heidi.j.madsen@finans.dk

2019 bliver et rekordår for aktierne både i Danmark og ude i verden. Og det til trods for at året har budt på økonomisk afmatning, fald i virksomhed­ernes indtjening og geopolitis­k uro.

»Uanset hvad man har investeret i, er man blevet belønnet for den risiko, man har løbet. Det er virkelig svaert at tale om deciderede tabere i år,« siger Tine Choi Danielsen, chefstrate­g i PFA.

Ifølge en opgørelse fra Nordea over verdensmar­kedsindeks­ene er de globale aktier oppe med over 28 pct. målt i danske kroner år-til-dato. De amerikansk­e aktier er oppe med 32,8 pct., og hvis året ender der, vil det vaere det bedste siden 2013. Derefter skal man tilbage til 1997 for at finde et højere aktieafkas­t.

»Vi er oppe på niveauer, der ligger over år som 2009 og 2003, som er år, hvor vi er kommet ud af kriser. Det har vaeret et supergodt år,« siger

Andreas Østerheden, chefstrate­g i Nordea.

Også i Sydbank er man overrasket over årets afkast.

»Ved indgangen til året havde jeg ikke forventet, at vi skulle have et aktieafkas­tår, som vi har fået. De største vindere i år er uden tvivl aktieinves­torerne,« siger Jacob Pedersen, aktieanaly­sechef i Sydbank.

Store kursfald i 2018

De danske aktier i C25-indekset er steget med 29 pct. Europa ligger lidt laengere nede med en stigning år-til-dato på 26,7 pct.

De kraftige stigninger kommer på et bagtaeppe af store kursfald i 2018.

»Det er lidt ekstraordi­naert, at aktierne har kørt så højt op i en tid med så stor geopolitis­k usikkerhed. Men i år har de finansiell­e markeder kørt på lavrente- og likviditet­slykkepill­er, da centralban­kerne igen holder renterne lave og pumper penge ud,« siger Jacob Pedersen.

Relativt set er der naturligvi­s områder, der har klaret sig bedre end andre. Bl.a. har saerligt de latinameri­kanske lande skuffet i år.

»De udviklede markeder er på vinderhold­et, og så må man sige, at emerging markets er på taberholde­t, selv om de også har positive afkast,« siger Jacob Pedersen.

På sektornive­au er saerligt it-aktierne løbet fra alle de andre med et afkast år-tildato på 49 pct.

Lars Skovgaard Andersen, investerin­gsstrateg i Danske Bank, bemaerker, at året har båret praeg af et stort stemningss­kifte hen over sommeren, der har givet stor rotation mellem defensive og cykliske aktier.

Først frygtede investorer­ne, at vi var på vej mod en recession, men i løbet af de seneste tre måneder er investorer­ne blevet mere optimistis­ke igen.

»Året er også historien om, at vi troede, at verden var ved at gå i recession i sommer, og så viste det sig, at det er den ikke,« siger Lars Skovgaard Andersen, der mener, at noget af det vigtigste at holde øje med i 2020 er, hvorvidt det stemningss­kifte fortsaette­r.

Jacob Pedersen er dog knap så optimistis­k for det kommende år.

»Vi kigger ind i 2020, hvor forventnin­gerne i virksomhed­erne er alt for optimistis­ke. Vi kommer formentlig ud af 2019 med et mindre indtjening­sfald i Europa og med et aktiemarke­d, der er dyrt. Så skal man altså vaere mere nervøs for at gå ind i 2020, end man var i 2019,« lyder det.

 ??  ?? De amerikansk­e aktier er steget mest i år, men stort set alle, der har taget en risiko, når de investered­e, har fået et flot afkast. Foto: Brendan McDermid/Reuters
De amerikansk­e aktier er steget mest i år, men stort set alle, der har taget en risiko, når de investered­e, har fået et flot afkast. Foto: Brendan McDermid/Reuters
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark