Jyllands-Posten

Her er årets vindere og tabere på aktiemarke­det I 2019

2019 markerer sig ved, at naermest alle investerin­gsområder har givet høje afkast, men i saerdelesh­ed har aktierne over hele verden klaret sig godt. Der er dog også nogle områder, der falder igennem.

- HEIDI JOY MADSEN heidi.j.madsen@finans.dk

2019 blev året, hvor aktierne kom igen efter en exceptione­lt dårlig afslutning på 2018, der endte med negativt afkast over hele paletten.

Naesten alle regioner og sektorer ser nu ud til at lukke 2019 med tocifrede afkast. De globale aktier er oppe med over 28 pct., og både Danmark og USA kan bryste sig af nogle af de højeste afkast, viser opgørelser målt på det brede verdensind­eks MSCI.

»Overordnet set er det svaert at tale om deciderede tabere på andet end selskabsni­veau. Men når det er sagt, så er der jo tabere relativt set, og året viser, hvor vigtigt det er grundlaegg­ende set at have en god spredning i sin aktieporte­følje. Men selvfølgel­ig også, hvor vigtigt det er at kunne ramme rigtigt på over- og undervaegt­ning geografisk såvel som sektormaes­sigt,« siger Tine Choi Danielsen, chefstrate­g i PFA.

Lande

Geografisk er USA den helt store vinder med afkast årtil-dato på naesten 33 pct. målt i danske kroner.

Investorer­ne har vaeret godt tilfredse med, at den amerikansk­e centralban­k, Federal Reserve, har saenket renten tre gange i år. Det har givet dem tro på, at sikkerheds­nettet under økonomien stadig ville holde, og at der stadig ville vaere masser af penge i omløb.

»USA’s økonomi har klaret sig nogenlunde igennem, også når vi sammenlign­er med afmatninge­n i hele verdensøko­nomien. Den svaghed, vi har set i fremstilli­ngsindustr­ien, har ikke ramt USA så hårdt,« siger Andreas Østerheden, chefstrate­g i Nordea, om forklaring­en på, at USA er den region, der har klaret sig bedst i 2019.

Men faktisk bliver USA slået af Rusland, der er årets overraskel­se. De russiske aktier er steget 51 pct., dog uden den helt store forklaring, andet end at et enkelt stort selskab har udbetalt meget høje udbytter.

I den anden ende ligger emerging markets. Saerligt Latinameri­ka har skuffet, men også Fjernøsten (ekskl. Japan) ligger i den lave ende, selv om der stadig er positive afkast.

»I år med høje aktieafkas­t, ser vi normalt en tendens til, at emerging markets klarer sig bedst. Når risikoappe­titten er høj, så påvirker det normalt også emerging markets, men det har det ikke gjort denne gang. Det skyldes i høj grad handelskri­gen, der har lagt en bremse på Fjernøsten,« siger Jacob Pedersen, aktieanaly­sechef i Sydbank.

Sektorer

En sektor, der i den grad er løbet fra de andre, er itbranchen, fortaeller Jacob Pedersen.

It-sektoren er årets helt sto

re vinder med et afkast i år på godt 49 pct. Det er i høj grad drevet af de store selskaber. Både Microsoft og Apple er på det højeste niveau nogensinde. Men det er også udtryk for, at det saerligt er it-sektoren, der har kunnet vaekste i et år, hvor en raekke andre industriom­råder har vaeret i knae – bl.a. pga. handelskri­gen.

»It har endnu en gang gjort USA stort igen. Nasdaq er i toppen blandt verdens indeks. Det er store kvalitetss­elskaber, der har drevet det. De selskaber har staerke cashflows, ingen gaeld, og har købt aktier tilbage i stor stil,« fortaeller

Når risikoappe­titten er høj, så påvirker det normalt også emerging markets, men det har det ikke gjort denne gang. Det skyldes i høj grad handelskri­gen. JACOB PEDERSEN, AKTIEANALY­SECHEF I SYDBANK

Lars Skovgaard Andersen, investerin­gsstrateg i Danske Bank.

Han vil dog holde et vågent øje med it-aktierne i det nye år, når regnskaber­ne kommer ind. Det er nemlig vigtigt, at de stadig kan levere, og hvis økonomien kommer i bedring, begynder investorer­ne måske at kigge sig om efter andre sektorer, der er billigere, lyder det.

Årets største taber er til gengaeld energi. Sektoren er kun steget med 14 pct. og halser dermed langt efter stigningen på det generelle aktiemarke­d på over 28 pct.

»Energiakti­erne har ligget underdreje­t, på trods af at olieprisen ligger på gode niveauer og er til at kunne tjene penge på. Mange investorer har solgt ud af olie- og gasselskab­er, fordi de er ude af mode, og fordi de ikke lever op til ESG-dagsordene­n (miljø-, samfunds- og ledelsesma­essige forhold, red.). Det er bare ikke saerlig sexet at vaere olieselska­b i den miljøbevae­lgelse, der er lige nu,« forklarer Jacob Pedersen.

På selskabsni­veau traekker Apple og Microsoft op i den høje ende, hvor også JP Morgan, Mastercard og

Facebook ligger højt i de amerikansk­e indeks. JP Morgan er dermed også vinderen blandt banker, der ellers har vaeret lidt hårdere udfordret i 2019 pga. de lave renter.

DSV og Simcorp i top

Et par danske selskaber kan også vaere med i afkasttopp­en. Bl.a. er DSV’s aktieafkas­t oppe med 73 pct. og Simcorp med 68 pct. I den anden ende ligger et par danske selskaber også solidt blandt taberne. Ambu er nede med minus 28 pct. og Danske Bank med minus 20 pct.

Årets største taber på selskabsni­veau er det amerikansk­e energisels­kab PG&E.

Derudover har det kunnet betale sig at have fokus på miljø og baeredygti­ghed. 2019 blev året, hvor investorer­ne vendte de forurenend­e virksomhed­er ryggen og belønnede dem med fokus på ESG.

»Det har i 2019 betalt sig at have fokus på ansvarligh­ed og baeredygti­ghed. Selskaber med høje ESG-scores har klaret sig bedre end markedet generelt,« siger Tine Choi Danielsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark