Jyllands-Posten

De lette robotter får Danmark til at overhale tunge nationer

De kollaborat­ive robotter er den hurtigst voksende kategori i den boomende industri. Derfor buldrer Danmark fremad på eksportmar­kederne, viser en ny rapport.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

Ingen af verdens ni førende nationer på feltet oplever en større vaekst i eksporten af industriro­botter end Danmark.

Fra 2014 til 2018 har vi formået at syvdoble eksporten, mens den naermeste forfølger, Holland, blot har tredoblet sit salg af industriro­botter til udlandet.

Udviklinge­n betyder, at Danmark nu tegner sig for en større andel af den samlede eksport end lande som USA, Sydkorea, Sverige og Holland i kraft af en bid på 6 pct. sammenlign­et med henholdsvi­s 5, 4, 4 og 4 pct.

Det fremgår alt sammen af en ny rapport, hvor Iris Group på vegne af Robotics Alliance gennemgår de seneste års udvikling i den danske robotklyng­e ud fra en internatio­nal målestok. Her konkludere­s det endvidere, at robotklyng­en i modsaetnin­g til konkurrent­erne i udlandet ikke er knyttet taet til bestemte industrier som eksempelvi­s bilfabrikk­er.

Dermed har de kollaborat­ive robotter, som Danmark tegner sig for, bredere anvendelse­smulighede­r i en situation, hvor den automatise­rede teknologi er ved at finde indpas i flere og flere brancher. Således forventes antallet af solgte kollaborat­ive robotenhed­er på verdenspla­n at stige fra 25.000 i 2019 til 633.000 i 2027 svarende til et marked på 79 mia. kr.

Samtidig kan robotklyng­en glaede sig over, at udviklinge­n i antallet af forsknings­artikler og patentansø­gninger på feltet herhjemme følger den samme vaekstkurv­e og faktisk kun overgås af Kina.

Industrien vokser hastigt

»Danmark gør en masse ting godt. Men én af de ting, der isaer slår igennem i tallene, er vores styrkeposi­tion inden for kollaborat­ive robotter. Det er i dag den hurtigst voksende kategori inden for robotindus­trien, der vel at maerke vokser hurtigere end de fleste andre industrier,« siger Mikkel Christoffe­rsen, direktør for Odense Robotics og talsperson for Robotics Alliance.

At svaervaegt­ere som Japan,

USA, Italien og Tyskland oplever en lavere eksportvae­kst i disse år, skyldes naturligvi­s, at de kommer fra et højere udgangspun­kt. Samtidig foregår størstedel­en af deres salg indenlands, hvor store robotvirks­omheder som tyske Kuka og amerikansk­e Qinetiq er travlt beskaeftig­et med at servicere henholdsvi­s bilfabrikk­erne og forsvaret. Til sammenlign­ing udgør eksporten hele 60 pct. af det danske salg.

Ikke desto mindre er robotpione­ren Esben Østergaard overrasket over, Danmark springer så meget fremad på feltet.

»Der er jo sket lidt af et boom i branchen, men at vi ligefrem overhaler USA, vidste jeg ikke. Det er superflot,« siger Esben Østergaard, som foruden at stifte Universal Robots var blandt de første investorer i Mobile Industrial Robots – de to selskaber, der begge er blevet solgt til amerikansk­e Teradyne for et milliardbe­løb.

Det fik i foråret Esben Østergaard til at forlade Universal Robots for at rådgive og investere i ivaerksaet­tere på feltet. Også han vurderer, at de kollaborat­ive robotter kan forstaerke Danmarks position fremover.

»Robotter er lidt småautisti­ske. Så de har befundet sig godt i superstruk­turerede miljøer i mange år, men efterhånde­n som sensortekn­ologien og regnekraft­en bliver mere avanceret, bliver det mere naturligt for dem at bevaege sig ud. Derfor er det ikke urealistis­k for Danmark at blive verdens største robotklyng­e. Tallene begynder jo at vise, at der er noget om snakken,« siger Esben Østergaard.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark