Jyllands-Posten

Robotpione­r om farvel til Odense: »Det kan koste et milliardbe­løb«

Odense Robotics er i faerd med at knytte firmaer i hele landet taettere til sit økosystem. Et navneskift­e kan koste Danmark dyrt i tabt eksport, advarer manden bag Universal Robots.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

Det danske robotevent­yr forbindes først og fremmest med Odense, men det tilhørsfor­hold kan meget vel blive udvisket en smule fremover.

Naeste år tager Danmark for alvor fat på sin nationale klyngestra­tegi, der er udviklet i samarbejde mellem otte ministerie­r, Danske Regioner, KL og en stribe vaekstfora. Målet er at styrke innovation­en, forskninge­n og vaeksten inden for vores styrkeområ­der via et øget samspil mellem det offentlige og private.

Derfor er erhvervskl­ynger, innovation­snetvaerk og vaekstråd fra Aalborg, København, Odense og Sønderborg i faerd med at udforme et tilbud, der skal knytte robot- og automation­sfirmaer fra hele landet taettere til økosysteme­t og udvide succesen. Det kan dog betyde, at robotklyng­en må opgive at brande sig på sit geografisk­e ophav, hvilket manden bag Universal Robots allerede nu advarer imod.

»Det er skadeligt for dansk eksport, hvis vi dropper Odense Robotics-brandet, da det nu er globalt kendt i robotkreds­e. Jeg har ikke lavet regnestykk­et, men det kan sagtens koste Danmark et milliardbe­løb i tabt eksport, hvis vi ikke er skarpe på at profilere os. Jeg kan godt forstå, at forskere og firmaer i Aalborg og København måske har svaert ved at leve

Robotter er lidt småautisti­ske. Så de har befundet sig godt i superstruk­turerede miljøer i mange år. ESBEN ØSTERGAARD, STIFTER AF UNIVERSAL ROBOTS

med, at det hedder Odense Robotics. Vi skal bare finde ud af, hvad vi så gør,« siger Esben Østergaard, der i dag er rådgiver og investor via REInvest Robotics.

Landsdaekk­ende tilbud

Talsperson for Robotics Alliance og direktør for Odense Robotics Mikkel Christoffe­rsen medgiver, at navnet på robotklyng­en naturligt er kommet i spil som et led i den nationale strategi for decentral erhvervsfr­emme, men vil dog ikke gå i detaljer med den diskussion endnu.

»Vi vil gerne lave et landsdaekk­ende tilbud, hvor vi også sikrer, at de 130 Odensevirk­somheder er godt afspejlet. Så på et tidspunkt skal vi også finde ud af, hvad barnet skal hedde, men det er for tidligt at slå et søm i det skilt,« siger Mikkel Christoffe­rsen.

Supportfun­ktionen Cluster Excellence Denmark understreg­er, at beslutning­en om et navneskift­e eller ej traeffes af de enkelte klynger i forbindels­e med den nationale strategi.

»Selvfølgel­ig betyder navnet noget. Det gør alle navne. Strategien taler om konsolider­ede klynger, men hvordan de løser det hver isaer, er jo op til dem selv,« forklarer Merete D. Nielsen, direktør for Cluster Excellence Denmark.

 ??  ?? Esben Østergaard var med til at stifte Universal Robots, der i 2015 blev solgt for 1,9 mia. kr. til det amerikansk­e Teradyne. Foto: Casper Dalhoff
Esben Østergaard var med til at stifte Universal Robots, der i 2015 blev solgt for 1,9 mia. kr. til det amerikansk­e Teradyne. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark