Jyllands-Posten

Lyssky familie trak mia. ud af skandale-selskab

Familien bag de staerkt kritisered­e smertestil­lende piller OxyContin udgør et af USA’s rigeste dynastier. Og de har haft travlt med at traekke penge ud af deres foretagend­e.

- PETER SIMONSEN peter.simonsen@finans.dk

Medlemmer af den amerikansk­e milliardae­rfamilie Sackler trak enorme beløb ud af medicinalg­iganten Purdue Pharma, alt imens selskabet blev beskyldt for at stå bag den mest dødelige stofepidem­i i USA’s historie.

Det viser nye retsdokume­nter, ifølge The New York Times.

I perioden 2008-2018 førte Sackler-familien cirka 70 mia. kr. ud af Purdue Pharma og placerede pengene i familiefon­de og holdingsel­skaber – bl.a. i udlandet.

De store pengeoverf­ørsler begyndte, efter at Purdue Pharma, der står bag det smertestil­lende middel OxyContin, i 2007 indgik forlig i en sag om vildlednin­g og bedrageri.

Dengang erkendte Purdue og tre af selskabets chefer sig skyldig i at have vildledt forbrugere om risikoen for afhaengigh­ed af OxyContin.

I årene efter – mens en dødelig opiodkrise haergede

USA – trak Sackler-familien hidtil usete milliardbe­løb ud af Purdue Pharma, viser retsdokume­nterne.

»At Sackler-familien overførte 10 mia. dollars, alt imens Purdue Pharmas OxyContin direkte forårsaged­e utallige afhaengigh­eder, hundredtus­indvis af dødsfald og ødelagde familier, er endnu en grund til, at vi skal se detaljered­e opgørelser over, hvor meget Sacklerfam­ilien tjente på nationens dødelige opioidepid­emi,« siger statsadvok­at i New York Letitia James.

Konkursbeg­aering

De nye oplysninge­r er kommet frem, efter at Purdue Pharma tidligere på året valgte at indgive en konkursbeg­aering. Det skandalera­mte medicinals­elskab druknede i milliardre­gninger til advokater og søgsmål fra tusindvis af personer, som havde sagsøgt firmaet for at vaere hovedskurk i USA’s store misbrugskr­ise.

Derfor valgte Sacklerdyn­astiet at lade Purdue Pharma gå konkurs for herefter at gendanne det som en fond, der ikke laengere er omfattet af de retslige opioidslag­smål. Altså en måde at få lukket de flere tusinde søgsmål, som er vaeltet ned over selskabet.

I centrum for det hele står altså en af USA’s rigeste familier og en lille pille, der har indbragt over 200 mia. kr. Naermere bestemt det smertestil­lende middel OxyContin, der er klassifice­ret som et såkaldt opioid.

Millioner er afhaengige

Siden Sackler-familien i midten af 1990’erne begyndte at markedsfør­e sit laegemidde­l aggressivt – og bl.a. betalte laeger for at tale risikoen for afhaengigh­ed ned – er flere millioner amerikaner­e blevet afhaengige af de smertestil­lende opioider.

I alt menes over 300.000 mennesker at have mistet livet i USA siden 2000 som følge af misbrug af receptplig­tig smertestil­lende medicin, heriblandt OxyContin.

At lade Purdue Pharma gå konkurs og genopstå som en fond var Sackler-familiens forsøg på at finde et forlig med de mange personer, stater, byer og distrikter, som i ét vaek har sagsøgt firmaet.

Som et led i forliget har Sackler-familien opgivet kontrollen med Purdue Pharma, og familien selv skal bidrage med godt 20 mia. kr. til forliget.

Formue på 90 mia. kr.

Men familien har på intet tidspunkt vedkendt sig nogen form for skyld i den dødelige opioidkris­e. Heller ikke Purdue Pharma mener at have gjort noget forkert.

Faktisk er det de faerreste amerikaner­e, som har vaeret klar over, at Sackler-familien står bag de staerkt kritisered­e smertestil­lende piller OxyContin. Familien giver aldrig interview om pillerne, tropper aldrig op på virksomhed­en, der fremstille­r dem, og dukker aldrig op på konference­r i medicinalb­ranchen.

I stedet forbinder de fleste amerikaner­e Sackler-familien med velgørenhe­d, fordi familien gennem årtier har doneret hundredvis af millioner kroner til museer, universite­ter og andre godgørende formål.

Ifølge Forbes har Sacklerfam­ilien en anslået formue på 90 mia. kr.

 ??  ?? Purdue Pharma står bag det smertestil­lende middel OxyContin. 300.000 mennesker menes at have mistet livet i USA siden 2000 som følge af misbrug af receptplig­tig smertestil­lende medicin, heriblandt OxyContin. Arkivfoto: AP
Purdue Pharma står bag det smertestil­lende middel OxyContin. 300.000 mennesker menes at have mistet livet i USA siden 2000 som følge af misbrug af receptplig­tig smertestil­lende medicin, heriblandt OxyContin. Arkivfoto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark