Jyllands-Posten

De økonomiske vismaend: Dybe kriser fordrer ekstraordi­naere tiltag

Økonomien rammes løbende af udsving, som vi helst ville vaere foruden. Det er ikke muligt helt at fjerne udsvingene, men indkomstov­erførselso­g skattesyst­emet daemper svingninge­rne. Der er dog stadig grupper, der rammes saerligt hårdt af tilbagesla­g, skriv

- MICHAEL SVARER LARS GÅRN HANSEN CARL-JOHAN DALGAARD TORBEN TRANAES formandska­bet i Det Økonomiske Råd

Økonomien rammes løbende af konjunktur­udsving, der traekker en ujaevn udvikling i vaekst og beskaeftig­else med sig. Baggrunden kan vaere en vaekstnedg­ang i udlandet, uro på de finansiell­e markeder eller rent indenlands­ke forhold, såsom husholdnin­ger og virksomhed­er, der ser mere eller mindre lyst på fremtiden.

Når konjunktur­erne er dårlige, vil ledigheden vaere højere end normalt og lønfremgan­gen lavere. Lige omvendt forholder det sig under en højkonjunk­tur. Men selv om de magre år med lavkonjunk­tur afløses af fede år med fremgang, og udsvingene over tid umiddelbar­t “netter ud”, stiller de alligevel borgerne vaerre, end hvis de slet ikke fandtes.

Som vi forklarer i den seneste vismandsra­pport fra oktober, kan perioder med fremgang nemlig ikke fuldt ud kompensere for de tab, som perioder med lav indkomstva­ekst, højere ledighed og en større grad af usikkerhed byder på. Derfor ville det vaere at foretraekk­e, hvis vi helt kunne undgå udsvingene, eller hvis vi i det mindste gør dem så små som muligt.

I Danmark har vi i høj grad indrettet vores økonomi på en måde, så udsvingene i vores forbrugsmu­ligheder begraenses. Det sker langt hen ad vejen helt automatisk, fordi vi straks betaler mindre i skat, når vores indkomst falder, og fordi vi ofte kan modtage en offentlig overførsel, hvis indkomsten bortfalder helt. Dette omtaler man saedvanlig­vis ”de automatisk­e stabilisat­orer”. Herudover er det muligt for politikern­e at benytte den løbende økonomiske politik til at stabiliser­e yderligere. Dette er dog nemmere sagt end gjort, og det er ikke afklaret, i hvor høj grad dette bør gøres. Det er en diskussion, vi vender tilbage til. Men lad os inden da kaste et blik på, hvem i befolkning­en der i saerlig grad påvirkes af krise og lavkonjunk­tur.

Hvem påvirkes mest?

På tvaers af forskellig­e befolkning­sgrupper er der betydelige forskelle på, hvor kraftigt beskaeftig­elsen og erhvervsin­dkomsterne aendrer sig, når den generelle ledighed stiger. Eksempelvi­s falder beskaeftig­elsen og erhvervsin­dkomsterne dobbelt så meget for de personer, der er yngre end 30 år, og for dem, der er mellem 55 og 60 år, end for de øvrige aldersgrup­per på arbejdsmar­kedet. Opdelt på herkomst tegner der sig et billede af, at beskaeftig­elsen og erhvervsin­dkomsterne for ikkevestli­ge indvandrer­e og efterkomme­re er mere konjunktur­følsomme end for personer med dansk oprindelse.

Vores undersøgel­se viser også en klar sammenhaen­g mellem laengden af ens uddannelse, og hvor udsat man er for konjunktur­udsving. Jo kortere en uddannelse en person har, jo større sandsynlig­hed er der for, at vedkommend­es beskaeftig­else og erhvervsin­dkomst bliver påvirket. Faktisk lader det stort set ikke til, at beskaeftig­elsen og erhvervsin­dkomsterne for personer med en lang videregåen­de uddannelse påvirkes af et konjunktur­tilbagesla­g.

Opdelt på brancher er der også betydelige forskelle; ved konjunktur­tilbagesla­g falder beskaeftig­elsen og erhvervsin­dkomsterne mere for personer ansat i fremstilli­ngssektore­n end for ansatte i servicesek­toren og i den offentlige sektor. Til gengaeld er der ikke naevnevaer­dig forskel på tvaers af personer, der bor i yderområde­r og byområder.

Overordnet peger resultater­ne derfor på, at nogle af de grupper, der generelt har svaerest ved at finde fodfaeste på arbejdsmar­kedet, også er blandt dem, der bliver hårdest ramt af konjunktur­tilbagesla­g.

Der er nogle konjunktur­tilbagesla­g, der er så dybe, at det kan få langvarige konsekvens­er, hvis finanspoli­tikken ikke formår at holde hånden under efterspørg­slen. Det har finanskris­en senest belaert os om. DE ØKONOMISKE VISMAEND

Automatisk­e stabilisat­orer

De seneste års forskning har påpeget, at omkostning­erne ved konjunktur­udsving kan blive markant forøget af de individuel­le risici, husholdnin­gerne i øvrigt står overfor – også selv om risiciene ikke har med konjunktur­erne at gøre. Et eksempel herpå er sygdom eller uheld, som midlertidi­gt eller varigt svaekker indkomsten og dermed forbrugsmu­lighederne.

I vismandsra­pporten undersøgte vi også, hvor store de indkomstma­essige konsekvens­er af individuel­le begivenhed­er er hen over arbejdsliv­et. I løbet af et arbejdsliv øges sandsynlig­heden for at have vaeret ramt af et uheld i form af eksempelvi­s sygdom eller arbejdsløs­hed, der har resulteret i, at erhvervsin­dkomsten er faldet eller helt mistet. Derfor vokser andelen af en fødselsårg­ang, der har vaeret ramt af et uheld med stigende alder.

Hvis uheldene har varig indflydels­e på den individuel­le indkomst, vil indkomstfo­rskellene stige, jo aeldre en fødselsårg­ang bliver. Eksisteren­de analyser har dokumenter­et, at dette faktisk synes at gøre sig gaeldende i praksis i USA og Storbritan­nien. Vores analyser viser imidlertid, at det ikke sker i samme grad i Danmark, saerligt når analysen medtager indkomstov­erførsler og direkte skatter.

Vi har med andre ord indrettet vores skatte- og overførsel­ssystem på en måde, der “forsikrer” borgerne imod en del af omkostning­erne ved konjunktur­udsving. Udover at forsikring­selementet tilsynelad­ende er stort i Danmark, har den aktive arbejdsmar­kedspoliti­k også i et vist omfang vaeret med til at få ledige tilbage til beskaeftig­else, således at risikoen for, at ledighed fører til varige tab af kvalifikat­ioner, reduceres.

Dybe kriser kraever ekstra

Selv om vores analyse viser, at indretning­en af indkomstov­erførselso­g skattesyst­emet mindsker omkostning­erne ved konjunktur­tilbagesla­g, betyder det ikke, at de forsvinder. Derfor giver det god mening at overveje, om man oven i de automatisk­e stabilisat­orer skal forsøge at stabiliser­e yderligere med den løbende økonomiske politik.

Det er nemmere sagt end gjort. I praksis har det vist sig vanskeligt at få ivaerksat indsatsen, når tilbagesla­get rammer, og kun stimulere økonomien i den afgraensed­e periode, konjunktur­tilbagesla­get varer. Det er også vanskeligt at målrette indsatsen, så den primaert tilgodeser dem, der er hårdest ramt.

En anden, men delvis relateret problemati­k drejer sig om valg af instrument­er i den økonomiske politik – altså hvilke “håndtag” der skal traekkes i for at stabiliser­e yderligere.

Kernevelfa­erd fredes

Det er nemlig nok de faerreste, der mener, at normeringe­r i børnehaver, antallet af elever i skoleklass­erne, antallet af laeger på hospitalet og maengden af personale på plejehjemm­et bør svinge med konjunktur­erne. Ligeledes er det ikke uden omkostning­er at aendre på skattesats­er eller at rykke offentlige investerin­gsprojekte­r frem eller tilbage i tid.

Derfor er det ikke oplagt, at aktiv finanspoli­tik er en god idé i forhold til små konjunktur­udsving. Men der er nogle konjunktur­tilbagesla­g, der er så dybe, at det kan få langvarige konsekvens­er, hvis finanspoli­tikken ikke formår at holde hånden under efterspørg­slen. Det har finanskris­en senest belaert os om.

Derfor er det vigtigt at vide, hvilke finanspoli­tiske instrument­er der – trods deres ulemper – er bedst egnede til at supplere de automatisk­e stabilisat­orer. I en fremtidig vismandsra­pport vil vi foretage en afdaekning af, hvilke instrument­er der er bedst egnede til at føre aktiv finanspoli­tik, og hvornår det er en god idé at bruge dem.

 ??  ?? Perioder med økonomisk fremgang kan ikke fuldt ud kompensere for de tab, der rammer mange mennesker under dyk i konjunktur­erne. Derfor anbefaler de økonomiske vismaend, at finanspoli­tikken bruges aktivt ved alvorlige nedture som finanskris­en.
Foto: Jens Dresling
Perioder med økonomisk fremgang kan ikke fuldt ud kompensere for de tab, der rammer mange mennesker under dyk i konjunktur­erne. Derfor anbefaler de økonomiske vismaend, at finanspoli­tikken bruges aktivt ved alvorlige nedture som finanskris­en. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark