Jyllands-Posten

Institutio­ner i Aarhus får dispensati­on for nye ghettoregl­er, men i Silkeborg blev det til et nej

Først om fem år skal alle daginstitu­tioner i Aarhus følge de nye fordelings­regler.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

16 daginstitu­tioner i Aarhus Kommune har fået dispensati­on fra de nye regler for fordeling af børn i vuggestuer og børnehaver i udsatte boligområd­er.

Dispensati­onen kommer ikke bag på børne- og ungerådman­d Thomas Medom (SF), som glaeder sig over, at kommunen nu har fem år til at sikre, at kun 30 pct. af nye børn i daginstitu­tioner har bopael i de udsatte områder.

»Loven tager jo udgangspun­kt i, at vi kan få dispensati­on i fem år. Derfor er det ikke overrasken­de, og vi ifølge de aftalte udviklings­planer først skal vaere faerdige med at omdanne både Gellerup og Bispehaven både fysisk og socialt i 2030,« siger Thomas Medom.

Gerne laengere tid

De nye regler, som er gaeldende fra nytår, er en følge af den såkaldte ghettoplan fra Folketinge­t. Om de 16 institutio­ner vil vaere i mål om fem år, må tiden vise, påpeger Thomas Medom.

»Jeg håber da, at flere daginstitu­tioner har en mere blandet børnesamme­nsaetning om fem år. Men omdannelse­n af Gellerup og Bispehaven er ikke fuldstaend­igt afsluttet om fem år,« siger Thomas Medom, der gerne havde set, at institutio­nerne derfor havde fået en dispensati­on for reglerne gaeldende i de naeste 10 år.

Aarhus Kommune havde i alt søgt dispensati­on for 17 dagtilbuds­afdelinger, men har fået dispensati­on for 16. Den sidste afdeling, Unimukken på Jettesvej i Gellerup, ligger allerede så taet på de 30 pct. af børn med bopael i et udsat område, at den ifølge Børne- og Undervisni­ngsministe­riets vurdering ikke falder inden for rammerne af dispensati­onen. Aarhus Kommune har i de supplerend­e oplysninge­r til ministerie­t oplyst, at andelen af børn i Unimukken med bopael i et udsat boligområd­e udgør 33,3 pct. Det er planen, at dispensati­onsadgange­n senere skal fjernes.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark