Jyllands-Posten

Regnvejr og faerre gaester gav underskud i Den Gamle By

Museet kommer ud med et underskud på 3 mio. kr. i år og får faerre gaester end i 2018.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Den Gamle By kommer ud af 2019 med et underskud på godt 3 mio. kr.

»Det er det første alvorlige underskud i 20 år,« siger museumsdir­ektør Thomas

Bloch Ravn, som har en raekke forklaring­er på det: regnvejr, et manglende krydstogts­kib (som i 2018 i en periode kom ugentligt), en større procentdel af børn og unge samt at nyhederne ikke er så nye laengere.

Ikke desto mindre regner han med, at gaest nummer 500.000 går gennem porten søndag eller mandag, og at det samlede besøgstal for 2019 vil runde de 510.000520.000, afhaengigt af vejret – mod 546.000 i 2018. Den

Gamle By har åbent alle dage, så så juleaftens­dag og juledag kan godt blive store, mener han.

»I lørdags var der 10.000 gaester og søndag, hvor det regnede hele dagen, var der 5.000. Tirsdag var det virkelig dårligt vejr, men da havde vi 2.300 gaester – folk kommer mere og mere på museet i hverdagen,« siger Thomas Bloch Ravn.

Nye tiltag

Der er nye tiltag på vej på museet, og det er nødvendigt, siger han.

»Alt det nye, vi har lavet i de senere år, står ikke så klart som nyheder mere. Vi har ikke haft en must see i sommerperi­oden. Vi har mange lokale og regionale gaeste, men vi har også mange, der kommer fra hele landet, og dem har vi ikke haft tilstraekk­elig af i år.«

Museet åbnede en ny, gammel modebutik, Elle Boutique, fra dengang i 1970’erne, hvor det kom på mode at gå i morfars undertrøje.

»Der er kommet mange nye ting – modebutikk­en er et symbol på alt det nye, der er sket. men vi er ekstra opmaerksom­me på at spidse vores fokus, så vi kommer til at lave forskellig­e ting – lidt flere reason to go-ting.«

Statslige tilskud bekymrer

Det, der for alvor bekymrer museumsdir­ektøren, er derimod de statslige tilskud.

»For snart tre år siden satte den davaerende kulturmini­ster Mette Bock (LA) nogle tanker i gang om en omfordelin­g af museernes tilskud. Hvis det kommer til at ramme os, er det skidt,« siger han.

»Nogle har beskrevet det som, at de bredeste skuldre skal baere de tungeste byrder. Det er jeg enig i, når det drejer sig om social politik, men der virker jo absurd, hvis det handler om, at de museer, der har mange gaester og giver gaesterne en god oplevelse, skal skaeres ned til fordel for dem, der har faerre gaester og måske ikke er så interessan­te. Jeg har tillid til den sunde fornuft, men lige siden har vi ligget i et limbo, hvor vi ikke ved, hvad der sker.«

Samlet set får museet 17-18 mio. kr. fra staten, herunder en kompensati­on på 2,5 mio. kr. for den gratis indgang for børn og unge. Samtidig fik det i 2008 en ekstra bevilling på finanslove­n på 3 mio. kr. – som indgår i de 17 mio. kr. – til nye tiltag. Bevillinge­n blev forlaenget i 2012 og 2016, og Thomas Bloch Ravns håb er, at den bliver gjort permanent, så man ikke hvert fjerde år skal kaempe for pengene med den usikkerhed, der er forbundet med det.

Ramme hårdt

»Det vil ramme os hårdt, hvis de 3 mio. kr. smutter. Underskudd­et på driften i år er ikke rart, men det kan vi håndtere. Hvis staten derimod suger penge fra Den Gamle By – vi er i forvejen et af de museer, der får faerrest penge pr. gaest – så er det problemati­sk. Vi har en egenkapita­l på 6,5 mio. kr. efter 2018, men en virksomhed i vores størrelses­orden bør have en egenkapita­l på mindst 10-15 mio. kr. Vi får rettet op på regnskabet nu, men det er et problem, hvis staten skaerer i substantie­lle midler.«

Museet kom ud af 2018 med et underskud på 900.000 kr., mod et overskud i 2017 på 622.000 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark