Jyllands-Posten

Ny beskaeftig­elsesplan med kritik fra V, K og EL

Aldrig har så mange i Aarhus vaeret i job, lød det fra en glad beskaeftig­elsesrådma­nd, der onsdag var med til at vedtage en beskaeftig­elsesplan til 2023

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Planen for, hvordan Aarhus Kommune frem til 2023 skal få ledige i arbejde, skiller vandene i byrådet.

Mens Socialdemo­kratiet mener, at planen ikke lader nogen i stikken, havde Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservati­ve og Enhedslist­en en raekke forbehold for Beskaeftig­elsesplan 20202023.

»Aldrig har så mange vaeret i job. Når det er lykkedes, er det grundet højkonjunk­tur, og fordi vi har formået at forene borgeres drømme og behovet i markedet blandt byens virksomhed­er. Fremover er vi nødt til at skabe uventede møder mellem borger og virksomhed­er. Mange ledige dimittende­r skal måske finde job i anden branche end den, man taenkte i første omgang. Det kalder på, at vi er dygtige, og planen skaber fundamente­t,« sagde beskaeftig­elsesrådma­nd Kristian Würtz.

Manglende fokus

Venstre og De Konservati­ve savnede mere fokus på virksomhed­ernes behov i beskaeftig­elsesplane­n.

»Vi synes, at planen skal tage udgangspun­kt i virksomhed­ernes behov og deres muligheder for at få folk i beskaeftig­else. Det er ikke lykkedes os at få lydhørhed over for dette ønske,« sagde Gert Bjerregaar­d (V), der også kaldte det en bombe under kommunens økonomi, at det går traegt med at nå målet om at få 3.000 flere aarhusiane­re vaek fra offentlig forsørgels­e i 2019-2020.

De nyeste tilgaengel­ige tal viser, at det i første halvdel af i år kun er lykkedes at få 246 flere aarhusiane­re rykket fra ledighed til arbejde.

Keld Hvalsø (EL) satte spørgsmåls­tegn ved virkningen af virksomhed­spraktikke­r, da han mener, at jobparate burde kunne få et ordinaert job uden et praktikfor­løb. Han savnede også fokus på folk med handicap og udsatte borgere:

»Planen gør for lidt ud af at sige, hvad der skal gøres for f.eks. de fattigste aarhusiane­re, dem der har det svaerest.«

Fra SF og AL var der ros til planen, mens DF ønskede, at planen bl.a. havde større fokus på at få flygtninge­n med ikke vestlig baggrund i arbejde og større fokus på frivillig hjemsendel­se.

Med i planen er bl.a. en ny jobindsats til sårbare borgere og en saerlig fokus på at få alle unge i uddannelse. Beskaeftig­elsesforva­ltningen har i flere år haft mulighed for at diskutere permanent tilbagefly­tning til ens hjemland med økonomisk støtte, men nu bliver det et konkret punkt i indsatsen for 2020.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark