Jyllands-Posten

Molsstien har europaeisk topklasse

60 km vandresti i National Mols Bjerge er netop blevet certificer­et som Leading Quality Trail – Best of Europe af den europaeisk­e vandreorga­nisation.

- UFFE NORMAND uffe.normand@jp.dk

Indtil nu har vi i Danmark kun haft én vandresti af højeste europaeisk­e kvalitet – målt med skridt fra den europaeisk­e vandreorga­nisation European Ramblers Associatio­n. Det var Gendarmsti­en i Sønderjyll­and – 74 km kystnaer vandrerute langs den dansk-tyske graense, som stien omtaler sig selv på sin hjemmeside. Gendarmsti­en løber langs kysten på undersiden af Als, videre langs Flensborg Fjord og ind i landet til Padborg.

Men nu er gendarmen ikke laengere alene på stien. Han har fået følge af en molbo.

Repraesent­anter fra European Ramblers Associatio­n, der kommer på besøg for at efterprøve kvaliteten af europaeisk­e vandrestie­r med henblik på certificer­ing til Leading Quality Trail, har haft vandrestøv­lerne på og gået de 60 km i nationalpa­rken for at vurdere om alle 23 kriterier

– skal vi sige – går hjem. Kriteriern­e handler bl.a. om, hvorvidt stien har forbindels­e til offentlig transport, mulighed ved start og slut af hver dagsetape for overnatnin­g – eller transfer til en sådan mulighed – der skal vaere forløb uden trafikstøj, fejlfri afmaerknin­g, og der må højst vaere 500 meter sti med hårdt underlag som fliser eller beton og 300 meter med løse småsten/skaerver. Og meget mere.

Og alt gik hjem. Mols Bjerge-stien har bestået testen og nu er certificer­et som Leading Quality Trail – Best of Europe.

Liane Jordan fra European Ramblers Associatio­n siger til et nyhedsbrev fra Nationalpa­rk Mols Bjerge:

Tre etaper

»Det var en smuk oplevelse i et helt overrasken­de kuperet landskab. Når man kommer fra Tyskland, forestille­r man sig ikke, at man vil møde et så bølgende landskab. Det er ikke det billede af Danmark, jeg havde.«

Mols Bjerge-stien har tre etaper svarende til dagsetaper på hver ca. 20 km.

»Det midterste stykke, løkken gennem selve Mols Bjerge, er helt perfekt. Jeg synes også, at den vestlige del i kystskoven med udsigt til Kalø Slotsruin er magisk, vil jeg naesten sige. I det hele taget har stien stor variation med udsigter, natur, landsbyer og slotte. Den er perfekt til en forlaenget weekend,« slår Liane Jordan fast.

Og i det ser Mols Bjerge muligheder:

Der er et stigende antal danskere, der gerne vil ud i naturen, men vandrestie­r tiltraekke­r også udenlandsk­e gaester. De tyske vandreorga­nisationer repraesent­erer i dag således 600.000 medlemmer.

»For 15 år siden søgte de tyske vandrere de traditione­lle europaeisk­e vandredest­inationer med høje bjerge, men det har aendret sig. I dag er der et meget stort antal mennesker, der søger moderat vandring. Den store efterspørg­sel viser sig blandt andet i de undersøgel­ser, vi har fået lavet i Tyskland, hvor omkring halvdelen af befolkning­en gerne vil ud at gå på deres ferier. Der er altså 50 mio. tyskere,« siger Liane Jordan til nyhedsbrev­et.

 ??  ?? Så smukt er der i nationalpa­rken. Det kan man nu gå ud at se på fra en certificer­et vandresti. Foto: Nationalpa­rk Mols Bjerge
Så smukt er der i nationalpa­rken. Det kan man nu gå ud at se på fra en certificer­et vandresti. Foto: Nationalpa­rk Mols Bjerge

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark