Jyllands-Posten

Julens bedste nyheder

I anledninge­n af den kommende højtid kommer her en klumme fra fødevarefr­onten med udelukkend­e opløftende nyheder beregnet til at varme julehjerte­t.

- LONE RYG OLSEN adm. direktør, Danish Food Cluster

Handelskri­g, brexit, svinepest og baeredygti­ghedsudfor­dringer. Konflikter og underernae­ring, overvaegt og sukkersyge.

Der er masser at bekymre sig om som soldat på fødevarefr­onten, men denne klumme vil gå en helt anden vej og i højtidens ånd glaede sig over de mange gode nyheder, 2019 trods alt har budt på.

Måske den bedste nyhed kommer fra ungdommen, hvor mange års kamp mod børnedødel­ighed har givet fantastisk­e resultater. År efter år er andelen af børn i verden, der oplevede deres 5-års fødselsdag, vokset. Faktisk er vi nu så langt, at den globale overlevels­esrate er på niveau med status i Vesteuropa i 1950’erne.

Tilbage i 1990 døde 12,6 millioner små børn hvert år. Over halvdelen af disse – 7,3 millioner – overlever i dag både fødslen og deres første år i livet, fortaeller Verdenssun­dhedsorgan­isationen, WHO.

Det skyldes naturligvi­s ikke bare bedre ernaering – der sker også en stor indsats for at forbedre de gravides forhold og behandle sygdomme som diarré, malaria og lungebetae­ndelse. Men i takt med at børn får mere og bedre føde, overlever de ikke bare oftere – de bliver mere intelligen­te som voksne og kan bedre bidrage til at udvikle samfundet.

Nu vil kyniske stemmer sige, at flere levende børn blot giver overbefolk­ning. Nogle vil gå så vidt som til at mene, at der er brug for en rask hungersnød af og til – det er naturens måde hvorpå at sikre, at der ikke bor flere mennesker i et område, end jorden kan brødføde.

Heldigvis tyder alt på, at den menneskeli­ge fornuft overgår naturens. Globalt set har der vist sig en klar sammenhaen­g mellem, at flere børn overlever, og at familier vaelger at få faerre børn. I 1960 fik den gennemsnit­lige indiske kvinde naesten seks børn. I dag ligger tallet lidt over 2,2, skriver portalen med den løfterige titel ”Verdens Bedste Nyheder”. Den kan i øvrigt anbefales, hvis julehumøre­t har brug for at blive forbedret yderligere.

At den globale befolkning vil vokse kraftigt, inden kurven flader ud, er til gengaeld et faktum, så der bliver brug for at producere mad til 9-10 milliarder og måske flere mennesker. Det kommer til at kraeve en kraftanstr­engelse, men også her er der godt nyt.

I Danmark saettes mange og stadig flere kraefter ind på at finde de løsninger, der både kan vaere med til at løse fødevareud­fordringen og give adgang til nye eksporteve­ntyr. Mange gode ideer kredser om alternativ­er til de miljømaess­igt dyre animalske varer, og det kan give mangt en kødelsker nervøse traekninge­r, for hvad vil der ske med hakkedreng­en og flaeskeste­gen?

Bare rolig, lyder julebesked­en til vort segment, og den kommer fra vores egen baghave: De skarpe hjerner på Aarhus Universite­t og hos Seges, videnscent­ret for landbrug, er gået sammen med kødekspert­erne hos Danish Crown, avlsudvikl­erne hos Viking, en raekke landmaend og andre partnere om at udvikle en mere baeredygti­g slagtekalv, der udleder mindre metan, forbruger foderet mere effektivt og omsaetter det til velsmagend­e bøffer.

Hvis det lykkes, kan det blive til en løfterig forretning – og lidt bedre samvittigh­ed for os med steg på gaflen (selvom der stadig er brug for nye madvaner, alternativ­e produkter og flere grønsager på tallerkene­n). Således opmuntret: God jul!

Heldigvis tyder alt på, at den menneskeli­ge fornuft overgår naturens.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark