Jyllands-Posten

Staerk ledelse gør en forskel

- Tekst: Martin Thorborg

Hvis du synes, at det er svaert at vaere leder, så er det ikke så saert. Netop nu er ubetinget det svaereste tidspunkt i verdenshis­torien at vaere leder på. I Danmark har vi aldrig vaeret rigere, end vi er i dag. Vores basale behov er daekket til fulde: Vores børn har det godt, vi har penge til huslejen, vi har den rigtige mad på bordet, og forhåbentl­igt har vi også et godt socialt liv. Vi sidder i toppen af Maslows behovspyra­mide og har derfor stort fokus på vores selvrealis­ering og egobehov.

For mange mennesker betyder det, at de saetter store krav til deres arbejdsliv. Det skal vaere en oplevelse at gå på arbejde. Det skal give mening, og vi skal helst redde verden, samtidig med at vi selv tjener penge og gør en forskel for andre mennesker. Den virkelighe­d stiller store krav til dig som leder, for du har en central rolle i medarbejde­rnes plan – det er dig, der skal føre dem til det guddommeli­ge. Skulle de kommende år byde på en økonomisk afmatning, så vil det igen blive lettere at vaere leder. Når der er lavkonjunk­tur og finanskris­e, er sagen nemlig en helt anden. Så skal man bare give folk deres løn, så er de stort set tilfredse, for så er det deres basale behov, der er i fokus.

Mange er glade for bare at have et arbejde og tryghed i ansaettels­en. I deciderede krisetider vil medarbejde­re kaempe alt, hvad de har laert, for at beholde deres job.

Ledelse er supervigti­gt i alle dele af samfundet og på alle arbejdspla­dser. Derfor skal vi investere i ledelse, for meget ofte er det ledelse, der afgør, om ting kører eller ikke kører; om vi går i stå eller fortsaette­r ud over stepperne i den rigtige retning.

Det gaelder i alle organisati­oner, hvad enten vi befinder os i det private erhvervsli­v, på en offentlig arbejdspla­ds eller i en frivillig forening. Som leder må man vaere rollemodel – ganske enkelt. Som leder er du ikke bare en manager, der skal administre­re, rose eller skaelde ud.

Som leder må du saette en standard. Skal dine medarbejde­re levere en høj standard, så må du gå forrest og vaere den høje standard. Du taler selvfølgel­ig ordentligt til kunderne, når de er der, men du skal også tale ordentligt om dem, når de er gået. Står du efterfølge­nde og siger: ”Hold kaeft, en klaphat. At komme her og tro hun kan få pengene tilbage uden kvittering”, så kan du vaere sikker på, at du er bannerføre­r for en kultur, hvor medarbejde­rne til hver en tid sviner kunderne til, så snart de har forladt butikken. Det fostrer negativite­t, som giver en dårlig stemning, som igen påvirker salget.

Der står en usynlig kopimaskin­e på alle arbejdspla­dser. Det, du siger og gør som leder, bliver kopieret af dine medarbejde­re. Vi kan lave nok så mange regler og haenge nok så mange skilte op om, at man skal tale paent til kunderne – gør du det ikke selv, så bare glem det. Du er rollemodel­len, faerdig.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark